Αυτό που κάποτε θα φαινόταν αδιανόητο στον κόσμο της οινοπαραγωγής, σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Στους αμπελώνες του Μπορντό, μια περιοχή συνώνυμη με το παραδοσιακό γαλλικό κρασί, παράγεται πλέον κρασί… χωρίς αλκοόλ.
Όπως σχολιάζει το BBC με έναν τόνο χιούμορ, «οι καλλιεργητές που κάποτε θα προτιμούσαν να καταστρέψουν τους αμπελώνες τους παρά να παράγουν τέτοια “ιεροσυλία”, σήμερα στρέφονται γοργά στην παραγωγή μη αλκοολούχων κρασιών».
Από Σκουπίδι σε Επανάσταση
«Όταν ξεκινήσαμε πριν από μερικά χρόνια, το αποτέλεσμα ήταν κυριολεκτικά απαράδεκτο», δηλώνει ο οινολόγος Φρέντερικ Μπροσέ από το Μπορντό. Ωστόσο, σήμερα, χάρη σε σημαντική πρόοδο στις τεχνικές παραγωγής, τα μη αλκοολούχα κρασιά πλησιάζουν την ποιότητα των παραδοσιακών. «Πιστεύω πως είμαστε μπροστά σε μια επανάσταση στον κόσμο του κρασιού», προσθέτει.
Πρόσφατα, το Μπορντό είδε το άνοιγμα του πρώτου οινοποιείου που αφιερώνεται αποκλειστικά σε κρασιά χωρίς αλκοόλ. Η ανταπόκριση από τους αμπελουργούς ήταν ενθουσιώδης, με πολλούς να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συμμετοχής στη νέα αυτή αγορά.
Οικονομικές και Κοινωνικές Πιέσεις
Η στροφή προς τα μη αλκοολούχα κρασιά έρχεται σε μια περίοδο κρίσης για τη γαλλική οινοπαραγωγή. Η εγχώρια κατανάλωση κρασιού μειώνεται σταθερά, ενώ οι εξαγωγές πλήττονται από γεωπολιτικές εντάσεις και αλλαγές στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, οι νέες γενιές, ιδιαίτερα οι 20άρηδες, δείχνουν αυξημένη ευαισθητοποίηση για την υγεία τους, προτιμώντας έναν τρόπο ζωής χωρίς αλκοόλ.
Η τάση αυτή έχει ήδη επηρεάσει την αγορά μπύρας, όπου το 10% των πωλήσεων στη Γαλλία αφορά μη αλκοολούχα προϊόντα, ενώ στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 25%.
Τεχνολογικές Καινοτομίες
Η πρόοδος στις τεχνικές αποαλκοολοποίησης παίζει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας των κρασιών. Ενώ παλαιότερα η διαδικασία περιλάμβανε απλώς το βράσιμο του αλκοόλ, σήμερα χρησιμοποιούνται εξελιγμένες μέθοδοι απόσταξης σε χαμηλή θερμοκρασία, διατηρώντας τα αρώματα και τη γεύση του κρασιού.
«Με τα κόκκινα κρασιά, δεν μπορούμε να αναπαράγουμε την πλήρη εμπειρία ενός παραδοσιακού κρασιού με αλκοόλ. Όμως, αυτό που προσφέρουμε είναι μια αυθεντική εμπειρία κρασιού, με τανίνες, φρούτα, και ισορροπία», εξηγεί ο Φαμιπέν Μαρσάντ-Κασάν, ιδρυτής της εταιρείας Moderato.
Μια Αναδυόμενη Αγορά
Στο κτήμα Clos De Bouard, κοντά στο Σεν Εμιλιόν, το ένα τρίτο των πωλήσεων προέρχεται πλέον από δύο ετικέτες μη αλκοολούχων κρασιών. Η ιδιοκτήτρια Κοραλί ντε Μπουάρντ διαπίστωσε την προοπτική της αγοράς όταν, το 2019, ανέπτυξε μη αλκοολούχο κρασί για λογαριασμό των ιδιοκτητών της ποδοσφαιρικής ομάδας Paris Saint-Germain.
Η στροφή στα κρασιά χωρίς αλκοόλ δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή οινοπαραγωγή, αλλά ανοίγει νέες ευκαιρίες σε μια εποχή προκλήσεων για τη γαλλική βιομηχανία οίνου.