spot_img
14.6 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Επίσημη παρουσίαση της ιστορικής παρακαταθήκης «ΡΑΦΗΝΑ – ΠΙΚΕΡΜΙ Η μακραίωνη ιστορία του τόπου»(φωτο-βίντεο)

 

 

 

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον για το βιβλίο – παρακαταθήκη «ΡΑΦΗΝΑ – ΠΙΚΕΡΜΙ Η μακραίωνη ιστορία του τόπου» η παρουσίαση του οποίου έγινε απόψε (Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου) στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στη Ραφήνα. 

Αν και φθινοπωρινό το σκηνικό της βραδιάς, ο κόσμος έμεινε και παρακολούθησε τους ομιλητές οι οποίοι ανέπτυξαν συνοπτικά το περιεχόμενο του βιβλίου το οποίο ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και φθάνει μέχρι τη σύγχρονη εποχή με ενδιάμεσες στάσεις τη Βυζαντινή και Ρωμαϊκή Εποχή, τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την κατοχή, τη μεταπολεμική ανασυγκρότηση. 

Καταγράφονται από γεγονότα μέχρι αποτελέσματα έρευνας, αναφορές για τη γεωμορφολογία του εδάφους, τη διοικητική διαίρεση και τη δημιουργία του σημερινού Δήμου. Καταγράφονται επίσης μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν ή άκουσαν περιγραφές και συνήθειες και τις μετέφεραν στους συγγραφείς. 

Ο Δήμαρχος Ραφήνας Πικερμίου κ. Ευάγγελος Μπουρνούς αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του βιβλίου και τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στην ιστορία συγγραφής του.

«Όλες οι μικρές ιστορίες μαζεύτηκαν και έκαναν μια μεγάλη Ιστορία, αυτή του βιβλίου που θα μπει στη βιβλιοθήκη όλων και θα μεταδοθεί στα παιδιά» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Προσπαθήσαμε ως Δημοτική Αρχή να μην αναμειχθούμε στη συγγραφή του περιεχομένου του βιβλίου αλλά να καταγραφεί η αντικειμενική αλήθεια μέσα από την έρευνα των συγγραφέων». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όσους βρέθηκαν στην παρουσίαση του βιβλίου, δόθηκε από ένα αντίτυπο που υπογράφει ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπουρνούς ο οποίος ως επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής πρωτοστάτησε για την ολοκλήρωση της πολύπλευρης μελέτης, εργασίας, συγγραφής και τελικής εκτύπωσης της πολύτιμης ιστορικής παρακαταθήκης.   

Δέσποινα Γκικάκη- Γεράσιμος Βουδούρης

Το βιβλίο προλόγισε η Δρ. Νίκη Τσιρώνη Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών – Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ενώ μίλησαν επίσης ο Δρ. Αντώνης Κλάψης Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ο Δρ. Παντελής Σκλιάς Πρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Κύπρου και Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 

Το λόγο πήραν επίσης οι συγγραφείς Γιώργος Θεοδώρου, Ομότιμος Καθηγητής Παλαιοντολογίας Στρωματογραφίας, Στυλιανός Κατάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ρωμαϊκής Αρχαιολογίας, Σοφία Βασιάδη Αρχαιολόγος, Βαγγέλης Νικολόπουλος Αρχαιολόγος, Άννα Μιχοπούλου Φιλόλογος. 

Πέτρος Παπαδόπουλος- Δαμιανός Φαφούτης

Παρόντες στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Πέππας, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΟΛΡ Δέσποινα Γκικάκη, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου Γεράσιμος Βουδούρης, Σάββας Αραπκιλής, Αριστείδης Μπουράνης, Σπύρος Πάντζας, Δήμητρα Τσεβά, ο Εντεταλμένος δημοτικός Σύμβουλος Σπύρος Κάρλος, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ράνια Δημητριάδη, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης δημοτικός σύμβουλος Δαμιανός Φαφούτης, ο Πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Σπύρος Λουκάτος, ο π.Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης με την σύζυγό του Βανίτα, ο Προέδρος των Τριγλιανών Ραφήνας Γιώργος Κικής, ο Πρόεδρος των Κρητών και δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Κατσουλάκης, η τοπική σύμβουλος Πικερμίου Κωνσταντίνα Λουλάκη, η τοπική σύμβουλος Ραφήνας Δήμητρα Μπουρνού και πλήθος κόσμου. Ακολουθεί live βίντεο με όλη την παρουσίαση διάρκειας 1.08.00 και φωτογραφίες

Ο Καθηγητής Γιώργος Θεοδώρου με την σύζυγό του

 

Γιώργος και Βανίτα Σωφρόνη

Δείτε πολλές φωτογραφίες ΕΔΩ

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

ΝΕΑ

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

Χρήματα; Ποιο πορτοφόλι; Η Gen Z ζει μόνο με το κινητό

Η γενιά που μεγάλωσε με το smartphone στο χέρι...

RPN.GR