“Ποτάμια και Οικοσυστήματα σε περίοδο Κλιματικής αλλαγής”
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ 19.4.2024
Στις 19.4.2024 στις 18:00 η «Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας» οργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Ποτάμια και Οικοσυστήματα σε περίοδο Κλιματικής αλλαγής». Με αφορμή την καταστροφή του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, του μεγαλύτερου φυσικού ποταμού της Αττικής». Θα μιλήσουν οι: Παναγιώτης Δημόπουλος, Καθηγητής Οικολογίας Πανεπιστημίου Πατρών, Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Παντείου Πανεπιστημίου, Νίκος Χρυσόγελος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αθηναίων για την Κλιματική Διακυβέρνηση και την Κοινωνική Οικονομία.
Το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας προβλέπει τη διευθέτηση 17 χλμ. της φυσικής κοίτης του ποταμού με τσιμέντο και λιθοπλήρωτα συρματοκιβώτια, μετατρέποντας το τελευταίο φυσικό ποτάμι (συνεχούς ροής) της Αττικής στον «Κηφισό» της Ανατολικής Αττικής, έναν οχετό ομβρίων. Στο πλαίσιο του έργου, που ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου 2023, θα κοπούν πάνω από 2.000 μεγάλα παρόχθια δέντρα, που προσφέρουν σημαντικές οικοσυστημικές υπηρεσίες, θα αποψιλωθούν τουλάχιστον 85 στρέμματα δασικής έκτασης και θα πληγεί κατά τρόπο μη αναστρέψιμο η βιοποικιλότητα, που αποτελεί την ασπίδα κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στην πολύπαθη από τις πυρκαγιές Αττική, που είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ερημοποίησης. Εκτείνονται πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα, αφού στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας και τον υγρότοπο Α΄ προτεραιότητας ενωσιακού ενδιαφέροντος φιλοξενούνται ενδημικά και μεταναστευτικά προστατευόμενα και κρισίμως κινδυνεύοντα είδη πανίδας και ιχθυοπανίδας.
Το έργο δεν εξασφαλίζει την αντιπλημμυρική προστασία που επαγγέλλεται και για την οποία χρηματοδοτήθηκε. Αντίθετα, η καναλοποίηση του ποταμού και η αποκοπή της συνδεσιμότητας του ποταμού με τα φυσικά πλημμυρικά του πεδία, ιδίως αυτό στον κάμπο των Σπάτων, αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων, ιδίως στην εκβολή, όπως προειδοποιούν MKO, ερευνητικοί φορείς και επιστήμονες. Υπό την έννοια αυτή, το έργο όχι μόνον δεν αποτελεί έργο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, όπως χαρακτηρίστηκε προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκά κονδύλια, αλλά αντίθετα υποσκάπτει το κλίμα, καταστρέφοντας τα πολύτιμα οικοσυστήματα.
Ήδη κατόπιν καταγγελιών πολιτών και φορέων, το έργο ελέγχεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των δύο χρηματοδοτριών Τραπεζών (ΕΤΕπ και CΕΒ) και τα πορίσματά τους αναμένονται το επόμενο διάστημα. Στον απόηχο του Daniel στη Θεσσαλία, η ΕΤΕπ έχει τοποθετηθεί επίσημα υπέρ των λύσεων βασισμένων στη φύση και για την αντιπλημμυρική προστασία. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επερώτηση του Ευρωβουλευτή Π. Κόκκαλη απάντησε ότι το έργο δεν πληροί τα κριτήρια χρηματοδότησης του επόμενου ΕΣΠΑ. Η διεθνής μας καμπάνια μετρά πάνω από 68.000 υπογραφές!
Με την πρόσφατη απόφαση του στην υπόθεση των ηλικιωμένων κυριών από την Ελβετία, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναγνώρισε το ανθρώπινο δικαίωμα στην προστασία από την κλιματική αλλαγή & την υποχρέωση των εθνικών δικαστηρίων να διασφαλίζουν την άσκησή του, ελέγχοντας την συμμόρφωση των Κρατών στη θετική υποχρέωσή τους να λαμβάνουν έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα για τον μετριασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση των πέντε νέων ηλικίας 17-23 ετών από τη Ραφήνα, που προσέφυγαν δικαστικά κατά του έργου διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, με πρόσθετη παρέμβαση 10 ΜΚΟ για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην πρώτη υπόθεση για το περιβάλλον και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή από νέους/ες στη χώρα μας.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΩΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ – ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ.