spot_img
14.1 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Φωτιά στο Μάτι: Άργησαν να κινητοποιηθούν οι δυνάμεις – Δεν αξιολόγησαν ορθά τον κίνδυνο

 

 

 

Ολιγωρία στην κινητοποίηση των εναέριων και επίγειων δυνάμεων και μη ορθή αξιολόγηση του κινδύνου, καταλόγισε για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ο πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων, Ανδριανός Γκουρμπάτσης καταθέτοντας, για δεύτερη μέρα, ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορίας ο πραγματογνώμονας τόνισε πως «πρώτο μέλημα της πυροσβεστικής είναι η διάσωση των ανθρώπων και μετά να σβήσει η φωτιά» και συμπλήρωσε «σώζουμε τους ανθρώπους και μετά σβήσουμε τη φωτιά. Ή ταυτόχρονα. Εδώ δε σώθηκε ο κόσμος τι μου λέτε!». Μάλιστα, ο μάρτυρας έδωσε και ως παραδείγματα προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στα Ψαχνά Ευβοίας.

Ο μάρτυρας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις ευθύνες του κατηγορούμενου δημάρχου Πεντέλης, υποστήριξε πως καθυστέρησε να ενημερώσει για τη φωτιά, κάτι που συνέδεσε με τη φημολογούμενη κουμπαριά του με τον κάτοικο της περιοχής στον οποίο αποδίδεται το αδίκημα του εμπρησμού εξ αμελείας. “Δεν τηλεφώνησε ποτέ στην πυροσβεστική, δεν προκύπτει από καταγραφικά τέτοιο τηλεφώνημα… Μετά τις 5 τηλεφώνησε και ενημέρωσε τον κ. Τόσκα” είπε.

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου και στις δηλώσεις του, τη μοιραία ημέρα, πως η φωτιά κατευθύνεται προς το Διόνυσο αναρωτήθηκε “πώς να αποφασίσει για οργανωμένη απομάκρυνση αφού είχε άλλη αντίληψη για κατεύθυνση πυρκαγιάς;“. Ωστόσο, ο μάρτυρας τόνισε πως δεν γνωρίζει εάν ο δήμαρχος Ραφήνας ενημερώθηκε από τους εθελοντές του δήμου για την κατεύθυνση της φωτιάς.

Αυτή την εβδομάδα

Συνελήφθη μπασκετμπολίστας της Α2: Μπήκε μεθυσμένος στις γραμμές του τρένου στην Ιερά Οδό και οδήγησε για 300 μέτρα – rpn

Χειροπέδες σε 28χρονο Αμερικανό μπασκετμπολίστα της Α2 κατηγορίας πέρασαν...

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

ΝΕΑ

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

Στο εξωτερικό η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία για την εξαφάνιση

Στο εξωτερικό είχε διαφύγει η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε...

RPN.GR