spot_img
26.4 C
Rafina
Δευτέρα, 3 Αυγούστου, 2026
spot_img

Ιράν: Ο Τραμπ προειδοποιεί με σκληρά μέτρα, αν εκτελεστούν διαδηλωτές – Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης, «εγκαταλείψτε το Ιράν» λέει σε Αμερικανούς

 

 

Συγκλονίζουν το Ιράν οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στις 28 Δεκεμβρίου ενάντια στην αύξηση του κόστους ζωής και μετά την κατάρρευση του νομίσματος. Και ταυτόχρονα, αυξάνεται η ανησυχία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα προχωρήσει σε επέμβαση κάποιας μορφής στο Ιράν, επικαλούμενους τους θανάτους διαδηλωτών εξαιτίας της βίαιης και πρωτοφανούς καταστολής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προέτρεψε τους Ιρανούς να «συνεχίσουν να διαμαρτύρονται» και να «πάρουν τον έλεγχο» των θεσμών τους, λέγοντας ότι «η βοήθεια είναι καθ’ οδόν». Και αργότερα, καθώς υπάρχει φόβος ότι θα γίνει η πρώτη εκτέλεση διαδηλωτή, του 26χρονου Ερφάν Σολτανί, που καταδικάστηκε με συνοπτικές διαδικασίες, απείλησε ότι αν υπάρξουν εκτελέσεις, η ιρανική ηγεσία «θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σκληρά μέτρα».

Αργά το βράδυ ώρα Ελλάδας, ξεκίνησε στον Λευκό Οίκο συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ για το Ιράν, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου Βανς.

Μεγάλος αριθμός θυμάτων

Η τελευταία εκτίμηση για τα θύματα της καταστολής, σύμφωνα με το δίκτυο CBS, που επικαλείται πηγές στο Ιράν, είναι ότι έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι. Ωστόσο, οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι δεν ξεπερνούν τους 2.003: 1.850 διαδηλωτές και 153 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας. Το Reuters, επικαλούμενο ανώνυμο αξιωματούχο του Ιράν, ανέφερε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις τελευταίες δύο εβδομάδες διαμαρτυριών.

Η χώρα έχει μείνει εκτός σύνδεσης με το διαδίκτυο περισσότερες από πέντε ημέρες. Συνεπώς, οι πληροφορίες από το Ιράν είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσουν και να επιβεβαιωθούν από τα δυτικά ΜΜΕ.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έγινε γνωστό ότι ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, είχε συνάντηση το Σαββατοκύριακο με τον Ρεζά Παχλαβί, τον εξόριστο πρώην πρίγκιπα διάδοχο του Ιράν. Οι ΗΠΑ μέχρι πρόσφατα δεν έδειχναν να αποδίδουν στον Παχλαβί κάποιο ρόλο στο Ιράν, στην περίπτωση κατάρρευσης του ισλαμικού καθεστώτος. Ωστόσο, ο ίδιος ο Παχλαβί έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει τον εαυτό του ως ηγέτη της αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να τεθεί επικεφαλής της μετάβασης –παρά το γεγονός ότι η επιρροή του στη χώρα δεν ξεπερνά το ένα τρίτο των Ιρανών.

Ο Παχλαβί έχει καλέσει τον Ντόναλντ Τραμπ να επέμβει, ενώ πιέζει για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και ομαλή αλλαγή καθεστώτος στη χώρα.

Η Τεχεράνη κατηγορεί Ισραήλ και ΗΠΑ ότι υποκινούν τις διαδηλώσεις, πατώντας πάνω στις δηλώσεις που έχουν κάνει αξιωματούχοι τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί δήλωσε χθες ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη και «για πόλεμο» και «για διάλογο».

Αυτή την εβδομάδα

Πυρκαγιές: Αποζημίωση έως 100% για επισκευή ή ανακατασκευή κατοικιών από τον Σεπτέμβριο

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου αναμένεται να αρχίσει η υποβολή...

Voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς: Η προθεσμία, οι δικαιούχοι και τα λάθη που «κόβουν» την αίτηση

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για...

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τι αλλάζει για 1,3 εκατ. επιχειρήσεις

Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές των τελευταίων...

Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Δευτέρα 3 Αυγούστου Αγαπητέ μου Κριέ, η...

Εύβοια: Σκύλος επιτέθηκε σε λουόμενους στο Λευκαντί – Τρεις τραυματίες

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Αυγούστου στην...

ΝΕΑ

Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Τι αλλάζει για 1,3 εκατ. επιχειρήσεις

Μπροστά σε μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές των τελευταίων...

Τα ζώδια σήμερα Δευτέρα 3 Αυγούστου

Τα ζώδια σήμερα, Δευτέρα 3 Αυγούστου Αγαπητέ μου Κριέ, η...

Εύβοια: Σκύλος επιτέθηκε σε λουόμενους στο Λευκαντί – Τρεις τραυματίες

Αναστάτωση προκλήθηκε το πρωί της Κυριακής 2 Αυγούστου στην...

ΜΙΔΑ: Τι πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες για να αποφύγουν λάθη και πρόστιμα

Νέα δεδομένα στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας φέρνει το...

RPN.GR