spot_img
9.5 C
Rafina
Σάββατο, 14 Μαρτίου, 2026
spot_img

Η Ινδία και η Στρατηγική της για τα Νησιά του Ειρηνικού – Από τον Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη – RPN

 

 

 

(IG: @vassiliosvitsilogiannis)

Η Ινδία, ως αναδυόμενη δύναμη, έχει ξεκινήσει μια στρατηγική προσπάθεια να επηρεάσει και να συνδεθεί με τα νησιά του Ειρηνικού, σε μια εποχή που η Κίνα ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή. Αυτή η προσπάθεια της Ινδίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και να διευρύνει τη δική της γεωπολιτική επιρροή.

Η Ινδία έχει αναγνωρίσει την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό ως σημαντικές περιοχές για την εξέλιξη της γεωπολιτικής της στρατηγικής. Μέσω του Διεθνούς Διαδρόμου Μεταφορών Βορρά-Νότου (INSTC), η Ινδία έχει βελτιώσει τις εμπορικές της σχέσεις με τη Ρωσία και την Κεντρική Ασία, δημιουργώντας μια εναλλακτική οδό για την Κίνα και το Belt and Road Initiative (BRI). Αυτή η κίνηση επιτρέπει στην Ινδία να παρακάμπτει το Πακιστάν και να ενισχύσει την οικονομική της παρουσία στην περιοχή.

Στον Ινδικό Ωκεανό, η Ινδία έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση του ναυτικού της για να διασφαλίσει την ασφάλεια και να προωθήσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής. Η Ινδία έχει αναπτύξει διπλωματικές σχέσεις με πολλά νησιά του Ειρηνικού με στόχο την ανάπτυξη ναυτικών βάσεων και τη συνεργασία σε αμυντικά θέματα.

Η Κίνα είναι ο κύριος ανταγωνιστής της Ινδίας και στα νησιά του Ειρηνικού. Η Κίνα έχει επενδύσει σε υποδομές και έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών περιφερειακών κρατών. Η Ινδία, ωστόσο, προσπαθεί να προσελκύσει τα νησιά του Ειρηνικού με εναλλακτικές προτάσεις συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, εκμεταλλευόμενη τις ανησυχίες για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Η στρατηγική της Ινδίας για τα νησιά του Ειρηνικού είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση. Η Ινδία θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τις διπλωματικές της σχέσεις και να προσφέρει εναλλακτικές λύσεις για οικονομική ανάπτυξη και ασφάλεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή. Ο ανταγωνισμός μεταξύ Ινδίας και Κίνας θα συνεχιστεί να διαμορφώνει το γεωπολιτικό τοπίο του Ειρηνικού.

 

 

 

Αυτή την εβδομάδα

Παντοβασίλισσα Ραφήνας: Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου

Λαχειοφόρος Αγορά από τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα της Παντοβασίλισσας Ραφήνας...

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

ΝΕΑ

Συνελήφθη αστυνομικός για πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας

Στη σύλληψη αστυνομικού που υπηρετεί στη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης...

Η Δημοτική Επιτροπή Ραφήνας – Πικερμίου συνεδριάζει την Τρίτη 17 Μαρτίου

Η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ραφήνας –...

Μαραθώνας: Τελετή ανάδειξης πρεσβευτών Μαραθωνίου ιδεώδους

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ ΙΔΕΩΔΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΤΕΙΡΑΣ...

Οι ΗΠΑ επικηρύσσουν τον Μοτζτάμπα Χαμενεΐ για 10 εκατ. δολάρια

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή εισέρχεται στην 14η ημέρα...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Κοτομπέικον που δεν ξεχνιέται!

Τρυφερό κοτόπουλο τυλιγμένο με τραγανό μπέικον και ψημένο όπως...

RPN.GR