Ο 66ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision έχει ήδη περάσει πια στην ιστορία έχοντας αναδείξει μεγάλη νικήτρια την Ουκρανία.
Υπό το σύνθημα “The sound of beauty” το Τορίνο υποδέχθηκε για τρίτη φορά αυτή τη βδομάδα, στο κατάμεστο Pala Alpitour, τον διαγωνισμό της Eurovision. Μόνο που απόψε ήταν για χάρη του Μεγάλου Τελικού.
To show ξεκίνησε με την εμφάνιση των Rockin’ 1000, το μεγαλύτερο συγκρότημα στον κόσμο, που ερμήνευσαν το κλασσικό πλέον “Give Peace A Chance” των Beatles. Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε η Laura Pausini η οποία ερμήνευσε ένα medley των μεγάλων επιτυχιών της. Το κομμάτι της έναρξης ολοκληρώθηκε με τη κλασσική παρέλαση των 25 εκπροσώπων του Μεγάλου Τελικού, η οποία εξελίχθηκε με βάση της σειράς εμφάνισης του αποψινού διαγωνιστικού μέρους.
Αμέσως μετά, στη σκηνή εμφανίστηκαν οι κεντρικοί παρουσιαστές: ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Mika, η σπουδαία Ιταλίδα τραγουδίστρια Laura Pausini και ο Ιταλός ραδιοτηλεοπτικός παρουσιαστής Alessandro Cattelan, οι οποίοι αφού καλώς όρισαν το κόσμο στον διαγωνισμό, έδωσαν το σήμα για την έναρξη του διαγωνιστικού μέρους.
Στη πρώτη φάση εμφανίστηκε η Τσεχία ενώ τις εμφανίσεις ολοκλήρωσε η συμμετοχή της Εσθονίας. Η Ελλάδα εμφανίστηκε στην 17η θέση.
Με την ολοκλήρωση του διαγωνιστικού μέρους της βραδιάς προβλήθηκε το καθιερωμένο recap video με το οποίο δόθηκε το σήμα για την έναρξη της ψηφοφορίας.
Αμέσως μετά ξεκίνησε το διάλειμμα. Στο διάλειμμα έκαναν την εμφάνιση τους οι Måneskin οι οποίοι μεταξύ άλλων παρουσίασαν το νέο τους single “Supermodel”. Ο Alessandro “προώθησε” το application του TikTok, συνεργάτης της φετινής διοργάνωσης, ενώ λίγο αργότερα η νικήτρια της Eurovision 1964 Gigliola Cinquetti συγκίνησε το κοινό με την εμφάνισή της. Τέλος, ο Mika ερμήνευσε μερικές επιτυχίες της δισκογραφίας του.
Λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε το κομμάτι της βαθμολογίας.
H ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
Το πιο αναμενόμενο κομμάτι της βραδιάς ήταν φυσικά η βαθμολογία, η οποία ως γνωστόν ανακοινώθηκε σε δύο τμήματα.
Σε πρώτη φάση ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες των κριτικών επιτροπών. Οι 40 χώρες που συμμετέχουν φέτος ανακοίνωσαν μέσω των αντιπροσώπων τους τις αναλυτικές βαθμολογίες τους, οι οποίες είχαν ομολογουμένως μεγάλο ενδιαφέρον.
Στη πρώτη θέση των επιτροπών τερμάτισε με 283 βαθμούς η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου η οποία απέσπασε συνολικά οχτώ δωδεκάρια. Άλλα τόσα απέσπασε και το άλλο μεγάλο φαβορί, η Ισπανία, η οποία όμως τερμάτισε στη 3η θέση με 231 βαθμούς. Στη 2η θέση με 258 βαθμούς (έξι δωδεκάρια) τερμάτισε η Σουηδία. Το μεγάλο φαβορί, η Ουκρανία τερμάτισε στη 4η θέση των επιτροπών με 192 βαθμούς (πέντε δωδεκάρια) ενώ τη πρώτη πεντάδα των επιτροπών ολοκλήρωσε η Πορτογαλία με 171 βαθμούς.
