spot_img
22.3 C
Rafina
Τετάρτη, 3 Ιουνίου, 2026
spot_img

Λιμενικό: «Αρνήθηκαν κάθε βοήθεια, αν επεμβαίναμε θα είχαμε προκαλέσει νωρίτερα ναυτικό δυστύχημα»

 

 

 

Ξεκίνησαν και πάλι με το πρώτο φως της ημέρας οι οι αγωνιώδεις έρευνες για τον εντοπισμό και τη διάσωση αγνοουμένων μεταναστών στη θαλάσσια περιοχή του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Πλωτάρχης Νικόλαος Αλεξίου μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί για την ανείπωτη τραγωδία, εξήγησε πως σε περίπτωση που οι αρμόδιοι επέβαιναν, θα προκαλούσαν ναυτικό δυστύχημα.

«Η ενεργοποίηση που έγινε χθες ήταν από το ελληνικό Λιμενικό κατόπιν ειδοποίησης από τον ιταλικό θάλαμο επιχειρήσεων και επιστρατεύτηκε κι ένα εναέριο μέσο της Frontex το οποίο περιπολούσε στην περιοχή. Δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή έχει η Ελλάδα από άποψη έρευνας και διάσωσης, δεν παίζει ρόλο εάν είναι εκεί η Frontex. Ούτως η άλλως παρόλο που έχει γίνει 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, είναι σε διεθνή ύδατα, αλλά δικαιοδοσίας της Ελλάδας σε επίπεδο έρευνας και διάσωσης», ανέφερε αρχικά και συνέχισε σχετικά με την βοήθεια της Ελλάδας αλλά και της Frontex:

«Το πλοίο αφού εντοπίστηκε και από τα ελικόπτερα του Λιμενικού αλλά και από το αεροπλάνο της Frontex, εν συνεχεία προσεγγίστηκε από παραπλέοντα πλοία που είχε επιστρατεύσει το ελληνικό Λιμενικό. Από το πρώτο φορτηγό πήραν τροφοεφόδια και στη συνέχεια αρνήθηκαν οποιαδήποτε συνδρομή. Από το 2ο φορτηγό αρνήθηκαν ακόμα και τα τροφοεφόδια. Εμείς ως Ελλάδα ενεργοποιήσαμε τις δικές μας δυνάμεις και ό,τι προβλέπεται από τα σχέδια για τα παραπλέοντα πλοία και ήμασταν στο σημείο. Επιχειρήσαμε και τηλεφωνικά να συνεννοηθούμε μαζί τους και να προσπαθήσουμε να τους βοηθήσουμε, αρνήθηκαν κατηγορηματικά και είπαν ότι θέλουν να παραμείνουν στο πλωτό και να πάνε Ιταλία και δεν θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Αυτό είπαν και στο πλωτό το δικό μας».

«Δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλλεις να εκτρέψει την πορεία του»

Σε ερώτημα σχετικά με το γιατί δεν παρενέβη το ελληνικό Λιμενικό αφού είδε ότι πρόκειται για λαθραία διακίνηση μεταναστών, ο ίδιος απάντησε πως το μόνο που θα κατάφερναν είναι να προκαλέσουν ένα ναυτικό ατύχημα.

«Είναι ένα αλιευτικό σκάφος 25-30 μέτρων, πάρα πολύ παλιό σκάφος με πολλούς ανθρώπους πάνω στο εξωτερικό κατάστρωμα. Το βράδυ όταν έφτασε το Λιμενικό και το είδαν μακροσκοπικά, όταν ο άλλος σου αρνείται κατηγορηματικά κάθε βοήθεια, δεν μπορείς με το ζόρι να του επιβάλλεις να εκτρέψει την πορεία του γιατί αυτό που θα καταφέρναμε να κάνουμε είναι να προκαλέσουμε ένα ναυτικό ατύχημα νωρίτερα από την ώρα που συνέβη», τόνισε ο κ. Αλεξίου και κατέληξε:

«Ανάλογα με την περιοχή των θαλασσίων ζωνών και ανάλογα με το έγκλημα που τελείται, έχει διαφορετικές δυνατότητες πράξεως. Εν προκειμένω οποιαδήποτε ενέργεια κάναμε και να τους τραβήξουμε χωρίς τη θέλησή τους, με 100-200 άτομα στο εξωτερικό κατάστρωμα και με την μετατόπιση που έγινε και πιθανότατα προκάλεσε την βύθιση του πλοίου, αν παρεμβαίναμε για το είχαμε προκαλέσει νωρίτερα εμείς οι ίδιοι. Δεν μπορείς με το ζόρι να εκτρέψεις ένα πλοίο. Μιλάμε για ανθρώπους και όχι για φορτίο. Δεν μπορείς να κάνεις επεμβάσεις όταν αυτός που μιλάς αντιδρά. Εμείς μιλούσαμε με διαφορετικούς ανθρώπους και θα δούμε στην πορεία μέσω της προανακριτικής διαδικασίας».

Αυτή την εβδομάδα

Τροχαίο με παράσυρση 3χρονου παιδιού στο Μενίδι, σοβαρή η κατάστασή του

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα 3χρονο κορίτσι σημειώθηκε...

Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Προβαλίνθου: Μια προσφορά με ιδιαίτερη αξία και βαθύ συμβολισμό

Μια προσφορά με ιδιαίτερη αξία και βαθύ συμβολισμό ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Το...

Το Λιμενικό Ραφήνας συνέδραμε σε ακυβέρνητο ταχύπλοο στη Νέα Μάκρη με 7 επιβαίνοντες

Τις μεσημβρινές ώρες χθες, ενημερώθηκε η Λιμενική Αρχή της...

Λιμάνι Ραφήνας – Ψαροταβέρνα Γιώργος: Εκεί όπου η απλότητα συναντά την ποιότητα!

Υπάρχουν εστιατόρια που σε εντυπωσιάζουν με τη χλιδή τους...

ΝΕΑ

Τροχαίο με παράσυρση 3χρονου παιδιού στο Μενίδι, σοβαρή η κατάστασή του

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με θύμα ένα 3χρονο κορίτσι σημειώθηκε...

Οβελιστήριο των Φίλων στο Πικέρμι: Καθημερινά γεύσεις που θυμίζουν σπιτικό τραπέζι (μενού εβδομάδος)

Για όσους αναζητούν αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και μαγειρευτά φαγητά...

RPN.GR