«Η Γαλλία βρισκόταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της κρίσης, όπως και στο εξής για να συνοδεύσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις…Είναι σημαντική για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την περιοχή η ενίσχυση αυτής της πολιτικής, οικονομικής και στρατηγική σύμπραξης», αναφέρει η γαλλική προεδρία.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη «θα είναι η πρώτη διμερής επίσκεψη…μετά την κατά παράδοσιν επίσκεψη (του έλληνα πρωθυπουργού) στην Κύπρο», τονίζεται στην ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
«Φουλάρει» τις μηχανές η κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινά τη σειρά επαφών στο εξωτερικό με στόχο την εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης, αλλά και την παρουσίαση του οικονομικού του προγράμματος για τη χώρα.
Τα επερχόμενα ταξίδια του πρωθυπουργού, αξιολογούνται ως ιδιαίτερης βαρύτητας για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και ειδικά για την επιθυμητή μείωση των πλεονασμάτων.Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός στις 22 Αυγούστου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, στις 29 θα είναι στο Βερολίνο για συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ, στις 2 Σεπτεμβρίου πετά για Άμστερνταμ, ενώ από τις 23 Σεπτεμβρίου θα είναι στη Νέα Υόρκη για τη Σύνοδο του ΟΗΕ αλλά και για σειρά επαφών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να θέσει και το θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, έχοντας ως ισχυρό χαρτί τη θετική πορεία της οικονομίας, αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν αρχίσει να δείχνουν στη χώρα μας οι αγορές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Προετοιμασία για τη ΔΕΘ
Ο πρώτος κύκλος των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού θα κλείσει μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την μετάβασή του στην Θεσσαλονίκη, όπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και τους στόχους για το 2020.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το «καλάθι» της ΔΕΘ δεν θα περιλαμβάνει παροχές και παροχολογία. Η άνοδος του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ χωρίς υποσχέσεις αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια του τρόπου που κινήθηκε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ θα παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο, αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη.
Σήμερα, Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη για να δρομολογηθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα που προέκυψε στη Σαμοθράκη, με τη συμμετοχή των υπουργών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα και του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστου Μέτιου.
Σήμερα αναμένεται να υπογραφεί από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση η εγκύκλιος που θα καταργεί τον βάσιμο λόγο απόλυσης, δηλαδή την υποχρέωση του εργοδότη να αναφέρει στο Σύστημα Εργάνη τους λόγους για τους οποίους απέλυσε έναν εργαζόμενο του. Σύμφωνα με το κ. Βρούτση, καταργείται και κατεβαίνει από το πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» το μεσαιωνικό, όπως το χαρακτήρισε, πλαίσιο αναφοράς ηλεκτρονικής καταγραφής του φακέλου του εργαζομένου, με αναδρομική ισχύ, και έτσι κανένας πλέον εργοδότης δεν θα γράφει γιατί απολύει τον εργαζόμενό του.