spot_img
32.7 C
Rafina
Τρίτη, 23 Ιουνίου, 2026
spot_img

O CEO της JP Morgan προβλέπει ύφεση της οικονομίας των ΗΠΑ – RPN

 

 

 

Οι πρόσφατες δασμολογικές αποφάσεις του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε οικονομικούς κύκλους, ενώ οι προβλέψεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας διίστανται. Ο Αμερικανός πρόεδρος, μέσω αναρτήσεων στο Truth Social, κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να συνεχίσουν να επενδύουν, παρά τις ανησυχίες που εγείρονται από την επιβολή αυξημένων δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα, την ΕΕ και άλλους εμπορικούς εταίρους.

Οι δασμοί, οι οποίοι περιλαμβάνουν ποσοστά έως 25% για εισαγωγές αυτοκινήτων και προϊόντων αλουμινίου, έχουν στόχο την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και τη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Ωστόσο, οι αναλυτές εκφράζουν έντονες ανησυχίες. Η Goldman Sachs αύξησε την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ στο 45%, υπογραμμίζοντας ότι οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και περιορισμό των επενδύσεων. Παράλληλα, ο CEO της JPMorgan, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε για αυξημένο κίνδυνο ύφεσης έως το τέλος του 2025.

Η επιβολή δασμών έχει ήδη αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές βασικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα και τα καύσιμα, ενώ οι αυξήσεις στις τιμές αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών είναι αισθητές. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μέση αμερικανική οικογένεια θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος 1.000-1.200 δολαρίων ετησίως λόγω των νέων μέτρων.

Η διχογνωμία μεταξύ των καθησυχαστικών δηλώσεων του Τραμπ και των ανησυχιών των οικονομικών αναλυτών αντικατοπτρίζει τις δύο όψεις του νομίσματος: από τη μία η προσπάθεια ενίσχυσης της εγχώριας οικονομίας και από την άλλη ο κίνδυνος ύφεσης που απειλεί τη σταθερότητα των αγορών.

 

Αυτή την εβδομάδα

Μεγαλειώδης συγκέντρωση του Βασίλη Οικονόμου στην Παλλήνη (φωτο- βίντεο RPN.GR)

Η εντυπωσιακή εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες Μπροστά – Τι...

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

30 χρόνια χωρίς τον Ανδρέα Παπανδρέου – Το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ για την πολιτική του παρακαταθήκη

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Ανδρέα...

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

Παραλίες σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα στη λίστα με τις 29 ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων του Πανελλήνιου...

ΝΕΑ

Ραφήνα: Στο Άσπρο Γίδι η γεύση γίνεται εμπειρία! Burger+κοτομπουκιές μόνο 10,50

Ανακάλυψε τις αγαπημένες γεύσεις που ξεχωρίζουν! Που αλλού. Στο...

Πρόσκληση στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Μάκη Βορίδη

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Όλοι μαζί στην τελευταία καλοκαιρινή ομιλία του Υπουργού μας...

Παραλίες σε Ραφήνα, Νέα Μάκρη και Αρτέμιδα στη λίστα με τις 29 ακατάλληλες για κολύμπι στην Αττική

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα των επαναληπτικών μετρήσεων του Πανελλήνιου...

Δήμος Μαραθώνος: Νέοι βανδαλισμοί σε σχολικές κτιριακές εγκαταστάσεις

Για τέταρτη φορά, οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Νηπιαγωγείου &...

RPN.GR