Μεθαύριο έχουμε την Εθνική μας γιορτή της 25ης Μαρτίου,και ως είθισται σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα του Ευαγγελισμού απολαμβάνουμε μπακαλιάρο, τυλιγμένο με τραγανό κουρκούτι κι από δίπλα μπόλικη, αθάνατη σκορδαλίτσα, να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει!
Φέτος, λόγω του κορονοιού, δεν θα σας τον ετοιμάσουμε στην Κατσαρόλα…. Δυστυχώς ή ευτυχώς, φέτος θα τον φτιάξετε στο σπίτι σας.
Όμως, σας έχουμε ετοιμάσει την συνταγή για να φτιάξετε εύκολα και νόστιμα τον μπακαλιάρο σας!!!
Συνήθως οι περισσότεροι αγοράζουν παστό μπακαλιάρο τον οποίο πρέπει να ξαλμυρίσουμε με προσοχή για 2 με 3 μέρες πριν. Υπάρχει βέβαια και η λύση του κατεψυγμένου μπακαλιάρου που δεν σου στερεί καμία απόλαυση αν τον ξεπαγώσεις σωστά και τον στραγγίξεις πολύ καλά. Προσοχή!! Έχει μεγάλη σημασία το σωστό ξαλμύρισμα στον παστό μπακαλιάρο όπως και το σωστό ξεπάγωμα στον κατεψυγμένο…
Αφού επιλέξετε τον μπακαλιάρο που θα χρησιμοποιήσετε δείτε την συνταγή μας:
Για 3-4 άτομα: 1 φύλλο μπακαλιάρο γύρω στα 800-1000 γρ. Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για το κουρκούτι: 1 κουτάκι μπύρα 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 1/2 κ. γλυκού αλάτι ( αν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένο μπακαλιάρο) 1/2 κ. γλυκού ζάχαρη Πιπέρι
Εκτέλεση: Σ΄ένα μπολ ρίχνουμε την μπύρα, το αλάτι, την ζάχαρη, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο για να μην μας κάνει σβολάκια.
Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένας πηχτός και λείος χυλός. Το σημαντικό είναι ότι το κουρκούτι πρέπει να είναι έτοιμο από νωρίς για να μείνει τουλάχιστον μια ώρα στο ψυγείο.
Για τον μπακαλιάρο: Αν χρησιμοποιήσουμε παστό μπακαλιάρο: Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια μέτρια. Ξεπλένουμε τα κομμάτια από το αλάτι και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με μπόλικο νεράκι (2 μέρες πριν )με το δέρμα πάνω. Αλλάζουμε αρκετές φορές το νερό κατά την διάρκεια του ξαρμυρίσματος. Βάζουμε την λεκάνη μας στο ψυγείο. Την 2η μέρα στραγγίζουμε τον μπακαλιάρο και αφαιρούμε το δέρμα αν θέλουμε. Τον βάζουμε σε σουρωτηρι να στραγγίξει καλά. Τον σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι, βουτάμε τα κομμάτια στο κουρκούτι.
Αφήνουμε τον περίσσιο χυλό να τρέξει και τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν κι από τις δύο πλευρές. Μόλις είναι έτοιμα τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το περίσσιο λάδι και σερβίρουμε με σκορδαλιά. Προσοχή! Δεν βάζουμε πολλά κομμάτια μαζί στο τηγάνι γιατί πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού και δεν θα γίνει σωστά το φαγητό.
Για τη σκορδαλιά, υπάρχουν πολλές εκδοχές παρασκευής… Εγώ στην Κατσαρόλα προτιμώ και φτιάχνω την εξής εκδοχή: Βράζουμε 3 με 4 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 4. Μόλις βράσουν καλά τις στραγγίζουμε (κρατάμε λίγο από το νεράκι στην άκρη). Χτυπάμε στο μούλτι 2 – 3 σκελίδες σκόρδο μαζί με 3-4 κουταλιές σούπας ξύδι και 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο. Λιώνουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο ή με πηρούνι και προσθέτουμε το μείγμα του σκόρδου. Βάζουμε και λίγο απ’το νεράκι που κρατήσαμε από το βράσιμο και προσθέτουμε αλάτι. Το σκόρδο πάει κατά βούληση… Εξαρτάται πως σας αρέσει… Προσθέστε ή αφαιρέστε….
Σίγουρα να φτιάξετε μια ωραία φρεσκοκομμένη μαρουλοσαλάτα με άνιθο και φρέσκο κρεμμυδάκι!!! Μπυρίτσα, τσικουδιά, ουζάκι…. Ότι επιθυμείτε!!! Στην υγειά σας… Εύχομαι του χρόνου να είμαστε καλά και να σας μαγειρέψουμε εμείς στην Κατσαρόλα!!! Καλή Επιτυχία!!!