spot_img
11.8 C
Rafina
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου, 2026
spot_img

Γερ.Παπαδόπουλος: «Στην χώρα μας γίνεται ένας σεισμός 6 Ρίχτερ και πάνω τον χρόνο»

 

 

 

Στο πλευρό του Άκη Τσελέντη στάθηκε το πρωί της Τετάρτης ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» είπε ότι «χθες έγινε μια επίθεση στον κ. Τσελέντη. Θα τον υπερασπιστώ, λέγοντας ότι ποτέ δεν έχουμε κάποια παρέμβαση για να αλλάξει το μέγεθος των σεισμών, προς τα πάνω ή προς τα κάτω», υπποστηρίζοντας ότι αυτό θα ήταν παραβίαση των όρων της επιστήμης.

Σε ότι αφορά τις σεισμικές δονήσεις στην Λέσβο, ο Διευθυντής Ερευνών του Σεισμολογικού Ινστιτούτου είπε ότι «δεν δίνουν ξεκάθαρα στοιχεία μιας ομαλής μετασεισμικής ακολουθίας», ενώ σημείωσε πως απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση καθώς αυτή «δεν εξελίσσεται στην θάλασσα, όπως στην Κρήτη, αλλά στην επιφάνεια του νησιού και η περιοχή έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν»

«Μάλλον, από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τώρα, οι σεισμοί στην Λέσβο δεν προέρχονται από το μεγάλο ρήγμα της Αγίας Παρασκευής, αλλά από ένα μικρότερο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό δεν έχει τόσο μεγάλη ισχύ.

Σε ότι αφορά τους υπόκωφους θορύβους από τα έγκατα της γης, που έχουν αναστατώσει τους κατοίκους της Λέσβου, ο κ. Παπαδόπουλος ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως είναι ένα ηχητικό φαινόμενο στις περιοχές που βρίσκονται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που όμως «δεν είναι επικίνδυνο, επικίνδυνος είναι ο σεισμός».

«Οι κάτοικοι ζητούν περισσότερη ενημέρωση και έχουν δίκιο, αλλά αυτό προϋποθέτει να τοποθετηθούν φορητοί σεισμογράφοι. Το κόστος είναι η δαπάνη για τους δύο ανθρώπους που θα πάνε να τους στήσουν. Δεν υπάρχει τέτοια απόφαση από τους αρμόδιους», είπε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αφήνοντας εκ νέου αιχμές.

Ο σεισμολόγος επανέλαβε ότι «Στην χώρα μας κατά μέσο όρο γίνεται ένας σεισμός 6 Ρίχτερ και πάνω τον χρόνο. Από τον Οκτώβριο του 2021 δεν έχουμε μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα», λέγοντας ότι μπορεί μεν να γίνονται πολλοί σεισμοί μικρότερου μεγέθους, αλλά «η ενέργεια συσσωρεύεται και η ενέργεια θα εκτονωθεί και πάλι», προσθέτοντας ότι «πολλοί σεισμοί από αυτούς τους ισχυρούς ευτυχώς γίνονται σε υποθαλάσσιο περιβάλλον και δεν έχουν καθόλου μα καθόλου επιπτώσεις σε κατοικημένες περιοχές». 

Σε ότι αφορά την σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «βόρεια της Κρήτης η δραστηριότητα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, με μέγιστο σεισμό 4,4 Ρίχτερ. Δεν αποκλείεται να γίνει μεγαλύτερος, αλλά δύσκολα θα μπορέσει να βλάψει κατοικημένη περιοχή, καθώς οι σεισμοί γίνονται σε υποθαλάσσια περιοχή».

Αυτή την εβδομάδα

Το Grok “γδύνει” και την πίστη των γυναικών – Αφαιρεί μπούργκα, χιτζάμπ και ράσα μοναχών

Η χρήση του Grok, του chatbot τεχνητής νοημοσύνης της...

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

ΝΕΑ

Συνελήφθησαν 3 οδηγοί μηχανής για σούζες στην Αττική

Στη σύλληψη τριών μοτοσικλετιστών που έδιναν ραντεβού για σούζες στην Αττική...

Τα ζώδια σήμερα Κυριακή 11/1- rpn

Οι προβλέψεις της ημέρας για όλα τα ζώδια Κριός:...

Θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι σε Ραφήνα και Πικέρμι, την Δευτέρα 12 Ιανουαρίου – rpn

Λόγω των σημαντικά χαμηλών θερμοκρασιών που  αναμένονται αύριο, Δευτέρα...

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και ναζιστικούς χαιρετισμούς σε επίλεκτη ομάδα στρατού

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν βρεθεί στο επίκεντρο σοβαρού...

Έκτακτο δελτίο για τριήμερο κύμα ψύχους – Πού θα χιονίσει

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία...

Κανονικά αναχωρούν τα πλοία από Ραφήνα και Λαύριο – rpn

Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν αρχίσει να εκτελούνται κανονικά από...

RPN.GR