Η Ελλάδα κατάφερε να τερματίσει στην 6η θέση των επιτροπών έχοντας συγκεντρώσει 158 βαθμούς! Ανάμεσα σε αυτούς και έξι δωδεκάρια προερχόμενα από τις Βουλγαρία, Κύπρο, Δανία, Ολλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.
Στη τελευταία θέση χωρίς κανένα βαθμό, η συμμετοχή της Γερμανίας.
Αμέσως μετά ακολούθησε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του televoting. Μέσω τηλεφωνικών κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων το κοινό εξέφρασε την άποψή του η οποία ανακοινώθηκε συγκεντρωτικά για κάθε χώρα, ξεκινώντας από τη χώρα που τερμάτισε τελευταία στις επιτροπές και συνεχίζοντας προς τα πάνω.
Πρώτη στη προτίμηση του κοινού τερμάτισε η Ουκρανία με 439 βαθμούς! Στη 2η θέση βρέθηκε η Μολδαβία με 239 βαθμούς! Στα σίγουρα μια ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς αφού η χώρα ξαφνικά “κάλπασε” στον πίνακα μιας και είχε περιοριστεί στην 20η θέση των επιτροπών με μόλις 14 βαθμούς. 3η στο televoting τερμάτισε η Ισπανία (228 βαθμοί) ενώ τη πρώτη πεντάδα ολοκλήρωσαν οι συμμετοχές της Σερβίας (225 βαθμοί) και του Ηνωμένου Βασιλείου (183 βαθμοί).
Η Ελλάδα κατάφερε να συγκεντρώσει από το κοινό 57 βαθμούς οι οποίοι την κατέταξαν στη 12η θέση. Τελευταία με μηδέν, η Ελβετία.
Μεγάλη νικήτρια χώρα στη συνδυαστική ψηφοφορία επιτροπών και κοινού αναδείχθηκε με 631 βαθμούς η Ουκρανία, με το Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίζει στη 2η θέση. Στη 3η θέση η εκρηκτική Chanel από την Ισπανία.
Συγκεντρωτικά, η Ελλάδα κατέκτησε την 8η θέση με 215 βαθμούς συνολικά.
Στη τελευταία θέση του συγκεντρωτικού πίνακα παρέμεινε η Γερμανία, η οποία πήρε έξι βαθμούς από το κοινό. Μονοψήφιους βαθμούς από το κοινό πήραν και το Αζερμπαϊτζάν (3 βαθμοί), η Γαλλία (8 βαθμοί), η Τσεχία (5 βαθμοί), το Βέλγιο (5 βαθμοί) και η Αυστραλία (2 βαθμοί).
3η νίκη για την Ουκρανία
Αυτή είναι η τρίτη νίκη της Ουκρανίας στην ιστορία του θεσμού. Η χώρα έχει κερδίσει άλλες δύο φορές στο παρελθόν: το 2004 με τη Ruslana και το “Wild dances” και το 2016 με τη Jamala και το “1944”.
Η Ουκρανία ξεκίνησε να συμμετέχει στη Eurovision το 2003 και μέχρι στιγμής μετρά 17 συμμετοχές. Είναι η μοναδική χώρα (εκτός BIG5) που δεν έχει αποκλειστεί ποτέ από τους τελικούς ενώ η ίδια έχει διοργανώσει τον διαγωνισμό δύο φορές: το 2005 και το 2017, αμφότερες στο Κίεβο.
Ο OGAE Greece δίνει συγχαρητήρια στην Ουκρανία για τη νίκη της αλλά σε όλες τις υπόλοιπες χώρες για τη συμμετοχές τους.
Ιδιαίτερα συγχαρητήρια και στην ελληνική αποστολή και την Amanda Georgiadi Tenfjord για τη κατάκτηση της 8ης θέσης στον Μεγάλο Τελικό!
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ για να βλέπετε όλες τις ζωντανές μας εκπομπές