spot_img
13.4 C
Rafina
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Κλιματική αλλαγή: Δυσβάσταχτοι καύσωνες – εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι – rpn

 

 

 

Οι νεότερες αναλύσεις δεδομένων αποκαλύπτουν τη δραματική επίδραση της κλιματικής αλλαγής, με ακραία καιρικά φαινόμενα που ξεπερνούν όσα έχει βιώσει η ανθρωπότητα στο παρελθόν.

Σύμφωνα με νέα μελέτη, τουλάχιστον 24 κύματα καύσωνα που δεν θα μπορούσαν να συμβούν χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση έχουν πλήξει τον πλανήτη, προκαλώντας σημαντικές απώλειες ζωών σε Βόρεια Αμερική, Ευρώπη και Ασία. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι αυτοί οι καύσωνες θα ήταν σχεδόν αδύνατοι χωρίς την επιπλέον θερμότητα που παγιδεύεται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων, με εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων νεογέννητων, να πεθαίνουν πρόωρα.

Συνολικά, 550 φαινόμενα, όπως καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες, καταιγίδες και πυρκαγιές, έχουν ενταθεί ή γίνουν πιο συχνά λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο, οι πραγματικές διαστάσεις της ζημιάς παραμένουν αδιευκρίνιστες, καθώς πολλές περιοχές και φαινόμενα δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Μελέτες που συλλέχθηκαν από την Carbon Brief και δημοσιεύθηκαν από τον Guardian καταδεικνύουν ότι η κλιματική έκτακτη ανάγκη είναι ήδη εδώ, επηρεάζοντας ζωές σε παγκόσμια κλίμακα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2,5°C έως 3°C, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές.

Στη σύνοδο κορυφής Cop29, οι χώρες καλούνται να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να χρηματοδοτήσουν μέτρα για την προστασία των κοινοτήτων που βρίσκονται ήδη σε κίνδυνο. Η Δρ Joyce Kimutai από το Imperial College τονίζει: «Η κλιματική κρίση δεν κάνει διακρίσεις και επηρεάζει κάθε γωνιά του πλανήτη».

Η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει πρωτοφανείς αλλαγές στο περιβάλλον, με τις κοινότητες, τις υποδομές και τα αγροκτήματα να μην είναι προετοιμασμένα για τον νέο αυτό επικίνδυνο κόσμο. Ένα στα τρία νεογέννητα που πέθαναν από τη ζέστη – περίπου 10.000 ετησίως – θα είχε επιβιώσει εάν οι θερμοκρασίες δεν είχαν αυξηθεί πέρα από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Παράλληλα, άλλες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη υπολογίζονται σε περισσότερους από 100.000 ετησίως, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε εκατομμύρια μέσα σε δύο δεκαετίες. Ωστόσο, περιοχές εκτός Ευρώπης, Βόρειας Αμερικής και Κίνας παραμένουν ανεπαρκώς μελετημένες, αφήνοντας μεγάλα κενά στη γνώση των πραγματικών επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Αυτή την εβδομάδα

Μαράια Κάρεϊ: Πόσα εκατομμύρια κερδίζει κάθε Χριστούγεννα; – «Αστρονομικό ποσό»

Η Μαράια Κάρεϊ δεν έχει ανάγκη κάποιον Άγιο Βασίλη...

Πρώτη πτήση στο διάστημα από άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο

Μια τουρίστρια σε αναπηρικό αμαξίδιο πέταξε σήμερα, Σάββατο, για...

Οι προορισμοί που μάγεψαν το 2025 – Το ελληνικό αξιοθέατο στη λίστα

Το 2025 φτάνει στο τέλος του και το National...

Κλιματική αλλαγή: Πώς μπαίνουμε στο 2026 – Τι πρέπει να γίνει άμεσα πριν να είναι αργά

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν πολυπαραγοντικό κίνδυνο που δεν...

Είναι άσκοπη η ετικέτα “Φτιαγμένο από Τεχνητή Νοημοσύνη”;

Γράφει άνθρωπος αυτή τη στήλη; Πώς μπορείτε να είστε...

ΝΕΑ

Πρώτη πτήση στο διάστημα από άτομο σε αναπηρικό αμαξίδιο

Μια τουρίστρια σε αναπηρικό αμαξίδιο πέταξε σήμερα, Σάββατο, για...

Κλιματική αλλαγή: Πώς μπαίνουμε στο 2026 – Τι πρέπει να γίνει άμεσα πριν να είναι αργά

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί έναν πολυπαραγοντικό κίνδυνο που δεν...

Είναι άσκοπη η ετικέτα “Φτιαγμένο από Τεχνητή Νοημοσύνη”;

Γράφει άνθρωπος αυτή τη στήλη; Πώς μπορείτε να είστε...

Διακίνηση ναρκωτικών σε σχολεία: Ο 20χρονος αρχηγός και τα βασανιστήρια στα “ανυπάκουα” μέλη

Στη σύλληψη 12 μελών της εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών,...

Η σιωπή ενός ανθρώπου που ξέρει

Ο άνθρωπος που κάποτε διάβαζε τα gallop πριν ακόμα...

RPN.GR