Σαφείς ενδείξεις απόκρυψης εισοδημάτων και στα ενοίκια: Από τα 1,65 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που έχουν εισόδημα και από την εκμετάλλευση ακινήτων, τα 1,55 εκατομμύρια -δηλαδή το 94%- δηλώνει εισοδήματα κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ τον μήνα ακριβώς για να μην φορολογείται με συντελεστή μεγαλύτερο του 15%.
Μάλιστα, τα 1,16 εκατομμύρια, πέφτουν κάτω και από τα 300 ευρώ τον μήνα, τη στιγμή που όλη η χώρα διαμαρτύρεται για την πολύ μεγάλη αύξηση ειδικά στα νέα μισθώματα, αλλά και για την ταχύτατη εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων που κανονικά θα έπρεπε να αποτυπώνεται ως σημαντική αύξηση στα δηλωθέντα εισοδήματα από ενοίκια.
Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποιεί τα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στις βραχυχρόνιες μισθώσεις -όσοι νοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα θα υποχρεωθούν να κάνουν έναρξη επαγγέλματος άρα θα μπλέξουν και με το καινούργιο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων- και βάζει στο μικροσκόπιο τις δηλώσεις των ιδιοκτητών. Σύστημα αντίστοιχο με αυτό των αυτοαπασχολούμενων υπάρχει για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων: το εμφανιζόμενο μίσθωμα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το 3% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Το θέμα είναι τι “λαβράκια” θα βγάλει όταν θα γίνουν οι σχετικές διασταυρώσεις.
Τα στατιστικά στοιχεία από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που κάνουν όσοι έχουν εισοδήματα από μισθώματα, είναι εξίσου εντυπωσιακά με αυτά των ελεύθερων επαγγελματιών.
· 549.470 ιδιοκτήτες δηλώνουν λιγότερα από 1000 ευρώ τον χρόνο. Υπάρχει η παράμετρος της συνιδιοκτησίας αλλά σίγουρα δεν υπάρχει απαρατήρητο ότι περίπου ο ένας στους τρεις δηλώνει λιγότερα από 100 ευρώ τον μήνα.
· Επιπλέον 242.485 εμφανίζουν εισόδημα από 1000 έως 2000 ευρώ τον χρόνο. Έως 160-170 ευρώ τον μήνα δηλαδή.
· Από 2000 έως 5000 ευρώ εντοπίζονται 471.000 φορολογούμενοι.
Ποιοι δηλώνουν πάνω από 1000 ευρώ τον μήνα; Περίπου 106.000 φορολογούμενοι. Όλες αυτές οι μεζονέτες της Αττικής που νοικιάζονται προς 1200 και 1500 ευρώ τον μήνα σε ποιες δηλώσεις εμφανίζονται και πόσες είναι, ουδείς γνωρίζει. Είναι προφανές ότι στα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων αποτυπώνεται έντονα η διαδεδομένη μέθοδος, άλλο να είναι το πραγματικό μίσθωμα και άλλο αυτό που εμφανίζεται στο συμβόλαιο μίσθωσης.
Σε αυτή τη φάση, το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Όλη η αγορά μιλάει για την εκρηκτική αύξηση της αγοράς αλλά το ζητούμενο είναι αυτό να αποτυπωθεί και στις φορολογικές δηλώσεις. Με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή, “περνάει” η διάταξη που υποχρεώνει όσους ενοικιάζουν πάνω από δύο ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες, να κάνει έναρξη επαγγέλματος.
Αυτό σημαίνει ΦΠΑ και πλέον εμπλοκή και με το νέο σύστημα φορολόγησης των αυτοαπασχολούμενων. Το θέμα όμως των πολύ χαμηλών εισοδημάτων από ενοίκια ήδη απασχολεί. Είναι ενδεικτικό ότι από το 2015 μέχρι και το 2022, τα συνολικά εισοδήματα από ενοίκια κινήθηκαν σε ένα εύρος από τα 6 έως τα 6,6 δις. ευρώ. Η μεγάλη ύφεση δεν έριξε το δηλωθέν εισόδημα, η πανδημία δεν άφησε αποτύπωμα και τώρα η μεγάλη αύξηση στα ενοίκια επίσης δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζει το δηλωθέν εισόδημα.
Πηγή: thetoc.gr