spot_img
20.4 C
Rafina
Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

«Φεύγουμε από τη θάλασσα όταν ξεσπά καταιγίδα» – rpn

 

 

Για τον θάνατο της 13χρονης στη Χαλκιδική, που χτυπήθηκε από κεραυνό στην παραλία του Ποσειδίου, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Ακαδηµίας Αθηνών και καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.

Ο Χρήστος Ζερεφός υπογράμμισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «ΑΝΤ1», την επικινδυνότητα που έχει το κολύμπι όταν πέφτουν κεραυνοί. «Ο κεραυνός θα βρει το ψηλότερο σημείο στη θάλασσα. Το κεφάλι μας είναι το ψηλότερο σημείο όταν είμαστε στο νερό», τόνισε.

Για το φαινόμενο του κεραυνού ανέφερε πως «είναι το πιο βίαιο φαινόμενο στη φύση. Είναι μια εκτόνωση φορτίων κατευθείαν στο έδαφος. Το μπουρίνι όμως δεν ξεκινάει απότομα. Έχουμε χρόνο να απομακρυνθούμε. Πρέπει να βγαίνουμε αμέσως μέσα από το νερό και να φεύγουμε γρήγορα από τη θάλασσα. Το σώμα μας είναι πολύ καλός αγωγός για τον κεραυνό. Υπάρχει μια ασφάλεια μες στο αυτοκίνητο».

Σχετικά με τις θερμοκρασίες που αναμένονται για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, ο Χρήστος Ζερεφός επισήμανε πως «θα είναι από τα θερμότερα καλοκαίρια. Η θάλασσα εξακολουθεί να είναι πολύ θερμή, 1 με 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό».

Μιλώντας για τις πυρκαγιές τόνισε ότι εξαιτίας του θερμού χειμώνα που προηγήθηκε «το έδαφος δεν έχει πολύ υγρασία, οπότε οποιαδήποτε πυρκαγιά αρχίσει, εξαπλώνεται πιο γρήγορα».

Τέλος, αναφερόμενος στα ρεκόρ θερμοκρασίας που καταγράφονται επισήμανε πως «δεν γνωρίζω αν θα σπάσει και άλλο ρεκόρ φέτος. Πέρσι, πρόπερσι, το 2021 σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Όσο περνάνε τα χρόνια θερμαίνεται ο πλανήτης. Έχουμε 2 βαθμούς πάνω από το κανονικό στη Μεσόγειο και νομίζω πως θα συνεχίζουμε να σπάμε ρεκόρ. Υπάρχει όμως η τεχνολογία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι επαρκείς, για να ικανοποιηθεί η συμφωνία των Παρισίων ώστε μέχρι το 2030 το ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης να αποτελείται από ανανεώσιμες πηγές».

Tο χρονικό

Ένα τραγικό γεγονός συνέβη το μεσημέρι της Παρασκευής (28/6) στην παραλία του Ποσειδίου, στη Χαλκιδική, με ένα 13χρονο κορίτσι να χάνει τη ζωή του από κεραυνό.

Το παιδί κολυμπούσε στη θάλασσα με τους γονείς του και κάποια στιγμή αποφάσισαν να βγουν στην παραλία.

Εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, έπεσε ο κεραυνός και τραυμάτισε τη 13χρονη αλλά και τη μητέρα της.

Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ,  αλλά δυστυχώς το κορίτσι, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε τη ζωή του.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Χαλκιδικής σήμερα έχει κακοκαιρία με ισχυρές βροχοπτώσεις. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Κασσάνδρας.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ

 

Όπως είπε, «το παιδί ήταν με τους γονείς στην θάλασσα, άρχισε να βρέχει και ήρθε μια έντονη κεραυνίκη επίθεση και έπεσε πάνω στο παιδί ένας κεραυνός. Ίσως το παιδί να φορούσε κάτι μεταλλικό. Ήταν με την μαμά και τον μπαμπά της στην παραλία. Οι γονείς της είναι σε άθλια κατάσταση».

 

Αυτή την εβδομάδα

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

Δραστηριότητα των ΚΟ της Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους και...

Ραφήνα: Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιωάννινα, Κόνιτσα και Μέτσοβο από την Παντοβασίλισσα

Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Κόνιτσα και στο...

ΝΕΑ

Revoil Νικολάου στο Πικέρμι: Καθαρό παρμπρίζ για κάθε διαδρομή

Όταν η βροχή ξεκινά, η καθαρή ορατότητα γίνεται προτεραιότητα....

Θύελλα Ραφήνας Β΄: Πρεμιέρα στην Παιανία και κάλεσμα στήριξης

Πρώτος αντίπαλος της ομάδας θα είναι ο Παμπαιανικός, σε...

Δραστηριότητα των ΚΟ της Αττικής του ΚΚΕ ενάντια στην επίσκεψη Ρούμπιο στην Αθήνα

Οι Κομματικές Οργανώσεις στην Αττική καλούν τους εργαζόμενους και...

Ραφήνα: Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή σε Ιωάννινα, Κόνιτσα και Μέτσοβο από την Παντοβασίλισσα

Τετραήμερη προσκυνηματική εκδρομή στα Ιωάννινα, στην Κόνιτσα και στο...

Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου ένωσε τις γενιές μέσα από μια ξεχωριστή δράση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας, ο Δήμος...

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας Πικερμίου συνεδριάζει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου για 7 θέματα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΑΡΙΘ. 30 Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σας καλεί...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας Πικερμίου συνεδριάζει στις 6 Οκτωβρίου για 16 θέματα

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΡΙΘ. 45 Η Πρόεδρος...

RPN.GR