spot_img
26.5 C
Rafina
Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, 2026
spot_img

Η Κίνα φτιάχνει το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο και τρομάζει τους γείτονές της

 

 

Το φράγμα Medog, που κατασκευάζεται στα κάτω ρου του ποταμού Yarlung Tsangpo, αναμένεται να κοστίσει περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια γιουάν (167 δισεκατομμύρια δολάρια), καθιστώντας το το πιο ακριβό έργο υποδομής στον κόσμο, με εκτιμώμενη συνολική επένδυση περίπου 3,3 τρισεκατομμυρίων γιουάν τα επόμενα 10 χρόνια.

Με την οικονομία να βρίσκεται εν μέσω ύφεσης στις αγορές ακινήτων και να αντιμετωπίζει πιέσεις από το εξωτερικό εμπόριο, ελπίζεται ότι το έργο θα τονώσει τη ζήτηση και θα αναζωπυρώσει την ανάπτυξη. Αναμένεται να δημιουργούνται περίπου 200.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, περίπου το 1,6% των τελευταίων ετήσιων στόχων, αυξάνοντας τη ζήτηση για στέγαση και υποδομές μεταφορών, ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου ενός αεροδρομίου.

Κίνα

Το έργο θα αξιοποιήσει το τεράστιο υδροηλεκτρικό δυναμικό του ποταμού καθώς κατεβαίνει από το Οροπέδιο του Θιβετ, παράγοντας περισσότερες από 300 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, που ισοδυναμούν με τη συνολική ζήτηση ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η Κίνα λέει ότι το έργο αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών της να φτάσει στο μηδενικό καθαρό αποτύπωμα έως το 2060.

Αλλά το προτεινόμενο μεγαλύτερο υδροηλεκτρικό έργο στον κόσμο, που ξεπερνά ακόμη και το Φράγμα των Τριών Φαραγγιών της Κίνας, το οποίο είναι σήμερα το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο έχει θορυβήσει τις γειτονικές χώρες μέσω των οποίων ρέει ο ποταμός.

Ανησυχίες σε Ινδία και Μπανγκλαντές

Ο ποταμός Γιαρλούνγκ Τσάνγκπο, που προέρχεται από το Θιβετιανό Οροπέδιο, εκβάλλει στην Ινδία ως ο ποταμός Σιάνγκ στο Αρουνάτσαλ Πραντές πριν γίνει ο Βραχμαπούτρα στο Άσαμ και τελικά εκβάλλει στον Κόλπο της Βεγγάλης μέσω του Μπαγκλαντές ως ο Τζαμούνα. Και όπως ήταν αναμενόμενο, η φιλοδοξία της Κίνας έχει ανησυχήσει τις χώρες στον κάτω ρου.

 

Οι αναφορές υποδηλώνουν ότι αυτό το φράγμα, το οποίο περιλαμβάνει την κατασκευή αρκετών μεγάλων σηράγγων για την εκτροπή του νερού μέσω του βουνού Νάμτσα Μπάρβα, θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά τα πρότυπα ροής του νερού, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από τον ποταμό για γεωργία, αλιεία και καθημερινή κατανάλωση.

Η Ινδία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ποταμό Βραχμαπούτρα, είναι πιθανό να αντιμετωπίσει σοβαρές υδρολογικές προκλήσεις. Ο ποταμός παρέχει νερό στο Άσαμ, το Αρουνάτσαλ Πραντές και άλλες βορειοανατολικές πολιτείες, υποστηρίζοντας σχεδόν 130 εκατομμύρια ανθρώπους και έξι εκατομμύρια εκτάρια γεωργικής γης. Εάν η Κίνα εκτρέψει ή ελέγξει τη ροή του ποταμού, η Ινδία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει απρόβλεπτες πλημμύρες κατά τις περιόδους των μουσώνων και σοβαρές ξηρασίες κατά τους ξηρούς μήνες.

Μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Indo-Pacific Affairs προειδοποίησε ότι η Κίνα θα μπορούσε να χειραγωγήσει τις απελευθερώσεις νερού, επηρεάζοντας ενδεχομένως τα οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα της Ινδίας. Ινδοί υδρολόγοι έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η ροή ιζημάτων, κρίσιμη για τη γεωργία, μπορεί να μπλοκαριστεί από το φράγμα, μειώνοντας τη γονιμότητα του εδάφους στις βορειοανατολικές πεδιάδες.

 

Καθώς ο Βραχμαπούτρα μετατρέπεται στον ποταμό Τζαμούνα στο Μπαγκλαντές, η ροή του είναι κρίσιμη για περισσότερα από 160 εκατομμύρια ανθρώπους. Το Μπαγκλαντές, που ήδη αντιμετωπίζει οξεία υδάτινη πίεση και προκλήσεις κλιματικής αλλαγής, εξαρτάται από τον ποταμό για τη γεωργία (55% των αρδευτικών του αναγκών), το πόσιμο νερό και την αλιεία. Το φράγμα της Κίνας στην κομητεία Μεντόγκ θα μπορούσε να μεταβάλει τη ροή του νερού στον Βραχμαπούτρα, μειώνοντας ενδεχομένως τη διαθεσιμότητα κατά την περίοδο της ξηρασίας και επιδεινώνοντας τους κινδύνους πλημμύρας κατά τη διάρκεια των μουσώνων. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τέτοιες αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη γεωργία, την αλιεία και τη ροή ιζημάτων στις κατάντη περιοχές της Ινδίας και του Μπαγκλαντές, με σημαντικές επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τα μέσα διαβίωσης.

Πηγή: ΟΤ

Αυτή την εβδομάδα

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Φίλιππος Αργυρός και αποχώρησε από τη διοικούσα παράταξη

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στον Δήμο Σπάτων–Αρτέμιδος η παραίτηση του...

Άλλα 26,8 κιλά κοκαΐνης εντοπίστηκαν στον Μαραθώνα- Επιχείρηση «Τα Άνθη του Κακού» (βίντεο)

Νέα μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, η οποία φέρεται να συνδέεται...

«Καμπανάκι» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα μπορούσε να ελέγξει το διαδίκτυο μέσα σε έναν χρόνο

Σοβαρές προειδοποιήσεις για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται...

Ατύχημα για την Καίτη Γαρμπή στη συναυλία του Αντώνη Ρέμου – Γλίστρησε και έπεσε στη σκηνή (βίντεο)

Μια απρόοπτη στιγμή προκάλεσε ανησυχία στη μεγάλη συναυλία του...

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας ταξιδεύει στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Ραφήνας επιστρέφει στον εξώστη του ΚΑΠΗ...

ΝΕΑ

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Σπάτων Αρτέμιδος Φίλιππος Αργυρός και αποχώρησε από τη διοικούσα παράταξη

Πολιτικές αναταράξεις προκαλεί στον Δήμο Σπάτων–Αρτέμιδος η παραίτηση του...

«Καμπανάκι» για την Τεχνητή Νοημοσύνη: Θα μπορούσε να ελέγξει το διαδίκτυο μέσα σε έναν χρόνο

Σοβαρές προειδοποιήσεις για την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται...

Ραφήνα: Απομακρύνθηκε το ξεραμένο δέντρο από το Πάρκο Καραμανλή – Η ανάρτηση Τσεμπέρη

Απομακρύνθηκε το ξεραμένο δέντρο από το Πάρκο Καραμανλή, σύμφωνα...

«Χρυσοστόμεια 2026» στη Ραφήνα: Τριήμερο εκδηλώσεων από τις 18 έως τις 20 Σεπτεμβρίου

Με ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν τα «Χρυσοστόμεια...

RPN.GR