spot_img
11.7 C
Rafina
Τρίτη, 31 Μαρτίου, 2026
spot_img

Καρκίνος τραχήλου μήτρας: 3 συμπτώματα που ίσως μαρτυρούν κακοήθεια – Πιθανότητες επιβίωσης έως και 95% με την έγκαιρη διάγνωση – rpn – rpn

 

 

 

Πότε μπορεί ένα φαινομενικά αθώο σύμπτωμα να υποκρύπτει μια σοβαρή νόσο, όπως ο καρκίνος; Για την περίπτωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η αναγνώριση ορισμένων προειδοποιητικών συμπτωμάτων, τα οποία ενδεχομένως αρχικά να περάσουν απαρατήρητα, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης έως και 95%.

Αντίθετα, αν ο καρκίνος διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, αυτό το ποσοστό μειώνεται δραματικά.

Με το σκεπτικό της σωτήριας πρώιμης διάγνωσης κατά νου η Angela Sarmiento Bentancourt γιατρός και υπεύθυνη ιατρικών υποθέσεων σε εταιρία ιατρικής τεχνολογίας επισημαίνει τρία βασικά συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ποια είναι αυτά και πώς μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε έγκαιρα;

Η Angela Sarmiento Bentancourt επισημαίνει στη MailOnline τρία συμπτώματα που οι γυναίκες δεν πρέπει να αγνοούν. Το πρώτο σύμπτωμα είναι η ασυνήθιστη αιμορραγία, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί μετά τη σεξουαλική επαφή, μεταξύ των περιόδων ή ακόμη και στην εμμηνόπαυση. Οι αιμορραγίες αυτές μπορεί να οφείλονται σε καρκινικούς ιστούς ή αδύναμα αιμοφόρα αγγεία. Σε προχωρημένα στάδια της νόσου, ακόμη και οι υγιείς ιστοί μπορεί να υποστούν βλάβες και να προκαλέσουν αιμορραγία.

Το δεύτερο σύμπτωμα είναι ο πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης. Ο πόνος αυτός συχνά οφείλεται σε όγκο που ασκεί πίεση στα οστά, τα νεύρα ή τα όργανα. Επιπλέον, η φλεγμονή του τραχήλου – που μπορεί να προκληθεί από την παρουσία όγκου – μπορεί να κάνει τη σεξουαλική επαφή επώδυνη και δυσάρεστη.

Το τρίτο σύμπτωμα είναι η υπερβολική εξάντληση και ο πόνος στη μέση ή το κάτω μέρος της πυέλου. Η έντονη και συχνή αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, προκαλώντας έντονη κόπωση. Παράλληλα, ο πόνος στην περιοχή της μέσης ή της λεκάνης, που μοιάζει με τον πόνο της έμμηνου ρύσης, μπορεί να υποδεικνύει σοβαρότερο πρόβλημα, καθώς συχνά προκαλείται από όγκο που πιέζει τα νεύρα ή τα κοντινά όργανα.

Πρόληψη και έλεγχος

Εμβολιασμός για τον HPV: Ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός (άνω του 80%) στην πρόληψη των τύπων HPV που συνδέονται με τον καρκίνο. Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο για παιδιά 11-12 ετών (σε δύο δόσεις) και για νέους έως 26 ετών (σε τρεις δόσεις, εάν χάθηκε η πρώτη ευκαιρία). Στην Ελλάδα το συγκεκριμένο εμβόλιο παρέχεται δωρεάν σε αγόρια και κορίτσια 9-18 ετών και σε ομάδες υψηλού κινδύνου μέχρι την ηλικία των 45.

Τακτικός έλεγχος (Τεστ Παπανικολάου και HPV testing): Με τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, εντοπίζονται έγκαιρα τόσο οι ενδεχόμενες προ καρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις, όσο και οι τύποι του ιού HPV πριν ακόμα οδηγήσουν σε αλλοιώσεις. Έτσι, επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη πρόληψη.

Το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες από 21 έως 65 ετών που δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, διαθέτουν ΑΜΚΑ, είτε είναι ασφαλισμένες, είτε ανασφάλιστες.

Χρήση προφυλακτικών: Τα προφυλακτικά μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα μετάδοσης του ιού HPV, αν και δεν παρέχουν πλήρη προστασία, μιας και δεν καλύπτουν όλο το δέρμα γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Οφέλη εργοθεραπευτικής ομάδας στην Ηλιαχτίδα

Στην εργοθεραπεία στην Ηλιαχτίδα, το «μαζί» δεν είναι απλώς...

Ραφήνα Πικέρμι: Τι έδειξαν οι αναλύσεις νερού από δείγματα τον Μάρτιο 2026

Αναλύσεις νερού για τον Μάρτιο 2026 σε διάφορα...

Ανησυχία κατοίκων στην Αρτέμιδα για κεραία κινητής τηλεφωνίας ύψους 31,5 μέτρων

Έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αρτέμιδα η...

Πασχαλινό Bazaar με σκοπό από τους Κρήτες Ραφήνας – Πικερμίου

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει και η διάθεση για προσφορά...

Η Τριγλία Ραφήνας πήρε μια μεγάλη νίκη απέναντι στον ΑΟ Κερατέας με 2-1

Η Τριγλία Ραφήνας πήρε μια μεγάλη νίκη απέναντι στον...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Οφέλη εργοθεραπευτικής ομάδας στην Ηλιαχτίδα

Στην εργοθεραπεία στην Ηλιαχτίδα, το «μαζί» δεν είναι απλώς...

Ανησυχία κατοίκων στην Αρτέμιδα για κεραία κινητής τηλεφωνίας ύψους 31,5 μέτρων

Έντονο προβληματισμό και αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Αρτέμιδα η...

Πασχαλινό Bazaar με σκοπό από τους Κρήτες Ραφήνας – Πικερμίου

Καθώς το Πάσχα πλησιάζει και η διάθεση για προσφορά...

Η Τριγλία Ραφήνας πήρε μια μεγάλη νίκη απέναντι στον ΑΟ Κερατέας με 2-1

Η Τριγλία Ραφήνας πήρε μια μεγάλη νίκη απέναντι στον...

Παλλήνη: Δράση ενημέρωσης για τον αυτισμό με επίκεντρο την τρίτη ηλικία

«Γιαγιά, παππού, τι είναι ο αυτισμός;» – Δράση ενημέρωσης...

Ανοίγει την Τρίτη 31/03 η πλατφόρμα Α21-Επίδομα Παιδιού

Ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημερώνει ότι...

RPN.GR