Τον τελευταίο καιρό ακούμε συχνά για τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης. Τι όμως είναι στην πραγματικότητα η γλουτένη; Πόσο σημαντική είναι για τον οργανισμό ενός ανθρώπου και σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να καταναλώνεται;
Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι, στη σίκαλη, σε μικρότερες ποσότητες στη βρώμη και στα παράγωγά τους. Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν υπάρχει λόγος να την αφαιρέσει κανείς από τη διατροφή του καθώς τρόφιμα ελεύθερα γλουτένης είναι συνήθως φτωχά σε ανόργανα στοιχεία, φυτικές ίνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Ειδικά όσον αφορά στο αδυνάτισμα, σε κάποιες περιπτώσεις άτομα που αφαίρεσαν την γλουτένη με σκοπό να χάσουν βάρος κατέληξαν να αυξήσουν το βάρος τους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα συσκευασμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη αλλά και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Ακόμα, όμως, κι αν κάποιος παρατήρησε ότι κόβοντας τη γλουτένη, έχασε βάρος, αυτό μάλλον συνέβη επειδή υπερκατανάλωνε φαγητά που είχαν γλουτένη αλλά και αρκετές θερμίδες όπως ζυμαρικά, μπύρα, κέικ και μπισκότα.
Τρόφιμα τα οποία περιέχουν γλουτένη πρέπει να αποφεύγονται μόνο σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη γλουτένη ή σε περίπτωση κοιλιοκάκης. Όταν τα άτομα αυτά καταναλώνουν γλουτένη, ο οργανισμός τους ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που επιτίθενται στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, με βλάβη ή καταστροφή των εντερικών λαχνών, που είναι μικρές, στενόμακρες προεξοχές της επιφανειακής επένδυσης του λεπτού εντέρου.
Έτσι επηρεάζεται η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών από τις τροφές. Αν αυτά τα άτομα συνεχίζουν να καταναλώνουν γλουτένη παρουσιάζουν σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, υποσιτισμό και άλλα συμπτώματα όπως αναιμία, κόπωση, οστεοπόρωση, κ.ά.
Οι βλάβες αυτές αλλάζουν ανάλογα με το βαθμό της δυσανεξίας. Καλό λοιπόν είναι να μην αφαιρούμε από την διατροφή μας θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι ουσιώδη για τον οργανισμό όπως η γλουτένη χωρίς να υπάρχει πρόβλημα υγείας.
Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα