Έρχεται πιο σφοδρό κύμα χιονιά τη Δευτέρα -Η ”Ζηνοβία” βάζει στην κατάψυξη τη χώρα

303

Με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα θα πλήξει τη Δευτέρα τη χώρα το δεύτερο κύμα χιονιά, λόγω της κακοκαιρίας «Ζηνοβία».

Ήδη την Κυριακή η χώρα, ιδίως από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, είχε μπει στην κατάψυξη, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, τοπικές χιονοπτώσεις αλλά και καταιγίδες κατά τόπους. Στο Αιγαίο έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να υπάρξει απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε τον πλοίαρχο του πλοίου «Νήσος Χίος» να λάβει την απόφαση να αποπλεύσει από τη Σύρο με προορισμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα με νέα ενημέρωση της ΕΜΥ, με αναλυτικό δελτίο, θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου τα έντονα φαινόμενα, κυρίως στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Ο κυριότερος όγκος των φαινομένων θα περιοριστεί στα ανατολικά από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.
Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν έξαρση λίγο πριν από το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ οι άνεμοι θα κρατήσουν δεμένα πολλά πλοία για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ.

Σε ό,τι αφορά τις χιονοπτώσεις της κακοκαιρίας «Ζηνοβία», η ΕΜΥ εκτιμά ότι χιόνια -κατά τόπους πυκνά- θα «δουν» ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (200-400 μέτρα) στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια αλλά και στα ορεινά και ημιορεινά της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, των Σποράδων, των νησιών του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και της Κρήτης.

Στη νέα ενημέρωσή της για την κακοκαιρία «Ζηνοβία» η ΕΜΥ σημειώνει ότι «οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν μια έξαρση λίγο πριν το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι το βράδυ» και πως ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων της κακοκαιρίας «Ζηνοβία» -όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο- «προσδιορίζεται περισσότερο στη Βοιωτία, στα νότια τμήματα της Φθιώτιδας και στη Δυτική Αττική».