Η Ένωση Εστιατορίων & Συναφών Αττικής (ΕΕΣΑ) σας ενημερώνει για τα πνευματικά δικαιώματα.

542

Τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα απασχολούν τον Κλάδο από πολλών ετών, αλλά από πέρυσι η πίεση προς τα καταστήματα έχει ενταθεί. Τρείς φορείς (ΕΥΕΔ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, GEA) επισκέπτονται τα καταστήματα μας και ζητάνε διάφορα ποσά για τη χρήση μουσικής, τα οποία πολλές φορές κινούνται εκτός λογικής.

Η ΕΕΕΣΑ έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει αποτελεσματικά!

Αγαπητά μέλη,

Τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα απασχολούν τον Κλάδο από πολλών ετών, αλλά από πέρυσι η πίεση προς τα καταστήματα έχει ενταθεί. Τρείς φορείς (ΕΥΕΔ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, GEA) επισκέπτονται τα καταστήματα μας και ζητάνε διάφορα ποσά για τη χρήση μουσικής, τα οποία πολλές φορές κινούνται εκτός λογικής.

Κατά το κοινώς λεγόμενο «..όπου μας πιάσουν..».

Συχνότατα δε τα μέλη του Κλάδου μας επειδή δεν γνωρίζουν πληρώνουν ποσά δυσανάλογα. Με σκοπό λοιπόν να προφυλαχθούν τα μέλη, ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ για τα ακόλουθα. Όπως είναι γνωστό, όσα καταστήματα χρησιμοποιούν μουσική είτε αυτή είναι απαραίτητη είτε απλώς χρήσιμη για τη λειτουργία τους πρέπει να πληρώνουν πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και να έχουν τις αντίστοιχες άδειες.

Τα πνευματικά δικαιώματα πληρώνονται για τους συνθέτες και τους στιχουργούς, Έλληνες και αλλοδαπούς. Οι βασικές εταιρείες τους είναι γενικά 1. η πρώην ΑΕΠΙ (ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ), νυν ΕΥΕΔ (ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ) και μέλλουσα ΕΔΕΜ και 2. Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ.

Τα συγγενικά δικαιώματα πληρώνονται για τους τραγουδιστές, τους μουσικούς, Έλληνες και αλλοδαπούς, και τις δισκογραφικές εταιρείες. Η εταιρεία που τους εκπροσωπεί είναι η G.E.A., από τα αρχικά των GRAMMO – ERATO – APOLLON. Απαραίτητη προϋπόθεση για να πληρώνουμε είναι να χρησιμοποιούμε στο κατάστημα μας μουσική που εκπροσωπείται από τους παραπάνω φορείς (ΕΥΕΔ, ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, GEA).

Στην πράξη όμως, τι συμβαίνει ?

Οι φορείς αυτοί και κυρίως η G.E.A. ασκούν μαζικές αγωγές κλπ κατά πολλών συναδέλφων (7-10 σε κάθε δικόγραφο), οι οποίοι είτε λόγω άγνοιας των ειδικότερων πτυχών του θέματος, είτε λόγω έλλειψης χρόνου («..να τελειώνουμε..») «συμβιβάζονται» αποδεχόμενοι τα αιτήματα των φορέων.

Αλλά, ποιός γνωρίζει αν και ποιόν δημιουργό και έργα του εκπροσωπούν οι φορείς; Ο μάρτυρας τους πώς μπορεί να βεβαιώσει ποιά μουσική χρησιμοποιούμε εμείς; Πώς το γνωρίζει; Αρκεί μία επίσκεψη; Όσοι έχουν τηλεόραση, χωρίς ήχο, γιατί να πληρώνουν; Σε ποια κατηγορία χρήσης εντάσσονται; Έχει ληφθεί υπόψη η Σύμβαση που είχαμε πχ. με τη GΕΑ;

Επειδή λοιπόν τα ερωτήματα είναι πολλά και απαιτούν ειδικές γνώσεις, σας καλούμε και σας παρακαλούμε να μας ενημερώνετε για όποιο σχετικό έγγραφο, δικόγραφο κλπ από τους παραπάνω φορείς και να μην λαμβάνετε απόφαση αν δεν μας συμβουλευθείτε.

Η ΕΕΕΣΑ έχει τη δυνατότητα να σας βοηθήσει αποτελεσματικά!

Σχετικά, σας ενημερώνουμε ότι με πρόσφατες αποφάσεις του Πρωτοδικείου Αθηνών (1019/2019 και 253/2020), απορρίφθηκαν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων της GEA κατά συναδέλφων. Σημειώνεται ότι στις δίκες αυτές από τις συνολικά 12 επιχειρήσεις, κατά των οποίων είχε στραφεί η GEA, οι 9 είχαν συμβιβαστεί και μόνο οι 3 επέμειναν και τελικά δικαιώθηκαν απαλλασσόμενες πλήρως. Νομικός παραστάτης τους ήταν ο δικηγόρος Σωτήρης Αν. ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ (210.3300460-1, 6932.434.458, 6932.844.025), νομικός σύμβουλος και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), στην οποία ανήκει και η Ένωσή μας.

Με εκτίμηση Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

Ιωάννης Δαβερώνης Χρήστος Γκόνος