Περισσότεροι από δύο χιλιάδες Αφγανοί παράνομοι μετανάστες ξεκίνησαν από τον καταυλισμό της Μόριας και πραγματοποιούν έφοδο αυτή την στιγμή στην πόλη της Μυτιλήνης και συγκρούονται ενώ σε επιφυλακή έχει τεθεί η 98η ΑΔΤΕ (Ανωτέρα Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής) «δια παν ενδεχόμενο».
Μέσω της κινητοποίησης ζητούν επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου για να μπορούν να μείνουν εδώ… μόνιμα.
Διμοιρίες ΜΑΤ έχουν εμποδίσει την πορεία ενώ ήδη έγινε προσπάθεια της Αστυνομίας να ανακόψει το κύμα των αλλοδαπών της Μόριας να φτάσει στη Μυτιλήνη.
Προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να αποτρέψουν τους αλλοδαπούς να φτάσουν στο κέντρο της πόλης.
Εν τούτοις, εκείνοι αποφασισμένοι, ξεφεύγουν ακόμα και από τα χωράφια για να μην τους σταματήσουν στον κεντρικό δρόμο. «Azadi- Azadi» που θα πει «ελευθερία» φωνάζουν (λες και είναι φυλακισμένοι ενώ περιφέρονται ελεύθερα).
Η Αστυνομία στέλνει τους οδηγούς από τη βόρεια παράκαμψη, καθώς έχει σταματήσει η κυκλοφορία.
Λίγο μετά τις 11.30, διαδηλωτές άναψαν φωτιές σε χωράφια πλησίον της ΔΕΗ, ενώ έγινε ρίψη δακρυγόνων. Τα χημικά ενοχλούν ακόμη και τον καταυλισμό του Καρά- Τεπέ, όπου οι ΜΚΟ ετοιμάζονται για εκκένωση.
Διαδηλωτές που ξέφυγαν από τον κλοιό της Αστυνομίας στο ύψος του εργοστασίου της ΔΕΗ έφτασαν στην προκυμαία Μυτιλήνης. (EΔΩ)
Η Αστυνομία επιχειρεί με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά να ανακόψει την πορεία περίπου 500 διαδηλωτών που διέφυγαν από τα στενά και βρίσκονται στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, ενώ άλλοι 1.500 έχουν μπλοκαριστεί από διμοιρίες των ΜΑΤ έξω από παλαιοπωλείο.
Την ώρα που στις Δομές που βρίσκονται στη Μόρια στοιβάζονται περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες, αρκετοί εκ των οποίων είναι ανήλικοι, οι δήμαρχοι των νησιών του Αιγαίου που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού, κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει «παγώσει» το σχέδιο απεγκλωβισμού των προσφύγων.
Τα σύννεφα του μεταναστευτικού είναι από πάνω μας και προσπαθούν να μας καλύψουν» είπε χθες, περιγράφοντας την κατάσταση στη Λέσβο, ο δήμαρχος του νησιού, Στρατής Κύτελης.
Χαρακτηρίζοντας «πολύ δύσκολη» την κατάσταση εξήγησε πως, συνολικά στο νησί φιλοξενούνται 25.000 αιτούντες άσυλο, στο Δήμο Μυτιλήνης, οι 20.000 εκ των οποίων στη Μόρια, όπου η χωρητικότητα είναι 2.800 ατόμων.
«Το νησί έχει πληθυσμό 80.000, ο Δήμος Μυτιλήνης 60.000», σημείωσε ο Στρατής Κύτελης, περιγράφοντας ότι, οι περιοχές γύρω από τα ΚΥΤ είναι γεμάτες σκουπίδια, καθώς ο δήμος έχει μόλις μόνο πέντε απορριμματοφόρα για όλο το νησί, εγείροντας ανησυχίες για την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των προσφύγων αλλά και των πολιτών.
Ο δήμαρχος ζήτησε άμεσο κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και «φιλοξενία του πληθυσμού αυτού έξω από το νησί», αφού όπως είπε, «δεν πάει άλλο στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, στις πλατείες».
Αναφορικά για το σχέδιο της κυβέρνησης για τα κέντρα κλειστού τύπου τόνισε πως η δομή της Μόριας πρέπει να κλείσει και να φιλοξενηθούν εκτός νησιού υπό συνθήκες ασφάλειας. «Δεν τιμά κανένα μας αυτή η κατάσταση και φυσικά τους κατοίκους του νησιού οι οποίο έχουν δείξει κατανόηση και αλληλεγγύη, όμως δεν πάει άλλο» σημείωσε.