spot_img
13.4 C
Rafina
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Κλιματική αλλαγή: Δυσβάσταχτοι καύσωνες – εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι – rpn

 

 

 

Οι νεότερες αναλύσεις δεδομένων αποκαλύπτουν τη δραματική επίδραση της κλιματικής αλλαγής, με ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεπερνούν όσα έχει βιώσει η ανθρωπότητα στο παρελθόν.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τουλάχιστον 24 κύματα καύσωνα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση έχουν πλήξει τον πλανήτη, προκαλώντας σημαντικές απώλειες ζωών σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτοί οι καύσωνες θα ήταν σχεδόν αδύνατοι χωρίς την επιπλέον θερμότητα που παγιδεύεται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, με εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων νεογέννητων, να πεθαίνουν πρόωρα.

Συνολικά, 550 φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες και πυρκαγιές, έχουν ενταθεί ή γίνουν πιο συχνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, οι πραγματικές διαστάσεις της ζημιάς παραμένουν αδιευκρίνιστες, καθώς πολλές περιοχές και φαινόμενα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Μελέτες που συλλέχθηκαν από την Carbon Brief και δημοσιεύθηκαν από τον Guardian καταδεικνύουν ότι η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι ήδη εδώ, επηρεάζοντας ζωές σε παγκόσμια κλίμακα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2,5°C έως 3°C, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Στη σύνοδο κορυφής Cop29, οι χώρες καλούνται να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να χρηματοδοτήσουν μέτρα για την προστασία των κοινοτήτων που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο. Η Δρ Joyce Kimutai από το Imperial College τονίζει: «Η κλιματική κρίση δεν κάνει διακρίσεις και επηρεάζει κάθε γωνιά του πλανήτη».

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πρωτοφανείς αλλαγές στο περιβάλλον, με τις κοινότητες, τις υποδομές και τα αγροκτήματα να μην είναι προετοιμασμένα για τον νέο αυτό επικίνδυνο κόσμο. Ένα στα τρία νεογέννητα που πέθαναν από τη ζέστη – περίπου 10.000 ετησίως – θα είχε επιβιώσει εάν οι θερμοκρασίες δεν είχαν αυξηθεί πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Παράλληλα, άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη υπολογίζονται σε περισσότερους από 100.000 ετησίως, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε εκατομμύρια μέσα σε δύο δεκαετίες. Ωστόσο, περιοχές εκτός Ευρώπης, Βόρειας Αμερικής και Κίνας παραμένουν ανεπαρκώς μελετημένες, αφήνοντας μεγάλα κενά στη γνώση των πραγματικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Αυτή την εβδομάδα

Συνελήφθη μπασκετμπολίστας της Α2: Μπήκε μεθυσμένος στις γραμμές του τρένου στην Ιερά Οδό και οδήγησε για 300 μέτρα – rpn

Χειροπέδες σε 28χρονο Αμερικανό μπασκετμπολίστα της Α2 κατηγορίας πέρασαν...

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

ΝΕΑ

Αρτέμιδα: Σπίτι κάηκε από πυρκαγιά – rpn

Πυρκαγιά ξέσπασε τις πρωινές ώρες της σημερινής ημέρας σε...

Ε9: Τελευταία μέρα διορθώσεων και αλλαγών για το 2025

Προθεσμία έως σήμερα, 31 Ιανουαρίου, έχουν οι φορολογούμενοι για...

Στο εξωτερικό η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε η Αστυνομία για την εξαφάνιση

Στο εξωτερικό είχε διαφύγει η 16χρονη Λόρα όταν ενημερώθηκε...

RPN.GR