spot_img
19.1 C
Rafina
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Μητσοτάκης – Στάρμερ: Οικονομία, ναυτιλία και τουρισμός στο επίκεντρο των συζητήσεων – rpn

 

 

 

Σε πολύ καλό κλίμα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η πρώτη επίσημη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βρετανό ομόλογο του Κιρ Στάρμερ στην Ντάνουνιγκ Στριτ, η οποία διήρκησε 30 λεπτά.

Οι δύο ηγέτες έκαναν μια επισκόπηση των διμερών σχέσεων και εξέφρασαν την αμοιβαία βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να δοθεί νέα ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε ολόκληρο το φάσμα της διμερούς συνεργασίας ενώ έμφαση δόθηκε στην οικονομία, τη ναυτιλία και στον τουρισμό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κοινή πρόκληση του μεταναστευτικού καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ως ευρωπαϊκό σύνορο και ως χώρα πρώτης υποδοχής.

Συζήτησαν ακόμη τη στενότερη διεθνής συνεργασία Ηνωμένου Βασιλείου με την Ελλάδα καθώς από τις αρχές του χρόνου θα πάρει μια άλλη διάσταση. Η Ελλάδα για τη διετία 2025-2026 θα είναι ένα από τα 10 μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του. Έτσι, τα δύο κράτη, μαζί με τα άλλα μέλη, θα πρέπει αυτό το διάστημα να αποφασίσουν, με βάση το διεθνές δίκαιο, για μια σειρά θεμάτων που αφορούν κυρίως την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Αλλά και οι ευρω-βρετανικές σχέσεις, απασχόλησαν τους δύο ηγέτες την αναθέρμανση των οποίων στηρίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας.

Παράλληλα Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σερ Κιρ Στάρμερ αντάλλαξαν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Τέλος συζητήθηκε και το Κυπριακό με τον Έλληνα πρωθυπουργό να εκφράζει την ικανοποίησή του για το άτυπο δείπνο των κκ. Χριστοδουλίδη και Τατάρ υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντώνιο Γκουτέρες στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη τονίζοντας ότι προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη ετέθη και το θέμα με τα Γλυπτά του Παρθενώνα καθώς αποτελεί πάγιο αίτημα της Ελλάδα και ούτως ή άλλως οι συζητήσεις με το βρετανικό Μουσείο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η Ελληνική πλευρά χαιρετίζει το γεγονός ότι η Βρετανική κυβέρνηση δεν θα σταθεί εμπόδιο εφόσον υπάρξει συμφωνία με το Βρετανικό Μουσείο.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι: Κατέρρευσε τμήμα σκάλας προς την παραλία – Επείγον αίτημα για μέτρα ασφαλείας

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η σκάλα που οδηγεί στην...

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

RPN.GR