spot_img
24 C
Rafina
Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Επίδομα θέρμανσης: Έως 100 ευρώ επιπλέον για 780.000 δικαιούχους

 

 

Πρόσθετη ενίσχυση, η οποία θα φτάνει έως τα 100 ευρώ, σχεδιάζεται να χορηγηθεί σε περίπου 780.000 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί από τη χειμερινή περίοδο 2027–8 και όχι κατά την περίοδο 2026–2027, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στο OPEN.

«Πράγματι, έχουμε εξασφαλίσει αύξηση έως 100 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης σε 780.000 δικαιούχους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιες δαπάνες θα καλύπτει

Η νέα ενίσχυση θα λειτουργεί συμπληρωματικά προς το υφιστάμενο επίδομα, καλύπτοντας μέρος των δαπανών των νοικοκυριών για:

  • Πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Φυσικό αέριο.
  • Υγραέριο.

Κρίσιμη λεπτομέρεια είναι ότι η αύξηση θα είναι έως 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ανακοινωθεί οριζόντια καταβολή ολόκληρου του ποσού σε όλους τους δικαιούχους.

Το ύψος της προσαύξησης ανά νοικοκυριό, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων αναμένεται να καθοριστούν όταν οριστικοποιηθεί το κανονιστικό πλαίσιο του μέτρου.

Στο επίκεντρο οι περιοχές με αυξημένες ανάγκες

Ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους πολίτες που κατοικούν σε περιοχές με παρατεταμένες ανάγκες θέρμανσης, ακόμη και όταν αυτές δεν χαρακτηρίζονται ορεινές.

Όπως σημείωσε, στόχος είναι να μη μείνει απροστάτευτο κανένα νοικοκυριό που χρειάζεται πετρέλαιο θέρμανσης για τουλάχιστον πέντε μήνες τον χρόνο.

«Δεν θέλουμε κανένας πολίτης που διαμένει σε μη ορεινή περιοχή και χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης τουλάχιστον για πέντε μήνες να μείνει απροστάτευτος», τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το υφιστάμενο επίδομα μπορεί, ανάλογα με τις προϋποθέσεις και την περιοχή κατοικίας, να φτάσει έως τα 1.200 ευρώ. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να απαιτηθεί μεγαλύτερη στήριξη λόγω του αυξημένου κόστους και της διάρκειας της χειμερινής περιόδου.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστούν και άλλες παρεμβάσεις, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι ενεργειακές ανάγκες των νοικοκυριών δεν καλύπτονται επαρκώς.

«Είμαστε εδώ για να τα εξετάσουμε όλα και, εάν χρειαστεί, θα βρούμε τον δημοσιονομικό τρόπο για να το πετύχουμε», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι αντίστοιχη μέριμνα θα υπάρξει και για τους κατοίκους των ορεινών περιοχών.

Προς το παρόν, η πρόσθετη ενίσχυση αποτελεί εξαγγελθείσα παρέμβαση για τη χειμερινή περίοδο 2027–2028. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αναμένουν τις επίσημες αποφάσεις, στις οποίες θα αποσαφηνιστούν τα κριτήρια, τα ποσά, οι προθεσμίες και ο τρόπος καταβολής.

Αυτή την εβδομάδα

Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Λυκείου Παλλήνης από την Περιφέρεια Αττικής

Νέα σημαντική παρέμβαση στις σχολικές υποδομές του Δήμου Παλλήνης...

Καιρός: «37άρια» πριν από την απότομη αλλαγή – Ισχυρές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Σε φάση μετάβασης από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο εισέρχεται...

Ο Χάρης Παπασιδέρης ζωντανά στο MAMA’S στη Διασταύρωση Ραφήνας

Το MAMA’S Souvlaki Doner Kebab στη Διασταύρωση Ραφήνας ετοιμάζει...

Αττική Οδός: Καθυστερήσεις προς Αεροδρόμιο – Κυκλοφοριακό «έμφραγμα» στον Κηφισό

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση από νωρίς το πρωί...

Κορυδαλλός: Καταδίωξη στην Πέτρου Ράλλη κατέληξε σε σύγκρουση και συμπλοκή

Επεισοδιακή καταδίωξη ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο και μία μοτοσικλέτα...

ΝΕΑ

Ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Λυκείου Παλλήνης από την Περιφέρεια Αττικής

Νέα σημαντική παρέμβαση στις σχολικές υποδομές του Δήμου Παλλήνης...

Καιρός: «37άρια» πριν από την απότομη αλλαγή – Ισχυρές καταιγίδες το Σαββατοκύριακο

Σε φάση μετάβασης από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο εισέρχεται...

Ο Χάρης Παπασιδέρης ζωντανά στο MAMA’S στη Διασταύρωση Ραφήνας

Το MAMA’S Souvlaki Doner Kebab στη Διασταύρωση Ραφήνας ετοιμάζει...

Κορυδαλλός: Καταδίωξη στην Πέτρου Ράλλη κατέληξε σε σύγκρουση και συμπλοκή

Επεισοδιακή καταδίωξη ανάμεσα σε ένα αυτοκίνητο και μία μοτοσικλέτα...

Ραφήνα: Η Ετήσια Σύναξη Στελεχών στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου

Η καθιερωμένη Ετήσια Σύναξη Στελεχών πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10...

Σχολεία: Πρώτο κουδούνι σήμερα – Τι θα γίνει την πρώτη ημέρα

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς χτυπά σήμερα,...

RPN.GR