“Έθνη, Εθνικισμός και Μακεδονικό ζήτημα”, μία διάλεξη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, από τον συγγραφέα του βιβλίου «Σλαβόφωνοι και Πρόσφυγες – Κράτος και πολιτικές ταυτότητες στη Μακεδονία του Μεσοπολέμου», dr Ραϋμόνδου Αλβανού.
Μια άγνωστη ιστορία στα βόρεια σύνορά μας που αξίζει να φωτιστεί.
Μία προσέγγιση, κάθε άλλο παρά εθνικιστική, για τις δύσκολες σχέσεις των ντόπιων σλαβόφωνων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας (Καστοριά και Φλώρινα) με τους πρόσφυγες που το ελληνικό κράτος έστειλε εκεί προς εγκατάσταση.
Ο Ραϋμονδος Αλβανός, στηριγμένος σε μια πλουσιότατη ελληνική και ξένη βιβλιογραφία, σε δημοσιευμένο αρχειακό υλικό και συλλογές εγγράφων και στις εφημερίδες της περιοχής και της περιόδου, αξιοποιώντας παράλληλα ερευνητικά εργαλεία τόσο από την Πολιτική Επιστήμη, όσο και από την Κοινωνική Ανθρωπολογία, παρουσιάζει στοιχεία της κοινωνικής ιστορίας του Μεσοπολέμου (1922-1940), της σημαντικότερης περιόδου στη νεότερη ιστορία μας, εκθέτει τα επιχειρήματά του και βγάζει τα συμπεράσματά του για το ποια μπορεί να είναι μια ανοικτόμυαλη προσέγγιση των μειονοτικών ζητημάτων από ένα φιλελεύθερο κράτος.
Την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2024, στις 7:00 το απόγευμα, στη Βιβλιοθήκη του Συλλόγου μας, στο Αθλητικό Κέντρο του ΑΣΝΒ “Η ΠΡΟΟΔΟΣ”, στο Νέο Βουτζά, Χρυσοστόμου Σμύρνης 1.
Γιατί η Ιστορική γνώση είναι σαγήνη και μια μορφή αυτογνωσίας, όταν μάλιστα αποδεικνύεται μέσω αυτής η ιστορική συνέχεια των γενεών και του τρόπου που γεγονότα -τομές επηρεάζουν ακόμη τη σκέψη και τη συμπεριφορά μας.