Νέα μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο – Παρατείνεται για ένα μήνα η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας

477

 

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της παράτασης του lockdown , την Δευτέρα θα ανακοινωθεί και η παράταση των μέτρων στήριξης της οικονομίας.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει αποζημίωση ειδικού σκοπού και για τον μήνα Δεκέμβριο(κάθε υπάλληλος θα εισπράττει 26,66 ευρώ ανά ημέρα αναστολής).

Το “πακέτο” θα περιλαμβάνει παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, υποχρεωτικό κούρεμα 40% και στα ενοίκια του Δεκεμβρίου αλλά και αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τα τέλη κυκλοφορίας η ημερομηνία πληρωμής των οποίων θα παραταθεί για τουλάχιστον έναν μήνα ώστε να αποσυμφορηθεί ο Δεκέμβριος που είναι γεμάτος από υποχρεώσεις με κυριότερες την δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων αλλά και τη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Το πακέτο του Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανό να εμπλουτιστεί την τελευταία στιγμή και με μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση τύπου “δώρου Χριστουγέννων” για υγειονομικούς και χαμηλοσυνταξιούχους.

Η παράταση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας είναι “μονόδρομος” για την κυβέρνηση. Η μόνη απόφαση που έμενε να ληφθεί είναι αν οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού θα υπολογιστούν επί της βάσης των 534 ευρώ ή επί της βάσης των 800 ευρώ.

Φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει το πιο αισιόδοξο σενάριο. Βέβαια, αυτό αυξάνει αισθητά τον συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου καθώς φαίνεται ότι θα είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι που θα μείνουν σε αναστολή και τον Δεκέμβριο. Ειδικά οι εργαζόμενοι στην εστίαση, φαίνεται ότι για το μεγαλύτερο χρονιοκό διάστημα του Δεκεμβρίου, θα έχουν ως εργοδότη το κράτος. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον Δεκέμβριο, θα γίνει μετά τα Φώτα ενώ και πάλι θα δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές και μέσα στον τελευταίο μήνα του χρόνου.

Ο “πονοκέφαλος” είναι οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις. Φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν διπλές δόσεις φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ τόσο για τον Νοέμβριο (σ.σ αύριο είναι η τελευταία ημέρα) όσο και για τον Δεκέμβριο. Αν ανασταλούν αυτές οι υποχρεώσεις, θα ανοίξει τρύπα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στα έσοδα οπότε δεν αναμένεται να ληφθεί τέτοια απόφαση. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί και πάλι στον ΦΠΑ και στις δόσεις των ρυθμίσεων ενώ βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται και η παράταση στην πληρωμή των τελών κυκλοφορίας όπως και η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής διαδικασίας κατάθεσης πινακίδων η οποία θα επιτρέψει σε περισσότερους και πιο εύκολα να καταθέσουν τις πινακίδες για να μην πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας.