Νέο επίδομα γέννας 2.000 ευρώ – Ποιοι το δικαιούνται – Τα κριτήρια

219

Στα σκαριά βρίσκεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το επίδομα γέννησης, μια εκ των βασικών προεκλογικών εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου έγινε εκτενής συζήτηση. Όπως σημείωσαν σημείωσαν ο Υπουργός κ. Γ. Βρούτσης και η αρμόδια Υφυπουργός κα. Δ. Μιχαηλίδου, με το νομοσχέδιο εισάγονται στοχευμένες παρεμβάσεις για τη διαμόρφωση μίας έμπρακτης πολιτικής ενίσχυσης της οικογένειας και του παιδιού.ADVERTISING

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά θεσμοθετείται επίδομα γέννησης ως μέτρο δημογραφικής πολιτικής. Παράλληλα, επιδιώκεται ο εκσυγχρονισμός της επιδοματικής πολιτικής για την οικογένεια, αλλά και η προσαρμογή της στις ανάγκες του σήμερα: αναδιαμορφώνονται οι όροι χορήγησης τριών άλλων βασικών επιδομάτων (παιδιού, στέγασης, ορεινών και μειονεκτικών περιοχών) και εισάγονται ρυθμίσεις με σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας προνοιακών φορέων.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα γέννησης

Ειδικά για το επίδομα γέννησης, το ύψος του ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και χορηγείται για τα παιδιά που γεννιούνται στη χώρα από την 1η Ιανουαρίου 2020, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης και σε ευρύ κύκλο δικαιούχων. Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος ανέρχεται σε 70.000 ευρώ για ένα νέο ζευγάρι που κάνει το πρώτο του παιδί (40.000 ευρώ ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος), ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.