spot_img
16 C
Rafina
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου, 2026
spot_img

Κρίσιμη η κατάσταση στη Χίο – Νέα διαδοχικά 112 για εκκένωση περιοχών

 

 

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε ο Δήμος Χίου την ώρα που η φωτιά συνεχίζεται σε δύο μέτωπα γύρω από την πόλη αλλά και σε ένα νέο στα βόρεια του νησιού.

Οι άνεμοι παραμένουν ισχυροί ενώ από χθες έως σήμερα εστάλησαν αλλεπάλληλλα μήνυμα 112 για προληπτική εκκένωση οικισμών.

Όλο το βράδυ πυροσβέστες και κάτοικοι έδιναν μάχη με τις φλόγες και με μεγάλους κορμούς δέντρων προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Επίσης, χωρίς ρεύμα είναι πολλά σπίτια από την πόλη της Χίου και βορειότερα.

Από τις 6.00 το πρωί ξεκίνησαν οι ρίψεις νερού με ελικόπτερα της Πυροσβεστικής στην περιοχή Ρεστά Χίου, ενώ ήδη έχουν σηκωθεί και πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Η μεγάλη φωτιά στη Χίο εκτείνεται σε δύο μέτωπα περιμετρικά της πόλης και συγκεκριμένα σε Αγία Παρασκευή Καρυών και σε Δαφνώνα-Άγιο Γεώργιο.

Το πρωί εκδηλώθηκε νέα εστία, σε εντελώς διαφορετική περιοχή, αυτή τη φορά στα βόρεια του νησιού, στα Λεπτόποδα.

Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι, μήνυμα του 112 κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε ετοιμόητα.

Η φωτιά έχει κυκλωσει τον οικισμό Δαφνώνας έξω από την πόλη της Χίου και έχει περάσει στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούσης, όπου οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να εκκενώσουν την περιοχή με κατεύθυνση την πόλη.

Η φωτιά, το μεσημέρι, πέρασε στο νότιο κομμάτι και οδεύει προς τα Μαστιχοχώρια.

Νέα προειδοποίηση από το 112 εστάλη στις 13.23 για τις περιοχές Βέσσα, Λιθί, Ελάτα και Αρμόλια, ώστε να απομακρυνθούν, μέσω Κοντελόπου, προς το κλειστό γυμναστήριο Λιβαδίων.

Για μεγαλες ζημιές σε σπίτια και μια ποτοποιία κάνουν λόγο οι κάτοικοι.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης δίνουν τιτάνια μάχη για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες, ωστόσο, το έργο τους δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι.

Στο νησί καταφτάνουν νέες ενισχύσεις από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με 20 πυροσβέστες και 20 δασοκομάντος, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Στα μέτωπα γύρω από την πόλη της Χίου και στο νέο μέτωπο που ξέσπασε στις 10 το πρωί βόρεια του νησιού, 55 χλμ από την πόλη, σε δάσος, συνδράμουν 11 εναέρια μέσα, ενώ επιστρέφουν και 4 Canadair που έφυγαν για ανεφοδιασμό.

 

 

Αυτή την εβδομάδα

Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της Ραφήνας – Τι ισχύει για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προκαλούν οι ισχυροί έως...

Βήμα-βήμα η αίτηση για το επίδομα των 200 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Σε μια εποχή που η μακροχρόνια ανεργία επιμένει πεισματικά,...

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι και τη διασκέδαση – Mamas souvlaki doner kebab

Αγίου Βαλεντίνου, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και το ραντεβού σας,...

Το νέο Δ.Σ του Συλλόγου Κρητών Ραφήνας Πικερμίου – Πρόεδρος ο Θεόδωρος Λαμπράκης

Μετά τις Αρχαιρεσίες της 8ης Φεβρουαρίου αυτή είναι η...

Νέο κύμα κακοκαιρίας: Έκτακτη προειδοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και οδηγίες προς τους πολίτες

Σε τροχιά έντονης επιδείνωσης μπαίνει ο καιρός από το...

ΝΕΑ

Απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι της Ραφήνας – Τι ισχύει για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις προκαλούν οι ισχυροί έως...

Βήμα-βήμα η αίτηση για το επίδομα των 200 ευρώ – Οι δικαιούχοι

Σε μια εποχή που η μακροχρόνια ανεργία επιμένει πεισματικά,...

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι και τη διασκέδαση – Mamas souvlaki doner kebab

Αγίου Βαλεντίνου, Σάββατο 14 Φεβρουαρίου και το ραντεβού σας,...

ΡΑΦΗΝΑ SOS…

ΡΑΦΗΝΑ SOS….. Το μείζον θέμα και το ελάσσον μαλλιοτράβηγμα... Ακολουθεί ανάρτηση...

Αγρότες: Αποχώρησαν από την Αθήνα – Ο αγώνας συνεχίζεται

Αποχώρησαν από την Αθήνα οι αγρότες με την προειδοποίηση...

RPN.GR