spot_img
21.3 C
Rafina
Πέμπτη, 14 Μαΐου, 2026
spot_img

Εφορία: Πάνω από 107 δισ. ευρώ χρωστάνε 4 εκατ. φορολογούμενοι – rpn

 

 

 

Περίπου 590.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις με οφειλές άνω των 500 ευρώ προς την Εφορία κινδυνεύουν με κατασχέσεις.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες όχι μόνο δεν έχουν εξοφλήσει τα χρέη τους, αλλά αποφεύγουν να τα ρυθμίσουν μέσω της πάγιας ρύθμισης της ΑΑΔΕ. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς παρέλειψαν να εκμεταλλευτούν και τις πρόσφατες έκτακτες ρυθμίσεις που εισήγαγε το οικονομικό επιτελείο.

Είναι ενδεικτικό πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξάνονται με γοργό ρυθμό κάθε μήνα, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Ηδη τα «κόκκινα» χρέη προς την Εφορία υπερβαίνουν τα 107 δισ. ευρώ και οι πολίτες που έχουν «ανοιχτούς λογαριασμούς» με την ΑΑΔΕ ξεπερνούν τα 4 εκατ. Μονόδρομος για τους οφειλέτες είναι οι ρυθμίσεις χρεών και οι δυνατότητες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή δεν είναι πολλές, καθώς το μοναδικό πλαίσιο που υπάρχει (πέραν από την πάγια ρύθμιση) είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα να μπλοκάρει την έκδοση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας ακόμα και για οφειλή 30 ευρώ έχει η ΑΑΔΕ, όπως επίσης και στις περιπτώσεις που ακόμα δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα τα χρέη προς την Εφορία.

Αυτό προκύπτει από τις νέες οδηγίες που παρέχει η ΑΑΔΕ προς τους φορολογουμένους και προς τις φορολογικές υπηρεσίες, από τις οποίες προκύπτει πως το πλαίσιο χορήγησης της φορολογικής ενημερότητας έχει αυστηροποιηθεί.

Οι κρίσιμες παράμετροι που καθορίζουν την έκδοση ή μη του αποδεικτικού ενημερότητας είναι τα χρέη προς το Δημόσιο, το ύψος τους, αν είναι ρυθμισμένα, η συμπεριφορά του οφειλέτη, όπως η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, και η ύπαρξη εξασφαλίσεων.

Η πιο… απλή διαδικασία τακτοποίησης των οφειλών αφορά την πάγια ρύθμιση της Εφορίας.

Ειδικά για τις τακτικές οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (για παράδειγμα, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές), οι οφειλέτες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πάγια ρύθμιση και να τις εξοφλήσουν σε έως 24 δόσεις. Η ελάχιστη δόση έχει οριστεί σε 30 ευρώ για οφειλές προς την ΑΑΔΕ και 50 ευρώ για οφειλές προς τον ΕΦΚΑ.

Αυτή την εβδομάδα

Δωρεά αγιογραφίας από τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Χριστόπουλο στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Μια ξεχωριστή κίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο πριν ξεκινήσει η...

Ραφήνα: ”Δήμος Δελφινάριο για γέλια και για κλάματα…”

Και λίγα λέει ο π.αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης ο οποίος...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 14 έως και 20 Μαϊου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

ΝΕΑ

Δωρεά αγιογραφίας από τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Χριστόπουλο στον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου

Μια ξεχωριστή κίνηση πραγματοποιήθηκε σήμερα λίγο πριν ξεκινήσει η...

Ραφήνα: ”Δήμος Δελφινάριο για γέλια και για κλάματα…”

Και λίγα λέει ο π.αντιδήμαρχος Χρήστος Τσεμπέρης ο οποίος...

Λιμάνι Ραφήνας: Δρομολόγια πλοίων από 14 έως και 20 Μαϊου

Για να είστε ενημερωμένοι σχετικά με τις αλλαγές στα...

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Παρακολουθήστε ζωντανά σήμερα Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου...

RPN.GR