spot_img
11.9 C
Rafina
Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Γιαγιά αρνείται να παραδώσει το δίπλωμά της – Συνεχίζει να οδηγεί στα 99 της – rpn

 

 

 

Υπερήλικη γυναίκα αρνείται να παραδώσει το δίπλωμα οδήγησης και να εγκαταλείψει την αγαπημένη της συνήθεια, δηλώνοντας ότι την ημέρα που θα της πουν ότι δεν μπορεί να οδηγήσει, θα πεθάνει.

Μια γυναίκα από τη Γαλικία, στα 99 της χρόνια, αποτελεί ζωντανό παράδειγμα ότι η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός. Η Nieves, γεννημένη στην Αργεντινή, αρνείται να αποχωριστεί το τιμόνι του αγαπημένου της Citroën ZX, αψηφώντας τις όποιες συζητήσεις για περιορισμούς στην οδήγηση για τους ηλικιωμένους.

Για εκείνη, η οδήγηση δεν είναι μόνο μέσο μεταφοράς, αλλά και μέσο διατήρησης της ελευθερίας της. Ζει στο Κοσπεΐτο, μια αγροτική περιοχή στη Λούγκο της Ισπανίας, όπου οι επιλογές για τους ηλικιωμένους είναι ελάχιστες χωρίς τη δυνατότητα οδήγησης, καθώς τα χωριά δεν διαθέτουν πλέον βασικές υπηρεσίες όπως καταστήματα ή καφετέριες.

Η Nieves, με 69 χρόνια εμπειρίας στο τιμόνι, διαψεύδει τις όποιες ανησυχίες για την ικανότητα των μεγαλύτερων οδηγών. Με άψογους χειρισμούς και εξαιρετική θέση οδήγησης, αποδεικνύει ότι η εμπειρία συχνά υπερτερεί της νεανικής ορμής.

Τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αρμόδιες υπηρεσίες κάθε χώρας εξετάζουν αυστηρότερους κανόνες για την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης μετά τα 70, η Nieves αποτελεί υπενθύμιση ότι η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που καθορίζει την ικανότητα οδήγησης.

Σύμμαχοι της οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που τονίζουν τη σημασία της ενθάρρυνσης των ηλικιωμένων να συνεχίσουν να οδηγούν όσο παραμένουν ικανοί, καθώς η οδήγηση συμβάλλει στη διατήρηση της πνευματικής διαύγειας και και του συντονισμού.

Επιπλέον στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι οι οδηγοί άνω των 65 ετών δεν εμπλέκονται σε περισσότερα ατυχήματα, αντιθέτως, σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν και λιγότερα. Η μεγαλύτερη ευπάθεια σε τραυματισμούς οφείλεται κυρίως σε υποκείμενες παθήσεις, παρά στην ηλικία αυτή καθαυτή.

Η Nieves, λίγο πριν κλείσει τα 100, δηλώνει κατηγορηματικά: “Γιατί να αλλάξω το αυτοκίνητό μου αφού το αγαπώ πολύ;”. Με τη στάση της, μας υπενθυμίζει ότι η ζωή δεν σταματά σε μια συγκεκριμένη ηλικία και ότι η ανεξαρτησία και η αυτονομία είναι πολύτιμα αγαθά σε κάθε στάδιο της ζωής.

Αυτή την εβδομάδα

Παραδόθηκε το νέο παρκέ στο Κλειστό Γυμναστήριο Διώνης

Παραδόθηκε το νέο παρκέ στο Κλειστό Γυμναστήριο Διώνης Σήμερα παραδόθηκε...

Συγκινητικό «αντίο» στον Αλμπέρτο Εσκενάζυ – rpn

Σε μια τελετή γεμάτη συναίσθημα, αξιοπρέπεια και σιωπηλή αγάπη,...

Δημήτρης Μισοκοίλης: Διαδρομές ζωής, ήσυχες αλλά βαθιές

Ο Δημήτρης Μισοκοίλης είναι από εκείνους τους ανθρώπους που,...

ΕΥΔΑΠ: 17 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές στα τιμολόγια του νερού

Διευκρινίσεις σχετικά με την εισήγησή της προς την ΡΑΑΕΥ για...

ΝΕΑ

Παραδόθηκε το νέο παρκέ στο Κλειστό Γυμναστήριο Διώνης

Παραδόθηκε το νέο παρκέ στο Κλειστό Γυμναστήριο Διώνης Σήμερα παραδόθηκε...

Συγκινητικό «αντίο» στον Αλμπέρτο Εσκενάζυ – rpn

Σε μια τελετή γεμάτη συναίσθημα, αξιοπρέπεια και σιωπηλή αγάπη,...

Δημήτρης Μισοκοίλης: Διαδρομές ζωής, ήσυχες αλλά βαθιές

Ο Δημήτρης Μισοκοίλης είναι από εκείνους τους ανθρώπους που,...

ΕΥΔΑΠ: 17 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις αλλαγές στα τιμολόγια του νερού

Διευκρινίσεις σχετικά με την εισήγησή της προς την ΡΑΑΕΥ για...

Η «μαύρη Παρασκευή» της Αθήνας: 45 χρόνια από τη νύχτα που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή – rpn

Ημερολόγιο: 19 Δεκεμβρίου 1980. Παρασκευή. Ξημερώνει, αλλά η Αθήνα...

Με απειλές επιχειρεί η κυβέρνηση να κάμψει τους αγρότες – Φουντώνει η οργή στα μπλόκα

Οι αγρότες συνεχίζουν να λένε «όχι» στον προσχηματικό διάλογο...

Χριστουγεννιάτικη ευκαιρία από τη «Φάμπρικα» διπλό κρεβάτι με ανατομικό στρώμα

Χριστούγεννα χωρίς προσφορές δεν γίνεται, και το Κέντρο Επίπλου...

RPN.GR