spot_img
9.5 C
Rafina
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
spot_img

Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram και WhatsApp – Πού απέδωσε η διοίκηση του ομίλου το crash των 6 ωρών

 

 

 

Οι μηχανικοί λογισμικού της εταιρείας Facebook απέδωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας σε ανακοίνωσή τους τη διακοπή της λειτουργίας των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης Facebook, Instagram, WhatsApp και Messenger για περίπου έξι ως επτά ώρες σε «προβληματικές αλλαγές ρυθμίσεων» σε δρομολογητές και εξυπηρετητές τους, που έθεσαν εκτός λειτουργίας τα κέντρα δεδομένων τους.

«Άνθρωποι και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξαρτώνται από εμάς για να παραμένουν συνδεδεμένοι», σημείωσε ο όμιλος σε ανάρτησή του (https://engineering.fb.com/2021/10/04/networking-traffic/outage), χωρίς να διευκρινίσει από ποιον έγιναν οι αλλαγές ρυθμίσεων, ούτε εάν επρόκειτο για προγραμματισμένη αναβάθμιση.

«Ζητάμε συγγνώμη από όσους επλήγησαν», πρόσθεσαν οι τεχνικοί της εταιρείας, τις πλατφόρμες της οποίας χρησιμοποιούν 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Νωρίτερα, υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές.

Το σενάριο της κακόβουλης ενέργειας στο οποίο είχαν αναφερθεί ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια αποκλείστηκε από τους τεχνικούς της εταιρείας.

Ο εξειδικευμένος ιστότοπος Downdetector, που παρακολουθεί συστηματικά τα τεχνικά προβλήματα στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, περιέγραψε το χθεσινό μπλακάουτ ως «το μεγαλύτερο που έχει παρατηρηθεί ποτέ».

Η λειτουργία των ιστότοπων σταδιακά αποκαταστάθηκε, διαπίστωσαν νωρίτερα δημοσιογράφοι και χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρει ο γιγαντιαίος όμιλος, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κατακραυγή έπειτα από αποκαλύψεις για τις πρακτικές του.

Ο όμιλος καταγράφει τα δεύτερα μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα σε όλο το διαδίκτυο παγκοσμίως και έχανε πάνω από μισό εκατομμύριο δολάρια κάθε ώρα διακοπής της λειτουργίας των πλατφορμών του, σύμφωνα με υπολογισμούς της εταιρείας μετρήσεων Standard Media Index.

Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ

Αυτή την εβδομάδα

Παντοβασίλισσα Ραφήνας: Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου

Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Παντοβασίλισσας Ραφήνας...

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

ΝΕΑ

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ για 10 εκατ. δολάρια

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στην 14η ημέρα...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

RPN.GR