spot_img
17.2 C
Rafina
Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Από πού βγήκε η φράση «κροκοδείλια δάκρυα» – rpn

 

 

 

Οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις είναι πολύτιμα κομμάτια του πολιτισμικού μας πλούτου. Περνούν από γενιά σε γενιά, φέρουν μαζί τους σοφία αιώνων, κωδικοποιημένη σε σύντομες και εύστοχες φράσεις.

Κάθε λέξη, κάθε στίχος, έχει βαθύ νόημα, αποτυπώνοντας την εμπειρία, τις αξίες και τις πεποιθήσεις του κάθε λαού.

Μάθε από πού βγήκε η φράση «κροκοδείλια δάκρυα»
Η φράση «κροκοδείλια δάκρυα» χρησιμοποιείται όταν κάποιος επιδεικνύει προσποιητή θλίψη για το κακό που συνέβη σε κάποιο άλλο. Αλλά από βγήκε η φράση; Ήρθε η ώρα να μάθετε.

Ο κροκόδειλος όταν θέλει να ξεγελάσει το θύμα του, κρύβεται και βγάζει κάτι παράξενους ήχους, που μοιάζουν καταπληκτικά με κλάμα μωρού παιδιού. Έτσι, αυτοί που τον ακούν, νομίζουν ότι πρόκειται για κάποιο παιδάκι και τρέχουν να το βοηθήσουν. Ο κροκόδειλος τότε επιτίθεται ξαφνικά και σκοτώνει το θύμα του.

Στην αρχαία Ελλάδα ο κροκόδειλος ήταν άγνωστος, οι Έλληνες όμως έμαθαν για αυτόν από τους Φοίνικες εμπόρους, που τους γέμιζε με τρόμο και θαυμασμό για την δύναμη και την πανουργία του κροκόδειλου . Έτσι λοιπόν, παρόλο που στην Ελλάδα δεν υπήρχαν κροκόδειλοι, τα «κροκοδείλια δάκρυα», που λέμε σήμερα γι’ αυτούς που ψευτοκλαίνε, είναι φράση καθαρά αρχαία ελληνική.

Συνοψίζοντας, οι παροιμίες και οι λαϊκές ρήσεις αποτελούν ανεκτίμητο θησαυρό γνώσης και σοφίας. Είναι ο καθρέφτης του λαϊκού μας πνεύματος, αποτυπώνοντας την κοσμοθεωρία, τις αξίες και την καθημερινότητα των προγόνων μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τις μεταλαμπαδεύουμε στις επόμενες γενιές.

 

Αυτή την εβδομάδα

Σοφία Ζαχαράκη: «Ακούμε τα πραγματικά αιτήματα των μαθητών – Η κατάληψη δεν είναι λύση»

Σοφία Ζαχαράκη στον ΑΝΤ1: «Ακούμε τα πραγματικά αιτήματα των...

Θύελλα Ραφήνας Β’ – Παιανικός 4-0: Δύο γκολ ο Ανδρίκος, επιστροφή με απόκρουση πέναλτι ο Παπαδάκης

Με νίκη συνέχισε τις υποχρεώσεις της η Θύελλα Ραφήνας...

Νέα Μάκρη: Συνελήφθη 25χρονος με ένταλμα για αρπαγή και βιασμό ανήλικης

Στη σύλληψη 25χρονου στη Νέα Μάκρη προχώρησαν την Παρασκευή...

Νίκος Χαρδαλιάς: «Χρηματοδοτούμε με 17 εκατ. ευρώ τη συνεργασία επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων

Νίκος Χαρδαλιάς: «Χρηματοδοτούμε με 17 εκατ. ευρώ τη συνεργασία...

ΝΕΑ

Νέα Μάκρη: Συνελήφθη 25χρονος με ένταλμα για αρπαγή και βιασμό ανήλικης

Στη σύλληψη 25χρονου στη Νέα Μάκρη προχώρησαν την Παρασκευή...

Δόμνα Μιχαηλίδου: Μέσα στον Νοέμβριο η δεύτερη δόση για την “Προσβασιμότητα”

Περισσότερα vouchers και θέσεις στους βρεφονηπιακούς – Κάτω από...

Ραφήνα: Απόψε live στο Πάμε Αλλιώς με την Geannine Αντωνάτου!

Το Σάββατο 24/10 το βράδυ… πάμε αλλιώς! Ζωντανή μουσική, νόστιμοι...

Καλλιθέα: Σύγκρουση λεωφορείου με ΙΧ – Πρώτες βοήθειες σε μία γυναίκα

Λεωφορείο συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο λίγο μετά τις 11:00...

RPN.GR