Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος “Οι Τριγλιανοί δεν εγκατέλειψαν τα ιερά και τα όσια”

512

Πύρινος ο λόγος του Μητροπολίτου Λαοδικείας κ.κ. Θεοδωρήτου που προεξήρχε του Πανηγυρικού Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό ναό της Παναγίας της Παντοβασίλισσας στον εορτασμό του Γενεσίου της Υπεραγίας Ημών Θεοτόκου”

Στο εσπερινό κήρυγμά του , ο Σεβασμιώτατος αφού μετέφερε τις ευχές του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και του Μητροπολίτου Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου , μίλησε στις ψυχές των Τριγλιανών απογόνων, αλλά και στις ψυχές όλων των Ελλήνων που δοκιμάζονται και πάλι σήμερα.

Προκλήσεις λογίων και πολιτικών που μιλούν για συνωστισμό στη Σμύρνη αλλά και για γενικότερα θέματα παραχαράσσοντας μια ιστορία 5.000 χρόνων. Μια ιστορία που προσπαθούν να μας επιβάλλουν να την ξαναγράψουμε. “Τα γεγονότα που έζησε ο ελληνισμός στη Σμύρνη τα ζήσαμε στο πετσί μας και οι πρόγονοί μας τα βίωσαν μαρτυρικά» ανέφερε ο Σεβασμιώτατος προκαλώντας ρίγη συγκίνησης στο εκκλησίασμα , του οποίου η πλειονότητά θρηνεί προγόνους που σφαγιάσθηκαν , οι ξεριζωμένοι αναπολούσαν τις χαμένες πατρίδες.

Ο Σεβασμιώτατος όμως αναφέρθηκε και σε κάτι ακόμη πιο σημαντικό, που τιμά αυτούς που δημιούργησαν αυτή τη πόλη!

“Δεν εγκατέλειψαν τα ιερά και τα όσια. Έφτασαν κατατρεγμένοι – πρόσφυγες – στη φτωχή Ελλάδα και έφεραν μαζί τους τον πολιτισμό τους και το ήθος τους” ανέφερε ο κ.κ. Θεοδώρητος ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ιστορία της αμφιπρόσωπης εικόνας της Τριγλιανής Παναγίας , την οποία χαρακτήρισε ως ένα “μεγαλείο”.