Μήνυμα του Προέδρου της ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικολάου

631
“Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» συνεχίζει το έργο της με αμείωτο το ενδιαφέρον και την προσήλωση στις Αρχές της, με διάθεση Αλληλεγγύης, με ανυποχώρητο το φρόνημα της Προσφοράς, της Αγάπης, της Ανιδιοτέλειας και της δωρεάν παροχής των υπηρεσιών της και τούτο διότι οι αποδέκτες των υπηρεσιών και της Αγάπης της δεν έχουν μειωθεί. Τα προβλήματα έχουν αυξηθεί, οι ανάγκες έχουν πολλαπλασιαστεί. Στη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» βιώνουμε καθημερινά τη σπουδαιότητα της αδιάλειπτης προσφοράς και η ευλογία αυτής της προσφοράς δεν είναι μόνο για αυτόν που δίνει, ούτε μόνο για αυτόν που λαμβάνει, αλλά είναι για όλους εμάς, που τη μοιραζόμαστε. Ο δρόμος προς την Ανακούφιση των πασχόντων αδελφών μας  περνάει από το δρόμο της Αγάπης και την πλατεία της Προσφοράς.”
Σχόλιο από την Δρ. Αλίκη Τσερκέζογλου, Διευθύντρια της Μονάδας

“Το 2020 η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» έκλεισε 10 χρόνια λειτουργίας. Ήταν μια χρονιά γιορτής που την περιμέναμε και είχαμε προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες εξωστρέφειας, τόσο για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους χορηγούς που μας στηρίζουν, όσο και για να κάνουμε γνωστό το έργο στον κόσμο και να επωφεληθούν περισσότεροι ασθενείς.
Η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδια μας αλλά δεν κατέβαλε το ηθικό μας, αντίθετα μας προέτρεψε να βρούμε τρόπους να ανταποκριθούμε με ασφάλεια στις ανάγκες των ασθενών. Η αβεβαιότητα και οι ανατροπές αποτελούν εξάλλου, λόγω της ασθένειας,  την καθημερινότητα για εκείνους και τις οικογένειες τους και άρα και για εμάς που συμπορευόμαστε μαζί τους.
Ταχύτατα προσαρμοστήκαμε στη νέα πραγματικότητα με καθιέρωση τηλεδιασκέψεων μεταξύ των μελών της διεπιστημονικής ομάδας φροντίδας, τηλεπαρακολούθησης μικρού αριθμού ασθενών που δίσταζαν να δεχθούν επισκέψεις Κατ’ Οίκον στην α’ φάση της πανδημίας, διαμόρφωσης νέων οδηγιών λειτουργίας και εντατικοποίηση των μέτρων ασφαλείας του προσωπικού, για να γίνει εφικτή η συνεχιζόμενη παρακολούθηση των ασθενών στο σπίτι και η αποφυγή εισαγωγών στο νοσοκομείο.
Με τις διαδικασίες αυτές και την εμπιστοσύνη που έχει κτίσει η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» στην κοινότητα τη 10ετία, πετύχαμε, τη δύσκολη αυτή χρονιά, να μην ελαττωθούν πρακτικά οι νέες εισαγωγές στη φροντίδα (5% μείωση σχέση με το 2019).”

Η Δωροαγορά της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ»

