spot_img
28.4 C
Rafina
Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

H πυξίδα του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε Τσίπρα

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί τον Αλέξη Τσίπρα και τις όποιες μελλοντικές κινήσεις του παράγοντα αλλαγής του πολιτικού σκηνικού. Αυτό ήταν το σαφές, ξεκάθαρο και πλειοψηφικό μήνυμα που έδωσε η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, που αποσαφήνισε την θέση του κόμματος και την στάση που θα τηρήσει απέναντι στον πρώην πρωθυπουργό, μετά την παραίτηση του από την βουλευτική έδρα.

Η απόφαση
Η ηγεσία του κόμματος συντεταγμένα απάντησε σε ένα ερώτημα που, όπως φαίνεται, ήταν αδύνατον να αποφύγει. Άλλωστε στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης στις ομιλίες τους επισήμαναν ότι «η ταμπακέρα είναι αν θα αναγνωρίσουμε ότι υπάρχουν νέα σοβαρά πολιτικά δεδομένα μετά την παραίτηση του Α.Τσίπρα, για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και την προοδευτική παράταξη». Δηλώνοντας εξαρχής πως «δεν θα υπερψήφιζα μία απόφαση που δεν θα αναγνώριζε ότι πλέον υπάρχουν νέα σοβαρά πολιτικά δεδομένα».

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης «η παραίτηση του πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, από τη θέση του βουλευτή αποτελεί ένα σημαντικό και κρίσιμο γεγονός που αντικειμενικά παράγει ισχυρά πολιτικά αποτελέσματα και δημιουργεί νέα δεδομένα και ερωτήματα που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει».

Επίσης τονίζεται ότι «η σχέση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να είναι αντιπαραθετική. Οι παράλληλες πορείες μας οφείλουν να συγκλίνουν στον κοινό στόχο ενός ισχυρού προοδευτικού πόλου». Οι συγκεκριμένες διατυπώσεις δεν αφήνουν περιθώρια διασταλτικών ερμηνειών και περιέχονταν αυτούσιες στην εισήγηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου προς την πολιτική γραμματεία.

Συσχετισμοί
Η εν λόγω απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας κάνει την «πυξίδα» του ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει προς τον Αλέξη Τσίπρα. Με το όργανο των 41ενος μελών να καταγράφει μόνον 3 διαφωνίες αυτές των Παύλου Πολάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Ανδρέα Παναγιωτόπουλου. Οδηγώντας ουσιαστικά στο περιθώριο την εχθρική προς τον Αλέξη Τσίπρα θέση που έχει διατυπώσει ο βουλευτής Χανίων.

Ο Παύλος Πολάκης στην ομιλία του, την οποία ανάρτησε και στα social media, υποστήριξε ότι «την παραίτηση του Αλεξη Τσιπρα δεν τη θεωρω θετικη εξελιξη για το Συριζα-ΠΣ που περασε δυο διασπασεις προσφατα και πηγε να ισορροπησει μετα τις τελευταιες εκλογες για προεδρο» ενώ επικαλέστηκε «το προσφατο συνεδριο,όπου διατυπωσαμε ενα ξεκαθαρο προγραμμα αριστερων προοδευτικων αλλαγων». Δήλωσε ότι οι όποιες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα πρέπει να κριθούν με βάση αυτές τις αποφάσεις.

Στα αξιοπρόσεκτα της υπόθεσης το ότι ο Νίκος Παππάς και άλλα στελέχη που φέρονταν να μοιράζονται τις απόψεις του πρώην υπουργού, διαχώρισαν την θέση του από τον Παύλο Πολάκη. Παρότι υπήρχε η εκτίμηση ότι Πολάκης και Παππάς είχαν διαμορφώσει σε ένα βαθμό ένα συμπαγή εσωκομματικό πόλο.

Από εδώ και πέρα
Όσον αφορά την περαιτέρω πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας επισημαίνεται πως «στην μεγάλη υπόθεση ανασύνθεσης του προοδευτικού χώρου, ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι και οφείλει να συνεχίσει να είναι δημιουργικός, συνθετικός και ρόλος επιταχυντή εξελίξεων σε όλα τα πεδία άσκησης πολιτικής και κοινωνικής διεκδίκησης. Στη Βουλή, στην αυτοδιοίκηση, στους μαζικούς χώρους, στις τοπικές κοινωνίες, στα κινήματα. Με κοινές πρωτοβουλίες, δράσεις, παρεμβάσεις, που θα ενισχύουν τις προοδευτικές θέσεις απέναντι στις δεξιές πολιτικές και θα τις καθιστούν πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία».

Στη πραγματικότητα το κόμμα του οποίου υπήρξε πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας μπαίνει ουσιαστικά σε αναμονή των επόμενων κινήσεων του, δίχως πάντως αυτό να αναστέλλει την πολιτική του δραστηριότητα. Προφανώς η ηγεσία της Κουμουνδούρου «διάβασε» τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί ως μία περίοδο κυοφορίας εξελίξεων. Ακούγοντας – όπως λένε στελέχη – και την βάση του κόμματος που κινείται στην ίδια ακριβώς λογική.

news247.gr

Αυτή την εβδομάδα

Γιώργος Μαζωνάκης: «Λαϊκή αγρυπνία» την Κυριακή στη Νίκαια – Η ανακοίνωση της οικογένειας

Σε «λαϊκή αγρυπνία» θα τεθεί την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου...

Αποκλειστική συνέντευξη – Δήμητρα Τσεβά (βίντεο): Η γραμμή 314 φέρνει την αστική συγκοινωνία στην «καρδιά» της Ραφήνας

Μια σημαντική αλλαγή στον συγκοινωνιακό χάρτη της Ραφήνας ανακοίνωσε,...

Ανάβυσσος: Σε κρίσιμη κατάσταση 4χρονος στο «Αγία Σοφία» – Τραυματίστηκε σε πισίνα ξενοδοχείου

Σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία...

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

ΝΕΑ

Αύριο η μεγάλη Ημέρα Ποδηλάτου στο Πάρκο Καραμανλή

Αύριο η μεγάλη γιορτή για τα παιδιά, την οδική...

Ακίνητα: Στον «πάγο» έως το 2030 ΦΠΑ και φόρος υπεραξίας

Παράταση έως το τέλος του 2030 λαμβάνουν βασικά φορολογικά...

Σέρρες: Ποιος είναι ο βαρυποινίτης που απέδρασε από το νοσοκομείο

Βαρύ ποινικό παρελθόν αποδίδεται στον 40χρονο κρατούμενο αλβανικής καταγωγής,...

Πλήρης Ανακαίνιση Σπιτιού: Πότε Αξίζει και Ποιοι Παράγοντες Επηρεάζουν το Κόστος

Ένα σπίτι που έχει κατασκευαστεί πριν από αρκετές δεκαετίες...

Καιρός: Φθινοπωρινή μεταβολή με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού από σήμερα, Σάββατο...

RPN.GR