Δεκάδες φάκελοι για επισκευές και ανακατασκευές σπιτιών εξακολουθούν να στοιβάζονται στην αρμόδια υπηρεσία (ΤΑΕΦΚ) με τους μηχανικούς να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προχωρήσουν οι εργασίες. Να σημειωθεί ότι μετά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών και την ένταξη νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης (συμπεριλαμβανομένου και του ΕΠΣ), οι αιτήσεις έχουν αυξηθεί καθώς όλο και περισσότεροι πυρόπληκτοι πληρούν τώρα τις απαραίτητες προϋποθέσεις και κριτήρια.
Βέβαια μετά και τη νέα παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών (πιθανώς έως τον Ιούνιο) που προβλέπεται σε νομοσχέδιο η τελική εικόνα θα οριστικοποιηθεί το καλοκαίρι.
Πλέον το μεγάλο αντικειμενικό πρόβλημα είναι ο χειμώνας και η κακοκαιρία ενώ ένας από τους λόγους που υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση ήταν η κωλυσιεργία στην ανανέωση των συμβάσεων των μηχανικών.
Μετά την επίλυση του πραγματικά ζωτικού ζητήματος, καθώς υπήρχε υποστελέχωση των ΤΑΕΦΚ και δεν υπήρχε η δυνατότητα υπογραφής, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχε ξεκινήσει μια ικανοποιητική «ροή» που δημιούργησε αισιοδοξία ότι θα κινηθούν με ταχύτερους ρυθμούς οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και εν τέλει και οι οικοδομικές εργασίες.
Φευ….
Την ώρα λοιπόν που όλα έδειχναν ότι είχαν βρει το «δρόμο τους» μια νέα δυσκολία, ακόμη πιο σοβαρή έρχεται να προστεθεί σε όλα τα υπόλοιπα, σκορπώντας απογοήτευση και δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις ως προς το κλείσιμο μια τριετούς περιπέτειας για εκατοντάδες ανθρώπους.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του libre το νέο ζήτημα αφορά την χρηματοδότηση καθώς το εν λόγω κονδύλι από το Υπ. Υποδομών έχει στερεύσει με αποτέλεσμα η «ροή» να μην επαρκεί για περαιτέρω εργασίες ακόμη και σε αυτούς που έχουν λάβει έγκριση και έχουν ξεπεράσει το σκόπελο της γραφειοκρατίας.
Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πρόβλημα ξεκινάει από το Υπουργείο Οικονομικών από όπου πρέπει να εγκριθεί το κονδύλι και να οριστεί κωδικός στον προϋπολογισμό για τον συγκεκριμένο σκοπό προς το Υπ. Υποδομών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον δεν κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες εντός Οκτωβρίου, οπότε γίνονται οι εγγραφές στον κρατικό προϋπολογισμό, τότε χάνεται η φετινή χρονιά και μετατίθενται οι όποιες νέες χρηματοδοτήσεις από τον Μάρτιο του ’22 και μετέπειτα.
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι οι έξι μήνες δεν είναι δα και το τέλος του κόσμου, όμως όταν αφορά ανθρώπους που έχουν ζήσει αφενός τον πύρινο όλεθρο και αφετέρου την ελληνική γραφειοκρατία, τα αντανακλαστικά μας ως πολιτεία και κράτος θα πρέπει να είναι περισσότερο ανθρώπινα και άμεσα. Η ευθύνη πολλαπλασιάζεται όταν αναλογιστεί κάποιος τις αθρόες υποσχέσεις προς αυτούς τους ανθρώπους που τείνουν να… ξεχαστούν με την πάροδο του χρόνου.
Μοναδική ελπίδα ως προς την στεγαστική αποκατάσταση κάποιων εξ αυτών, αλλά σε δεύτερο πια χρόνο, η κίνηση του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου ο οποίος με μια γενναιόδωρη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε στο κράτος έκταση όπου θα κατασκευαστούν 98 σπίτια για τους πυρόπληκτους.
Είναι αυτό αρκετό; Αν και αποτελεί φωτεινή εξαίρεση που δεν συμβαίνει στις μέρες μας φυσικά όχι. Το ζητούμενο για τους περισσότερους πυρόπληκτους στο Μάτι και τις γύρω περιοχές είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να ολοκληρωθούν οι επισκευές ή ανακατασκευές των σπιτιών τους.
Τρία χρόνια άσβηστες μνήμες και απίστευτη γραφειοκρατική ταλαιπωρία είναι αρκετά. Αλλά πάλι κάποιοι ιθύνοντες μπορεί να μην το βλέπουν ακριβώς έτσι…
Αν θέλετε να ενημερώνεστε για όλα τα νέα κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