spot_img
29.3 C
Rafina
Τρίτη, 11 Αυγούστου, 2026
spot_img

Ένα νέο στέκι συμπερίληψης «γεννιέται» στην Παλλήνη

«Ατυπικό»: Ένα νέο στέκι συμπερίληψης «γεννιέται» στην Παλλήνη μέσα από τη σύμπραξη του Δήμο Παλλήνης και της «Αβάλη ΑΜΚΕ».
✔️ Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή συνάντηση εργασίας μεταξύ του Δημάρχου Παλλήνης, Χρήστου Αηδόνη, της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Φιλίτσας Δασκαλάκη, και της εκπροσώπου της «Αβάλη – Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία», Πηνελόπης Αλεξίου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρουσιάστηκαν επίσημα το όνομα και το λογότυπο της κοινής πρωτοβουλίας του Δήμου Παλλήνης και της «Αβάλη»: «Ατυπικό – Ένα Στέκι για Ξεχωριστούς Ανθρώπους».
✔️Το «Ατυπικό» αποτελεί ένα ολοκληρωμένο και μακροπρόθεσμο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής και όχι μια αποσπασματική δράση. Μετά την επισημοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας, το πρόγραμμα αποκτά τη δική του μόνιμη στέγη στο παλιό ΚΑΠΗ Παλλήνης, κτήριο που δωρίστηκε στο Δήμο από την ευεργέτρια Δέσποινα Πουλή, μαζί με το παρακείμενο κτήμα όπου στεγάζεται σήμερα το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης. Η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δράσεων και ενισχύει τη δημιουργία μιας κοινότητας υποστήριξης για τη νευροδιαφορετικότητα και την αναπηρία, καθώς στην ίδια περιοχή λειτουργούν το ΚΔΑΠ και οι Ξενώνες ΑμεΑ.
Πριν από την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης και διαμόρφωσης του χώρου, ο Δήμος Παλλήνης και η «Αβάλη» θέτουν ως βασική προτεραιότητα τον συμμετοχικό σχεδιασμό. Στόχος είναι η ουσιαστική καταγραφή των αναγκών των ωφελούμενων, των οικογενειών τους και της τοπικής κοινωνίας, ώστε το «Ατυπικό» να σχεδιαστεί από την αρχή με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τη διάθεση για συμμετοχή και προσφορά:
☑️Ωφελούμενοι και γονείς: καταγραφή αισθητηριακών, κινητικών και κοινωνικών αναγκών, ώστε το πρόγραμμα δράσεων να ανταποκρίνεται στην καθημερινότητά τους.
☑️Εσωτερικές και εξωτερικές δραστηριότητες: συνδιαμόρφωση του προγράμματος μαζί με τις οικογένειες των ωφελούμενων και την τοπική κοινωνία, εντός και εκτός του χώρου του «Ατυπικού».
Πολίτες, επαγγελματίες, επιχειρήσεις, αθλητικά σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι: καταγραφή της διάθεσης για εθελοντική επιστημονική προσφορά, τεχνική υποστήριξη ή χορηγική ενίσχυση.
Όσοι επιθυμούν μπορούν να συμμετάσχουν στην έρευνα καταγραφής αναγκών μέσω του συνδέσμου:
Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2026, το «Ατυπικό» ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά και προσκαλεί όλους τους πολίτες του Δήμου Παλλήνης σε ένα «Ατυπικό Πάρτι Συμπερίληψης», μια γιορτή γνωριμίας με τον χώρο και τους ανθρώπους του, πριν από την έναρξη των εργασιών ανακαίνισης.
Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Παλλήνης, Χρήστος Αηδόνης, δήλωσε: «Η δέσμευσή μας για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής μετουσιώνεται στο “Ατυπικό”. Πρόκειται για μια στρατηγική σύμπραξη που αποδεικνύει ότι η νευροδιαφορετικότητα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κοινωνικού μας ιστού».
Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Φιλίτσα Δασκαλάκη, ανέφερε: «Σχεδιάζουμε έναν χώρο για τους νευροδιαφορετικούς συμπολίτες μας μαζί με όλους τους συμπολίτες μας. Η αναλυτική καταγραφή των αναγκών είναι το θεμέλιο για να προσφέρουμε υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα κάθε ανθρώπου και κάθε οικογένειας».
Η εκπρόσωπος της «Αβάλη ΑΜΚΕ», Πηνελόπη Αλεξίου, πρόσθεσε: «Το όνομα “Ατυπικό” τιμά τη μοναδικότητα. Με τη μόνιμη στέγη στην Παλλήνη, εξασφαλίζουμε ότι οι ξεχωριστοί άνθρωποι της πόλης μας θα έχουν το δικό τους, σταθερό σημείο αναφοράς».

Αυτή την εβδομάδα

Μεγάλη επιτυχία του Λιμεναρχείου Ραφήνας: Συνελήφθη ζευγάρι για 16 κλοπές στην κεντρική πλαζ

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν σήμερα τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου...

Παρακολουθήστε ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Παρακολουθήστε ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου. Μετά το...

MR BOSS στη Ραφήνα: Μεγάλες προσφορές σε προϊόντα καθημερινής ανάγκης!

Το MR BOSS στη Ραφήνα βάζει τις τιμές σε…...

Ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος καθαρίζει και κάποιοι μετατρέπουν ξανά τους χώρους σε χωματερές

Παναγιώτης Λάμπρου: «Ο Δήμος καθαρίζει και κάποιοι μετατρέπουν ξανά...

Φωτιά στην οροφή του 1ου Γυμνασίου Αρτέμιδος (βίντεο)

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην οροφή του 1ου Γυμνασίου Αρτέμιδος, προκαλώντας...

ΝΕΑ

Μεγάλη επιτυχία του Λιμεναρχείου Ραφήνας: Συνελήφθη ζευγάρι για 16 κλοπές στην κεντρική πλαζ

Σημαντική επιτυχία σημείωσαν σήμερα τα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου...

Παρακολουθήστε ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου

Παρακολουθήστε ζωντανά το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου. Μετά το...

Ο Δήμος Σπάτων Αρτέμιδος καθαρίζει και κάποιοι μετατρέπουν ξανά τους χώρους σε χωματερές

Παναγιώτης Λάμπρου: «Ο Δήμος καθαρίζει και κάποιοι μετατρέπουν ξανά...

Φωτιά στην οροφή του 1ου Γυμνασίου Αρτέμιδος (βίντεο)

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην οροφή του 1ου Γυμνασίου Αρτέμιδος, προκαλώντας...

Χανιά: Μικροτραυματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη έπειτα από πτώση με ποδήλατο

Ένα μικρό ατύχημα είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά...

Προσωρινά κρατούμενη η 46χρονη για την υπόθεση της Marfin – Αρνείται κάθε εμπλοκή

Προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε μετά την απολογία της η 46χρονη...

RPN.GR