Την Κυριακή 23 Ιουλίου έκλεισαν 5 χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά που άφησε περισσότερους από 104 ανθρώπους νεκρούς και έκλεισε αμέτρητα σπίτια.
*Της Κωνσταντίνας Τσάμπρα
Οι οικογένειες ακόμα θρηνούν τις απώλειές τους, τους ανθρώπους τους που χάθηκαν άδικα λόγω του ανίκανου ή μάλλον ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού. Ενώ, ακόμα δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες για την ολέθρια καταστροφή.
Όποιος και να τιμωρηθεί βέβαια, οι άνθρωποι δεν γυρνούν πίσω.
Γι’ αυτό λοιπόν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει την γνωστή ρητορική “το Μάτι έχει φτιαχτεί για να καεί”, “αυθαίρετη δόμηση” , “εκεί ήταν όλα παράνομα για αυτό καήκαν οι άνθρωποι” προσβάλλει την μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν. Δηλαδή μας λένε “εσείς φταίτε που πεθάνατε”.
Κι επειδή δυστυχώς η προπαγάνδα έπιασε και το αναπαράγουν πολλοί αυτό το “δήθεν επιχείρημα” ας δούμε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι.
Αρχικά ναι, Προφανέστατα το Μάτι έχει άναρχη δόμηση. Και τι με αυτό; Και ποια περιοχή στην Ελλάδα δεν έχει άναρχη δόμηση; Ναύπλιο, Αντίπαρος, Χαλκιδική, Κέντρο της Αθήνας και πάει λέγοντας. Η Ελλάδα είναι η χώρα των αυθαιρέτων και της άναρχης δόμησης. Και τί σημαίνει αυτό; ότι αφήνουμε Έλληνες πολίτες να πεθάνουν; Με αυτό το σκεπτικό δεν υπάρχει λόγος να έχουμε πυροσβεστική στην Ελλάδα αφού “έχει φτιαχτεί για να καεί”. Με λίγα λόγια το σχέδιο του κράτους για την προστασία Eλλήνων φορολογουμένων πολιτών στο Μάτι ήταν “αφήστε τους να πεθάνουν, άναρχη δόμηση”.
Δεύτερον την “παρανομία” του Ματιού την θυμηθήκαμε μετά την φωτιά. Τόσα χρόνια που οι κάτοικοι πλήρωναν ρεύμα, νερό, φόρους κλπ.. δεν ήταν παράνομοι. Μια χαρά νόμιμοι ήταν τότε.
Τρίτον, την ημέρα της φωτιάς κανείς δεν μας ενημέρωσε ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Μιλάμε για τα πιο απλά, βασικά πράγματα. Δηλαδή ένα μήνυμα στο κινhτό ότι καιγόμαστε να εγκαταλείψουμε την περιοχή δεν λάβαμε ποτέ. Πολλοί άνθρωποι κάηκαν επειδή δεν γνώριζαν ότι καίγεται το σπίτι τους ή επειδή άργησαν να φύγουν λόγο έλλειψης πληροφόρησης. Ομοίως, οι άνθρωποι πάλευαν μόνοι τους, καθώς ιδιωτικά σκάφη τους έβγαζαν από τη θάλασσα. Δεν νομίζω ότι η άναρχη δόμηση εμπόδισε τη κυβέρνηση να στείλει ένα μήνυμα στο κινητό να ειδοποιήσει τον κόσμο ή να κινητοποιήσει μονάδες για την σύλλεξη των ανθρώπων από τη θάλασσα. Μάλλον η αδιαφορία έφταιγε. Οι κατασκηνώσεις του Άγιου Ανδρέα, μια χαρά εκκενώθηκαν νωρίς και ενημερωμένα, χωρίς δυσκολίες. Αν και οι άνθρωποι του Ματιού και του Βουτζά εiχαν ενημερωθεί και είχαν εκκενώσει δεν θα μετρούσαμε τόσα θύματα.
Άρα λοιπόν το Μάτι μπορεί να κάηκε από τη φωτιά αλλά τους ανθρώπους τους έκαψε η αδιαφορία.
*Φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας και Τμήματος Μελετών για την ισότητα των φύλων στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά