Κολοκυθοανθοί γεμιστοί από την διατροφολόγο μας Χριστίνα Κουτζαβεκιάρη
Αν και γνωρίζουμε πως τα τηγανητά δεν θεωρούνται “υγιεινά”, σήμερα αποφάσισα να σας παρουσιάσω μια υπέροχη συνταγή με υψηλή θρεπτική αξία αν και…θα χρησιμοποιήσουμε τηγάνι!
Ας δούμε αρχικά τη συνταγή μας:
“Κολοκυθοανθοί γεμιστοί”
Συστατικά:
Θα χρειαστούμε 12 κολοκυθολούλουδα
Για τη γέμιση:
100 γρ. φέτα
50 γρ. ανθότυρο
δυόσμο
πιπέρι
Για το κουρκούτι:
1ος τρόπος:
1/2 κούπα αλεύρι γοχ
1/2 κούπα νερό
2 κ.σ. ούζο
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τούς ανθούς και τους αφήνουμε ανάποδα να στραγγίσουν.
Αφαιρούμε τους στημόνες από το εσωτερικό του άνθους με προσοχή και γεμίζουμε με τη γέμιση.
Ενώνουμε τα πέταλα και τα στρίβουμε απαλά προς μια κατεύθυνση για να κλείσουν.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι αναμιγνύοντας όλα τα υλικά μαζί και παράλληλα, βάζουμε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο στη φωτιά. Δε ρίχνουμε πολύ ελαιόλαδο, για να γίνουν τραγανά!
Τα βουτάμε στο κουρκούτι και κατευθείαν στο τηγάνι!
Τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές και έπειτα τα ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας για να αφήσουν το περιττό λάδι.
Από θρεπτικής πλευράς;
Οι κολοκυθοανθοί είναι άριστη πηγή βιταμίνης Α. Θεωρούνται εξαιρετική πηγή βιταμίνης C αφού μπορεί να καλύψει το 11% των ημερήσιων αναγκών, φολικού οξέως, σιδήρου και Μαγνησίου. Επίσης θεωρούνται αρκετά καλή πηγή βιταμίνης Β6, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου. Ακόμα, αποτελεί μία πολύ καλή πηγή φυτικών ινών αφού μπορεί να καλύψει το 5% ημερήσιων αναγκών, έτσι μπορεί εύκολα να βοηθήσει άτομα που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας.
Ο δυόσμος περιέχει πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για τον οργανισμό όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η περιεκτικότητά του σε πολλές αντιοξειδωτικές βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Α, της β-καροτίνης, της βιταμίνη C, της βιταμίνης Β6 , της ριβοφλαβίνης και της θειαμίνης.
Μια μερίδα φέτα παρέχει 0,3 mg ριβοφλαβίνη, 19% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης, και 0,6 mg βιταμίνης Β12, 11% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης. Επίσης περιέχει βιταμίνη Α (3%), θειαμίνη (4%), βιταμίνη Β6 (8%), χολίνη (5,9%), νιασίνη (2%), φυλλικό οξύ (3%), βιταμίνη Κ (1%), παντοθενικό οξύ (4%) και βιταμίνη Ε.
Ενώ τα αβγά θα τα χαρακτήριζα “πολυβιταμίνη” αφού περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως ακριβώς τα φρούτα και τα λαχανικά (π.χ. σελήνιο).
* Χρησιμοποίησα εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και φέτα χαμηλή σε λιπαρά.
* Είναι υπέροχος καλοκαιρινός μεζές!!!
Καλή σας απόλαυση!