spot_img
27.1 C
Rafina
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2026
spot_img

«Λευκές νύχτες» σε όλους τους δήμους της Ελλάδας – Νυχτερινό ωράριο σε εμπορικά καταστήματα

 

 

 

Νέα τροπολογία ψηφίστηκε στη Βουλή, η οποία προβλέπει παράταση του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων, πέρα από τις 21:00 και συγκεκριμένα με δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έως τις 06:00 το πρωί.

Η τροπολογία αυτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων δίνει την εν λόγω δυνατότητα για τη διενέργεια εμπορικών δράσεων όπως είναι οι «Λευκές νύχτες» και τα bazaar, με σκοπό την τόνωση των τοπικών αγορών.

Οι «Λευκές νύχτες» πραγματοποιούνται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και άλλων ηπείρων και γιορτάζονται με διάφορα φεστιβάλ, συναυλίες και ανοιχτά καταστήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Οι εκδηλώσεις αυτές διαρκούν συνήθως για μια μόνο νύχτα.

Ποια καταστήματα θα μένουν ανοιχτά μέχρι τις 6 το πρωί

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένεται να εκμεταλλευτούν οι εμπορικοί σύλλογοι σε τουριστικές περιοχές, όπως Μύκονος, Σατορίνη, Αράχωβα, αλλά και μικρότερες πόλεις της Περιφέρειας σε περιόδους μεγάλης συγκέντρωσης επισκεπτών (πανηγύρια, θρησκευτικές εορτές κλπ). Όμως θα υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης των «Λευκών νυχτών» σε όλους τους δήμους της χώρας, όπως για παράδειγμα η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, κατά τις «Λευκές νύχτες», θα επιτρέπεται τα εμπορικά καταστήματα και τα καταστήματα παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές να λειτουργούν από τις 21:00 έως και τις 06:00 της επόμενης ημέρας, από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και τις Κυριακές. Παράλληλα, θα ισχύει και το κανονικό ωράριο των καταστημάτων.

Η παράταση αυτή θα γίνεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Δημάρχου μετά από πρόταση του τοπικού εμπορικού συλλόγου. Με την ίδια απόφαση ορίζεται το χρονικό διάστημα για το οποίο επιτρέπεται η παράταση του ωραρίου.

Τι ισχύει για Κυριακές και αργίες

Η νέα τροπολογία προβλέπει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την τελευταία Κυριακού του Νοεμβρίου, αντί για την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου και τη δεύτερη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων αντί για την πρώτη Κυριακή του Μαΐου.

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι η αγορά και το καταναλωτικό κοινό να κάνουν χρήση της προαιρετικής λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή σε περιόδους όπου το καταναλωτικό ενδιαφέρον είναι υψηλότερο, αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Τέλος, διευκρινίζεται η δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων τροφίμων την Καθαρά Δευτέρα και η απαγόρευση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή κατά την οποία διεξάγονται εθνικές εκλογές προκειμένου να είναι εφικτή η απρόσκοπτη άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων όσων ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή εργάζονται στον κλάδο του εμπορίου και ιδίως των ετεροδημοτών.

Πηγή:ieidiseis.gr

Αυτή την εβδομάδα

Φώκια εμφανίστηκε στην παραλία του Βαρνάβα (βίντεο)

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λουόμενους στην παραλία του...

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου Παλλήνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου...

Αρτέμιδα: Τροχαίο έξω από τον Σκλαβενίτη – Αυξημένη κίνηση στο σημείο

Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε πριν από λίγο έξω από το...

ΝΕΑ

Φώκια εμφανίστηκε στην παραλία του Βαρνάβα (βίντεο)

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους λουόμενους στην παραλία του...

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου Παλλήνης

Απαγόρευση κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές του Δήμου...

Εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της 23ης Ιουλίου 2018 σε Κόκκινο Λιμανάκι, Νέο Βουτζά και Μάτι

Σύλλογος Συγγενών Θανόντων & Εγκαυματιών της 23/07/2018 Οκτώ χρόνια συμπληρώνονται...

Πικέρμι Service House: Συντήρηση κλιματιστικών σε οικονομικές τιμές!

Ο καθαρισμός των Air condition είναι πολύ σημαντικός παράγοντας...

RPN.GR