spot_img
31.1 C
Rafina
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2026
spot_img

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση και μόνο – οι αλλαγές που έρχονται

 

 

 

Πραγματικότητα θα είναι σε περίπου δύο μήνες η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα δημόσια νοσοκομεία, έργο που είχε εξαγγείλει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι θα υλοποιηθεί εντός του 2026. Κατά το πρότυπο συνταγογράφησης φαρμάκων για σκευάσματα που λαμβάνονται από φαρμακεία της γειτονιάς, εντός ΗΔΙΚΑ θα προστεθούν και τα νοσοκομειακά φάρμακα, με σκοπό να μπει μια «σειρά» στο… χάος με τις θεραπείες που δίνονται στα νοσοκομεία αλλά και να ελεγχθεί η σχετική δαπάνη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ygeiamou.gr, η εισαγωγή των νοσοκομείων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ είναι έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Επομένως, όπως όλες οι πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υγείας που γίνονται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, και αυτή έχει χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης έως τον Ιούνιο. Αυτό το διάστημα πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εργασίες ώστε να μπουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Μέχρι σήμερα, η «εξαίρεση» των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αποτελεί σημαντικό κενό για τη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κάθε νοσοκομείο έχει δικό του σύστημα, διαφορετικές δηλαδή βάσεις δεδομένων, με αποτέλεσμα να μην επικοινωνούν όλα μεταξύ τους και να μην υπάρχει ενιαία εικόνα στο Υπουργείο Υγείας. Εάν απαιτηθεί, δηλαδή, η ηγεσία του Υπουργείου να πληροφορηθεί κάτι για χορήγηση φαρμάκων εντός των νοσοκομείων, πρέπει να ζητήσει στοιχεία από το κάθε νοσοκομείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και νοσοκομεία που βρίσκονται γεωγραφικά κοντά παραμένουν ηλεκτρονικά απομονωμένα, καθώς κάθε διοίκηση έχει τη δυνατότητα επιλογής διαφορετικής πλατφόρμας.

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αναφέρει επανειλημμένα ότι σήμερα η διαχείριση των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων παραμένει σε μεγάλο βαθμό «γκρίζα ζώνη», καθώς επί χρόνια η συνταγογράφηση γίνεται χωρίς κεντρικό σύστημα ελέγχου και με διαφορετικό πλαίσιο από εκείνο που εφαρμόζεται για τα φάρμακα υψηλού κόστους ή της κοινότητας – το λεγόμενο και retail.

Η έλλειψη ενιαίου μηχανισμού έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών συγκράτησης της δαπάνης, οδηγώντας σε υπερβάσεις και σε ένα στρεβλό σύστημα υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, η απουσία ελέγχου αυξάνει τον κίνδυνο ελλείψεων, σύμφωνα με γνώστες του χώρου, με άμεσες συνέπειες στην πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες.

Μεταξύ άλλων, η σημερινή κατάσταση με τα κατακερματισμένα πληροφοριακά συστήματα εντός των νοσοκομείων δυσκολεύει σημαντικά και τον έλεγχο των προμηθειών, οδηγώντας συχνά στην αγορά ίδιων υγειονομικών προϊόντων σε διαφορετικές τιμές.

Για αυτόν τον λόγο, εξετάζεται η υλοποίηση ενός νέου ψηφιακού εργαλείου που θα επιτρέπει τουλάχιστον τον κεντρικό έλεγχο των προμηθειών στα χειρουργεία, με στόχο τη διαφάνεια και τον εξορθολογισμό των δαπανών.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας έχει τονίσει πως η χώρα μας διαθέτει πλέον 100% ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Την ίδια στιγμή, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στα ψηφιακά «εργαλεία», με τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας, το My Health App και τα ηλεκτρονικά ραντεβού, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί από πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες. Είναι, επομένως, παράδοξο να μην υπάρχει ενιαίο σύστημα για τα νοσοκομειακά φάρμακα και να μην συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά.

ΠΗΓΗ:ygeia mou.gr

Αυτή την εβδομάδα

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται και για την Τετάρτη 15 Ιουλίου σε όλη την Ανατολική Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς για αύριο ΤΕΤΑΡΤΗ...

Ανεξαρτητοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος – Κρατά τη βουλευτική έδρα

Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ...

Διπλή τραγωδία στον Πειραιά: Ποιο ήταν το ζευγάρι που βρέθηκε νεκρό σε ΙΧ μέσα σε γκαράζ

Σοκ προκαλεί στον Πειραιά ο αιφνίδιος θάνατος δύο νέων...

MR BOSS στη Ραφήνα: Καφές, σνακ και καθημερινές αγορές από το πρωί έως τα μεσάνυχτα

Στη Λεωφόρο Φλέμινγκ 47, στο κέντρο της Ραφήνας, το...

ΝΕΑ

Aegean Γιάννης Ρήγος στο Πικέρμι: Όλα για το αυτοκίνητο και τα καύσιμα σε μία στάση

Στο 20ό χιλιόμετρο της Λεωφόρου Μαραθώνος, στο Πικέρμι, στο...

Αρτέμιδα: Ρεμπέτικα, μπουζούκια και καλή παρέα από την Ενωση Δωδεκανησίων Ανατολικής Αττικής

Ρεμπέτικα, μπουζούκια και καλή παρέα!Σας περιμένουμε σε μια ρεμπέτικη...

Πειραιάς: Νεκροί 28χρονος και 27χρονη μέσα σε αυτοκίνητο σε γκαράζ

Νεκροί εντοπίστηκαν ένας 28χρονος και μία 27χρονη μέσα σε...

RPN.GR