Έρχονται νέα μέτρα για τα σχολεία και την τηλεργασία

269

Η ανακοίνωση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος με τη σειρά του γνωστοποίησε χθες πως τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 7 Σεπτεμβρίου, έδωσε τέλος στην αγωνία χιλιάδων γονιών. Ήδη, μια πρωτόλεια «συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας», πραγματοποιήθηκε χθες από το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να εξαχθούν τα καλύτερα δυνατά συμπεράσματα για την απαλοιφή της νόσου.

Τα σενάρια για τα σχολεία

Σε κάθε περίπτωση, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των ειδικών με το Μέγαρο Μαξίμου, μελετώνται διάφορα σενάρια ως προς τα σχολεία, δηλαδή:

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους

Εκ περιτροπής διδασκαλία

Ωράριο με εναλλαγή πρωινού- απογευματινού και εύλογη απόσταση μεταξύ των συμμαθητών.

Τι μέτρα εφαρμόζουν πολλές επιχειρήσεις για την επιστροφή των εργαζομένων

Στην υποβολή προληπτικών τεστ μετά από την επιστροφή τους από τις διακοπές προτρέπουν τους εργαζόμενους μεγάλοι όμιλοι και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ενώ αναμένεται να κυριαρχήσει και πάλι όπως την περίοδο του lockdown η τηλεργασία και η οργάνωση της εργασίας σε τμήματα τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις στον τομέα των τροφίμων, των χημικών αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης παρέχουν τη δυνατότητα δωρεάν ελέγχου στους εργαζόμενους σε συνεργασία με ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Απ την άλλη πλευρά δεν λείπουν οι καταγγελίες για αυθαίρετες πρακτικές εργοδοτών, που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πληρώσουν από την τσέπη τους το τεστ αν θέλουν να ξαναγυρίσουν στο πόστο τους.

Ωστόσο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, αναφερόμενος στον υποχρεωτικό προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο όλων όσοι επιστρέφουν από άδειες στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων καθώς και όλων όσοι εργάζονται σε χώρους υψηλού συγχρωτισμού, επεσήμανε ότι τα τεστ θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη των εργοδοτών ή των προϊσταμένων.

Εκτός από το προληπτικό τεστ δεν είναι λίγες οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν να εφαρμόζουν καθεστώς τηλεργασίας για τις πρώτες 7 μέρες μετά την επιστροφή του εργαζόμενου από διακοπές και μέχρι να υπάρξει βεβαιότητα πως δεν είναι φορέας του νέου κορωνοιού. Ένα τέτοιο μοντέλο εφαρμόζεται ήδη στις τράπεζες.

Η δυνατότητα τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει ήδη παραταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου ενώ με χθεσινή εγκύκλιο που εξέδωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος οι υπάλληλοι του δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα μπορούν να εργάζονται με τηλεργασία ή back office ( χωρίς να έρχονται σε επαφή με το κοινό) έως την 31η Αυγούστου, στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Ωστόσο εκκρεμεί η προώθηση στη Βουλή διάταξης που θα ρυθμίζει τα δικαιώματα και υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων κατά την τηλεργασία.

Οι νέες διατάξεις κάνουν λόγο για συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, ενώ προβλέπουν και τη δυνατότητα μονομερούς προσφυγής του εργοδότη στο σύστημα της τηλεργασίας σε περίπτωση κινδύνου δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, η τηλεργασία μπορεί να παρέχεται κατά πλήρη, μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, όπως επίσης αυτοτελώς ή ακόμη και σε συνδυασμό με απασχόληση στις εγκαταστάσεις του εργοδότη.

Ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει το κόστος του εξοπλισμού και τη συντήρησή του. Αν ο εξοπλισμός ανήκει στον εργαζόμενο στη σύμβαση πρέπει να προσδιορίζεται ο τρόπος αποκατάστασης του κόστους χρήσης του για την τηλεργασία. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται επίσης το μηνιαίο πρόσθετο κόστος για τον εξοπλισμό, το οποίο αν δεν καταβάλλει ο εργοδότης βρίσκεται αντιμέτωπος ακόμη και με ποινικές κυρώσεις, όπως επίσης και με την ακύρωση της συμφωνίας περί τηλεργασίας.

Ο εργοδότης υποχρεούται επίσης να τηρεί το ωράριο εργασίας, το οποίο πρέπει να προσδιορίζεται εγγράφως. Εγγράφως πρέπει να προσδιορίζεται και τυχόν συμφωνία με τον εργαζόμενο για τα χρονικά όρια της τηλε-ετοιμότητας και τις προθεσμίες ανταπόκρισης, ενώ απαγορεύεται ρητά η χρήση κάμερας για τον έλεγχο του εργαζόμενου.