Η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» παρά τις δύσκολες συνθήκες, έδωσε στο τέλος του 2020 το παρόν πραγματοποιώντας με ασφάλεια την καθιερωμένη Δωροαγορά της αλλά και τη Λαχειοφόρο της, αξιοποιώντας τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα. Έτσι, μαζί με όλους όσους μας στήριξαν καταφέραμε να κρατήσουμε ζωντανό το όραμά μας και να ανταποκριθούμε στις καινούργιες συνθήκες που έκαναν την ανάγκη των ασθενών μας για Ανακουφιστική Φροντίδα ακόμα πιο έντονη και επιτακτική. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εθελοντές και τους χορηγούς για τα δώρα που προσέφεραν και ιδιαιτέρως τον κ. Παύλο Σάμιο, ο οποίος τιμώντας τη «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» και το έργο της δώρισε για τη Χριστουγεννιάτικη Λαχειοφόρο Αγορά της Μονάδας έναν πίνακα, αξίας 5.000€. Η ευγνωμοσύνη μας είναι όμως μεγάλη και προς όλους όσους ενίσχυσαν και αγκάλιασαν με τις αγορές τους απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό το έργο της Μονάδας μας. Με τα χρήματα, που συγκεντρώθηκαν εξασφαλίσαμε τα λειτουργικά έξοδα του Ξενώνα για περίπου ένα μήνα. Σας ευχαριστούμε και σας ευχόμαστε από καρδιάς να έχετε υγεία, χαρά και μια ευλογημένη και δημιουργική νέα χρονιά!
«ΓΑΛΙΛΑΙΑ» και Τέχνη
Τα προηγούμενα χρόνια διοργανώνονταν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μέσα από τις οποίες δινόταν η ευκαιρία να συγκεντρωθεί η ευρύτερη οικογένεια της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» και να επικοινωνήσει μέσα από την τέχνη, την οποία προσέφεραν εθελοντικά καλλιτέχνες. Φέτος οι συνθήκες άλλαξαν και μαζί τα δεδομένα κι έτσι προέκυψε ένας νέος τρόπος επικοινωνίας μέσα από το διαδίκτυο. Τον Οκτώβριο του 2020 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της καλλιτεχνικής ιστοσελίδας μας, όπου μπορεί κάποιος να ακούσει αναγνώσεις διηγημάτων ή αποσπάσματα καθώς και τραγούδια ή μελοποιημένα ποιήματα. «Το Αναγνωστικό της Γαλιλαίας» δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των ηθοποιών  Όλιας Λαζαρίδου και Αμαλίας Μουτούση. Τις φωνές τους προσφέρουν εθελοντικά γνωστοί καλλιτέχνες, φίλοι της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ». Σκοπός είναι η προαιρετική δωρεά για όποιον το επιθυμεί, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά το έργο της Μονάδας μας.
Η προσφορά του Χρήστου Μποκόρου

Είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες στο διεθνούς φήμης εικαστικό κ. Χρήστο Μποκόρο, που είχε την ευγενή καλοσύνη να προσφέρει τα πνευματικά δικαιώματα ενός πίνακα προκειμένου να δημιουργηθούν 100 αριθμημένα και υπογεγραμμένα από τον ίδιο αντίτυπα μεταξοτυπίας, με τη διάθεση των οποίων ενισχύεται οικονομικά η ΜΑΦ «ΓΑΛΙΛΑΙΑ». Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πρωτόκολλα Συνεργασίας
  • Συνεργασία με την Α’ Νευρολογική Κλινική του “Αιγινήτειου” Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αθηνών για την από κοινού φροντίδα ασθενών με ALS.
  • Συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Σεμινάριο Ανακουφιστικής Φροντίδας

             
Τον Σεπτέμβριο έλαβε χώρα για πρώτη φορά με διαδικτυακή μορφή το διεπιστημονικό σεμινάριο «Βασικές Αρχές στην Ανακουφιστική Φροντίδα» που η «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» διοργανώνει τα τελευταία 12 χρόνια. Στο σεμινάριο συμμετείχαν λειτουργοί υγείας της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ» αλλά και εξωτερικών φορέων καθώς και διοικητικό προσωπικό. Πραγματοποιήθηκαν διάφορες εισηγήσεις πάνω σε καίρια θέματα της Ανακουφιστικής Φροντίδας ιατρονοσηλευτικού περιεχομένου καθώς και ψυχοκοινωνικού και πνευματικού.  Σημαντική ήταν η διάδραση, που αναπτύχθηκε μεταξύ των εισηγητών και των συμμετεχόντων.
Δωρεές σε κηδείες και εις μνήμην
Κατόπιν πρόσκλησης από συγγενείς κεκοιμημένων, οι οποίοι στο μεγαλύτερο ποσοστό υπήρξαν ασθενείς μας, υπάρχει στις κηδείες το κουτί της «ΓΑΛΙΛΑΙΑΣ», προκειμένου να γίνουν δωρεές προς τη Μονάδα μας αντί στεφάνων. Επιπλέον, γίνονται δωρεές διατραπεζικά ανά πάσα στιγμή εις μνήμην κεκοιμημένων. Για το 2020 το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε μπόρεσε να καλύψει το μισθό 3 νοσηλευτών για ένα χρόνο.
Νέοι Χορηγοί

 Ευχαριστούμε θερμά τους νέους χορηγούς μας

Το Ίδρυμα Chandris Antony Rania Foundation για τη γενναιόδωρη προσφορά του αρχίζοντας με την εξάμηνη κάλυψη της μισθοδοσίας δύο γιατρών και μιας νοσηλεύτριας.

Τη Βουλή των Ελλήνων για τη δωρεά ενός αυτοκινήτου για τη μετακίνηση των λειτουργών υγείας της Κατ’ Οίκον φροντίδας των ασθενών μας
Τον κ. Κύπρο Τσέντα
για τη μισθοδοσία ενός Κοινωνικού Λειτουργού για ένα χρόνο.

 

Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