Έρχεται περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών-Τι προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός

217

Μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων θα είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών συνολικά σε 5%.

Ο Κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο του Star αποκάλυψε στη Μάρα Ζαχαρέα ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Η μείωση ουσιαστικά δηλαδή στην έμμεση φορολόγηση της εργασίας και ότι πιστεύει ότι αυτό είναι ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούμε να το ανακοινώσουμε σύντομα, με το που θα περάσει το καλοκαίρι».

Το πόση θα είναι αυτή η μείωση των εισφορών κι αν θα επεκταθεί στις εισφορές των εργαζομένων (ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για εργοδοτικές εισφορές) θα εξαρτηθεί από τις δημοσιονομικές και ταμειακές προοπτικές της επόμενης χρονιάς. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι ο Κ. Μητσοτάκης συνέδεσε τις αποφάσεις με το χρηματοδοτικό «πακέτο» που θα λάβει η χώρα από την Ευρώπη, καθώς και με τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τεθούν.

Τα τελευταία συγκριτικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για τις επιβαρύνσεις στην εργασία το 2019 δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το ότι υπάρχει περιθώριο μείωσης των εισφορών- και των φόρων- αν λάβει κανείς υπόψιν ότι η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας στη χώρα μας είναι η 14η υψηλότερη μεταξύ των 36 χωρών του ΟΟΣΑ.