spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Νεκρή Φώκαινα εντοπίστηκε στις νότιες ακτές της Σάμου

 

 

 

Ένα ιδιαίτερα σπάνιο θαλάσσιο θηλαστικό – μία Φώκαινα (κητώδες που μοιάζει με μικρόσωμο δελφίνι) – εντοπίστηκε νεκρό στις νοτιοανατολικές ακτές της Σάμου. Αποτελεί την πρώτη καταγραφή του είδους σε αυτή την περιοχή του Αιγαίου. Αξιοσημείωτο είναι ότι έπειτα από 20 και πλέον χρόνια έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” στους πληθυσμούς των θαλάσσιων θηλαστικών στη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου, δεν έχει εντοπιστεί ποτέ αυτό το είδος ούτε στο ανοιχτό πέλαγος, αλλά ούτε εκβρασμένο στις ακτές.

porpoise22

Ένας μικρός αλλά απομονωμένος πληθυσμός φώκαινας έχει καταγραφεί σποραδικά τα προηγούμενα χρόνια αρκετά πιο βόρεια στο Αιγαίο – στην ευρύτερη περιοχή του Θρακικού Πελάγους, ενώ σποραδικές καταγραφές έχουν γίνει σπάνια και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου. Ένας μικρός αλλά σημαντικός πληθυσμός του είδους ζει στη Μαύρη Θάλασσα και απαρτίζεται από περίπου 500 φώκαινες.

Ακολουθήστε μας στην σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα

Λίγες πληροφορίες για αυτό το σχετικά άγνωστό είδος θαλάσσιου θηλαστικού:

harbour-purpoise-copy

Η φώκαινα έχει μήκος γύρω στα 1.4μ και βάρος 50 κιλά. Τρέφεται με διάφορα είδη ψαριών, κεφαλόποδων και καρκινοειδών, ενώ η διάρκεια ζωής της είναι περίπου τα 25 έτη.
Παρατηρείται συνήθως στα παράκτια νερά αλλά και σε ρηχά υπεράκτια νερά.
Είναι αναγνωρίσιμη από το παχουλό σώμα, το στρογγυλεμένο κεφάλι, το χαμηλό τριγωνικό ραχιαίο πτερύγιο καθώς και την έλλειψη ρύγχους.
Δεδομένου του ιδιαίτερα μικρού πληθυσμού του είδους στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτο έναντι στις επιπτώσεις της υπεραλίευσης και γενικότερα στην αυξανόμενη επιβάρυνση και υποβάθμιση που προκαλεί ο άνθρωπος στις θάλασσες.

***

Ευχαριστούμε το Λιμενικό Σταθμό Πυθαγορείου, το Κλιμάκιο Εθελοντών Πυροσβεστών Πυθαγορείου και τους ενεργούς πολίτες του νησιού για τη συνεργασία τους για την καταγραφή αυτού το περιστατικού.

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR