Να σταματήσουν οι ισοπεδωτικές αποψιλώσεις ιδιόκτητων οικοπέδων!

636

Τους τελευταίους καλοκαιρινούς μήνες στην περιοχή Νηρέα (λογικά και σε άλλες περιοχές της Ραφήνας), είναι συνηθισμένο το φαινόμενο να μπαίνουν μπουλντόζες σε ιδιόκτητα οικόπεδα και από καταπράσινα να τα μετατρέπουν σε κυριολεκτικά οργωμένες περιοχές. Η ανησυχία για τον κίνδυνο πυρκαγιάς είναι ευνόητη, μετά την περσινή καταστροφή, όμως έχουμε φτάσει ήδη στο άλλο άκρο, σε μια ισοπεδωτική λογική. Αποψιλώνεται πλήθος θάμνων και άλλων δασικών ειδών που όχι μόνο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά υπό προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν ανασταλτικά.

Εγείρονται τα παρακάτω ερωτήματα:

Ποιος εκτελεί αυτές τις εργασίες?

Οι ιδιοκτήτες?

Ο ίδιος ο Δήμος?

Όποιος και αν τις εκτελεί πρέπει να γνωρίζει ότι οι κοπές/αποψιλώσεις δέντρων και δασικών ειδών (όπως είναι το πεύκο και ο σχίνος ) ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ, εκτός από τις περιπτώσεις όπου:

– υπάρχει άδεια από το δασαρχείο, αν πρόκειται για ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή αν πρόκειται για άλση/πάρκα εντός σχεδίου πόλης

– υπάρχει άδεια (Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας) από την πολεοδομία/υπηρεσία δόμησης, αν πρόκειται για ιδιωτικές ή δημόσιες εκτάσεις εντός σχεδίου πόλης. Για κοπή δέντρων και δασικών ειδών που βρίσκονται εντός σχεδίου σε δημόσιες εκτάσεις (πεζοδρόμια, πάρκα κλπ) απαιτείται επιπλέον απόφαση από Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ή/και Δημοτικό Συμβούλιο.

Υπάρχουν οι ανάλογες άδειες για τις αποψιλώσεις των οικοπέδων που εκτελούνται? Ποιοι τις δίνουν και υπό ποιες προϋποθέσεις? Επιβλέπει και καθοδηγεί κανείς τους εργολάβους που αναλαμβάνουν τις αποψιλώσεις για λογαριασμό του δήμου ή των ιδιοκτητών?

Ο Δήμος γνωρίζει ότι οι εργασίες αυτές δεν ονομάζονται καθαρισμός αλλά αφανισμός κάθε φύσης και ζωής? Γνωρίζει ότι τα δασικά είδη προστατεύονται είτε είναι εντός είτε είναι εκτός σχεδίου πόλης? Γνωρίζει ότι κάτω από τους θάμνους που ξεριζώνουν οι μηχανές κρύβονται χελώνες, σκαντζόχοιροι και μια σειρά άλλα είδη του ζωικού Βασίλειου που εξοντώνονται από την ισοπεδωτική δράση των μηχανημάτων? Γνωρίζει ότι αποψιλώνοντας τα οικόπεδα από δέντρα και θάμνους, του χρόνου αυτά θα μετατραπούν στα καλύτερα προσανάμματα αφού θα γεμίσουν με ξερόχορτα απ’ άκρη σ’ άκρη? Γνωρίζει ότι ο αφανισμός κάθε πρασίνου συμβάλλει στην κλιματική αλλαγή που έχει αναδειχθεί σε Νο1 πρόβλημα παγκοσμίως και το ζούμε πλέον στο πετσί μας?

 ΟΠΟΙΟΣ ΚΙ ΑΝ ΕΚΤΕΛΕΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΨΙΛΩΣΗΣ, Ο ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΡΕΝΟ.

 ΟΙ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ/ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ, ΠΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΠΙΟ ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

 ΟΙ ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΟΜΟΡΦΑΙΝΟΥΝ ΕΝΩ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΑΣ.

 ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΙ ΜΕ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ

 ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ Η ΑΠΟΜΆΚΡΥΝΣΗ ΞΕΡΩΝ ΧΟΡΤΩΝ/ΚΛΑΔΙΩΝ – ΟΧΙ Ο ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΘΑΜΝΩΝ, ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ.

Οι κάτοικοι της περιοχής Νηρέα Αγγελική Βαλαβάνη, Σταύρος Γανωτής, Ντίνος Μαχαίρας, Έύφη Μπάνου, Μανώλης Νταής, Χριστίνα Παρακεντέ , Ηλίας Ταρναράς, Εμμανουέλα Τερζοπούλου, Ελένη Χέλμη