spot_img
14.3 C
Rafina
Τετάρτη, 15 Απριλίου, 2026
spot_img

Εσείς τι θα κάνατε στη θέση του Τσίπρα;

 

 

 

Η Νέα Αριστερά πάει για διάσπαση. Εντάξει, θυμίζει το παλιό αστείο με τη διάσπαση του ατόμου, αλλά ισχύει. Οι βουλευτές, πλην Τσακαλώτου, θέλουν να πάνε με τον Τσίπρα. Κάποια στελέχη συζητούν με τον Βαρουφάκη. Είναι και εκείνοι που θέλουν να διατηρήσουν μία αυτόνομη ριζοσπαστική πορεία. Ο δε Χαρίτσης, που βλέπει προς Τσίπρα, προτείνει δημοψήφισμα, να αποφασίσουν τα μέλη. Αλλά ποια μέλη; Εκείνα που επαναπατρίστηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ όταν έφυγε ο Κασσελάκης; Δεν θα βγει άκρη.

Τέλος πάντων, μικρή σημασία έχουν οι λεπτομέρειες. Μπορεί η Αριστερά να απεχθάνεται τον μεσσιανισμό και τα παρελκόμενα, αλλά όταν η συζήτηση φτάνει σε βουλευτικές έδρες, τα πράγματα σοβαρεύουν. Είναι λογικό οι άνθρωποι να επιδιώκουν την παρουσία τους στην επόμενη Βουλή. Αυτό έχει σημασία. Ο Τσακαλώτος που γκρινιάζει και λέει να μείνει στην άκρη, δεν έχει ανάγκη. Το πολύ να κρατήσει ο ίδιος το κόμμα σαν πολιτικό ησυχαστήριο.

Όμως το θέμα μας δεν είναι τι θα κάνει η Νέα Αριστερά. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα κάνει ο Τσίπρας. Φάμελλος, Χαρίτσης και λοιποί στριμώχνονται στην προκυμαία για να ανέβουν πρώτοι στο πλοίο που πάει για την Ιθάκη. Προφανώς ο Τσίπρας θα γνωρίζει ότι κινδυνεύει να βρεθεί με έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα φοράει καινούργιο καπέλο. Και θα θυμίζει ένα πολύ παλιό ανέκδοτο με τον ελέφαντα που προσπαθούσε να κρυφτεί πίσω από ένα θάμνο. Ομως τι να κάνει και αυτός; Με κάποιους οφείλει να πορευτεί.

Και εδώ θα προκύψει ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα. Ο Τσίπρας έκανε, ας πούμε, το rebranding. Οι υπόλοιποι παραμένουν ίδιοι. Αν ο Αλέξης, λοιπόν, εμφανιστεί επί σκηνής με τον Φάμελλο και άλλους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Χαρίτση, την Αχτσιόγλου, τον Τζανακόπουλο, πώς θα πουλήσει το rebranding στην εκλογική πελατεία; Θα του πουν ότι θυμίζει ΠΑΕ που άλλαξε όνομα για να πάρει καινούργιο ΑΦΜ. Διότι αν ο πρόεδρος δηλώσει σοσιαλδημοκράτης και ανοιχτεί προς τον κεντρώο χώρο, θα πρέπει και οι υπόλοιποι να ερμηνεύσουν αντίστοιχο ρόλο. Μπορούν; Φυσικά και μπορούν, πολιτικοί είναι. Όμως θα δείχνουν κομματάκι αμήχανοι. Ίσως και λίγο αστείοι.

Όμως ούτε για τον Τσίπρα είναι μία εύκολη απόφαση. Αν τους δει ως βαρίδια του παρελθόντος και τους αποκλείσει από το καινούργιο μαγαζί, θα έχει στερηθεί την υποστήριξη στελεχών που διαθέτουν και εμπειρία και εκλογικούς μηχανισμούς. Αν τους βάλει μέσα, θα του μιλάνε για τα καινούργια ρούχα του ΣΥΡΙΖΑ. Αλήθεια, εσείς τι θα κάνατε στη θέση του;

Αυτή την εβδομάδα

Άγιο Όρος: Νεκρός μοναχός σε τροχαίο δυστύχημα

Τραγική κατάληξη είχε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα...

Νέα Μάκρη και Μαραθώνας οριοθετήθηκαν ως πλημμυροπαθείς για την κακοκαιρία

Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,...

Συνελήφθησαν γιατί άνοιξαν ελληνική σημαία μέσα στην Αγιά Σοφιά τη Μεγάλη Πέμπτη

Ένα περιστατικό με έντονο συμβολισμό και αναμενόμενες αντιδράσεις σημειώθηκε...

Αφρικανική σκόνη καλύπτει τη χώρα: Έρχονται λασποβροχές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη ένα ακόμη επεισόδιο...

ΝΕΑ

Άγιο Όρος: Νεκρός μοναχός σε τροχαίο δυστύχημα

Τραγική κατάληξη είχε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα...

Νέα Μάκρη και Μαραθώνας οριοθετήθηκαν ως πλημμυροπαθείς για την κακοκαιρία

Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,...

Συνελήφθησαν γιατί άνοιξαν ελληνική σημαία μέσα στην Αγιά Σοφιά τη Μεγάλη Πέμπτη

Ένα περιστατικό με έντονο συμβολισμό και αναμενόμενες αντιδράσεις σημειώθηκε...

Αφρικανική σκόνη καλύπτει τη χώρα: Έρχονται λασποβροχές

Σε εξέλιξη βρίσκεται από την Τρίτη ένα ακόμη επεισόδιο...

«Έσκασαν» από φαγητό και ποτό και κατέληξαν στα επείγοντα

Ξινό βγήκε το πασχαλινό τραπέζι για αρκετούς πολίτες στη...

Φρένο στις… αιώνιες συμβάσεις ορισμένου χρόνου από το Δικαστήριο της ΕΕ

Το Δικαστήριο της ΕΕ τονίζει ότι εναπόκειται στα εθνικά...

RPN.GR