spot_img
22.3 C
Rafina
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
spot_img

“Ιθάκη”: Την απόσυρση των αποσπασμάτων που δημοσιεύτηκαν διατάσσει η Δικαιοσύνη

 

 

 

Προσωρινή διαταγή, με την οποία δικαιώνεται εν μέρει ο εκδοτικός οίκος Gutenberg, ο οποίος προσέφυγε κατά της εκδοτικής εταιρείας Documento Media για τη δημοσίευση αποσπασμάτων του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα «Ιθάκη», εξέδωσε η ελληνική Δικαιοσύνη, διατάσσοντας μεταξύ άλλων την άμεση απόσυρση αποσπασμάτων του βιβλίου.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, έγιναν μερικώς δεκτά τα αιτήματα του εκδοτικού οίκου που έχει αναλάβει την κυκλοφορία του επίμαχου βιβλίου. Η απόφαση ισχύει τουλάχιστον μέχρι τη συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία έχουν προσδιοριστεί για τις 20 Απριλίου του 2026.

Ειδικότερα, κατά πληροφορίες, διατάσσεται προσωρινώς:

η άμεση απόσυρση αποσπασμάτων του βιβλίου
η απαγόρευση παρουσίασης και ψηφιακής διάχυσης αποσπασμάτων έως την νόμιμη κυκλοφορία του βιβλίου και
η απαγόρευση, αναπαραγωγή, διανομή, εμπορία και εκμετάλλευση αποσπασμάτων έως τη νόμιμη κυκλοφορία του.
Η καταγγελία του εκδοτικού οίκου
Υπενθυμίζεται πως, ο εκδοτικός οίκος Gutenberg είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την προστασία των δικαιωμάτων του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα «Ιθάκη» μετά από δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο περιεχόμενο του βιβλίου ή παρέθεταν αποσπάσματα. Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για παράνομη απόκτηση αλλά και «υποκλοπή ηλεκτρονικών αρχείων». Διατυπώσεις που προφανώς δημιουργούν ερωτήματα και σοβαρό πολιτικό προβληματισμό.

Αυτά σε μία περίοδο που τα ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με μηχανισμούς και δυνατότητες ηλεκτρονικών υποκλοπών να παραμένουν σε καθεστώς δικαστικής διερεύνησης είτε από δικαστικές, είτε από ανεξάρτητες αρχές. Αφετηρία το γνωστό σκάνδαλο των υποκλοπών που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2020, γνωστό ως «Predatorgate».

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση «ο εκδοτικός οίκος Gutenberg βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να υπενθυμίσει το αυτονόητο προς όλους: Η απόφαση του πότε και πώς θα δημοσιευτεί ένα έργο ή μέρος αυτού, καθώς και η αναπαραγωγή του, αφορά αποκλειστικά τον δημιουργό του και τον εκδοτικό οίκο στον οποίο έχουν εκχωρηθεί τα σχετικά δικαιώματα. Οι διατάξεις που προστατεύουν την πνευματική ιδιοκτησία για παράνομη κτήση, αναπαραγωγή και δημοσίευση είναι σαφείς και αυστηρές».

Με βάση αυτά ο εκδοτικός οίκος ενημέρωνε πως «για πρώτη φορά, στη πολυετή διαδρομή μας στο χώρο του βιβλίου, αναγκαστήκαμε να προβούμε σε νομικές ενέργειες προκειμένου να σταματήσει η κυκλοφορία δημοσιευμάτων που περιέχουν αποσπάσματα του βιβλίου «ΙΘΑΚΗ» του Αλέξη Τσίπρα, τα οποία προφανώς έχουν παρανόμως αποκτηθεί μέσω υποκλοπής ηλεκτρονικών αρχείων».

Επισημαινόταν, επίσης, πως «ότι ο εκδοτικός μας οίκος επιφυλάσσεται να ασκήσει, κάθε ένδικο μέσο σε περίπτωση νέων δημοσιεύσεων ή τυχόν αναδημοσιεύσεων που παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις του νόμου περί Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας».

Αυτή την εβδομάδα

Tα ζώδια για σήμερα, Τετάρτη 3/6

Η σημερινή Τετάρτη φίλε μου Κριέ, σε φέρνει αντιμέτωπο...

Τροχαίο με παράσυρση 3χρονου παιδιού στο Μενίδι, σοβαρή η κατάστασή του

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα 3χρονο κορίτσι σημειώθηκε...

Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Προβαλίνθου: Μια προσφορά με ιδιαίτερη αξία και βαθύ συμβολισμό

Μια προσφορά με ιδιαίτερη αξία και βαθύ συμβολισμό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το...

Το Λιμενικό Ραφήνας συνέδραμε σε ακυβέρνητο ταχύπλοο στη Νέα Μάκρη με 7 επιβαίνοντες

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

ΝΕΑ

Tα ζώδια για σήμερα, Τετάρτη 3/6

Η σημερινή Τετάρτη φίλε μου Κριέ, σε φέρνει αντιμέτωπο...

Τροχαίο με παράσυρση 3χρονου παιδιού στο Μενίδι, σοβαρή η κατάστασή του

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα 3χρονο κορίτσι σημειώθηκε...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Καθημερινά γεύσεις που θυμίζουν σπιτικό τραπέζι (μενού εβδομάδος)

Για όσους αναζητούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και μαγειρευτά φαγητά...

RPN.GR