spot_img
14.7 C
Rafina
Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου, 2025
spot_img

Ο Ερντογάν εγκαινίασε το νέο τζαμί της Κωνσταντινούπολης ως “χαιρετισμό στο τζαμί της Αγιάς Σοφιάς”

 

 

 

 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εγκαινίασε σήμερα ένα νέο τζαμί στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, λέγοντας ότι ήταν στόχος δεκαετιών και αποτελεί συμβολικό χαιρετισμό ”στο τζαμί της Αγιάς Σοφιάς”.

″Το τζαμί Ταξίμ έρχεται στην Ιστανμπούλ μετά από αγώνα που κράτησε ενάμιση αιώνα” είπε, απευθυνόμενος στο πλήθος που συγκεντρώθηκε για την τελετή, μετά την προσευχή της Παρασκευής. ”Το βλέπω σαν χαιρετισμό στο τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, το οποίο άνοιξε πριν από καιρό, ως δώρο για την 568η επέτειο της κατάκτησης της πόλης…”

Η ιδέα της δημιουργίας ενός τζαμιού στην πλατεία Ταξίμ χρονολογείται από την εποχή του Ρωσο-Οθωμανικού πολέμου, γνωστού και ως Πολέμου του ’93 και επανήλθε στην ατζέντα κατά την διάρκεια του Τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας.

Οι πολίτες δεν μπορούσαν να προσευχηθούν στην περιοχή επι δεκαετίες, επί δεν επιτρεπόταν η κατασκευή τζαμιού, παρά τις προσπάθειες προηγούμενων κυβερνήσεων.

″Δεν πρέπει να έχετε καμμία αμφιβολία ότι η φωνή που αντηχεί μπροστά από το τζαμί Ταξίμ, ενοχλεί τους ιμπεριαλιστές, τους υποστηρικτές των τρομοκρατών και τους εχθρούς της ανθρωπότητας που έχουν λογαριασμούς στην χώρα μας” δήλωσε ο Ερντογάν.

Εφοδιασμένο με δύο εντυπωσιακούς μιναρέδες, το συγκρότημα του τζαμιού μπορεί να φιλοξενήσει έως και 4.000 προσκυνητές. Διαθέτει, επίσης, έναν εκθεσιακό χώρο, μία βιβλιοθήκη, ένα πάρκινγκ και ένα εστιατόριο.

Η κατασκευή του τζαμιού άρχισε τον Φεβρουάριο του 2017, με την υποστήριξη του Ερντογάν, αλλά καθυστέρησε λόγω των δικαστικών και δημοσίων αντιπαραθέσεων, που συνεχίζονταν επί δεκαετίες.

Αυτή την εβδομάδα

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Υπό νερό οι παραλιακές ζώνες Μαραθώνα, Ραφήνας και Αρτέμιδα μετά τη σφοδρή βροχόπτωση

Δεν πνίγονται μόνο στην παραλιακή και στη Μάντρα, όπου...

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος σήμερα Παρασκευή 5/12 – rpn

Κλειστά σχολεία, βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ στον Δήμο Μαραθώνος...

Ανακαλύψτε την αυθεντική γεύση στα ψητά του Μπάρμπα Βάγγου στην πλατεία Ραφήνας!

Στην καρδιά της Πλατείας Πλαστήρα, εκεί όπου οι μυρωδιές...

ΝΕΑ

Σκληρή μετωπική για τα δημοτικά τέλη: Η Δημοτική Αρχή, οι αυξήσεις και η πολιτική ευθύνη

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας-Πικερμίου για τα δημοτικά...

Κακοκαιρία «Byron»: Προσοχή στους κεραυνούς – LIVE η χαρτογράφηση της δραστηριότητας – rpn

  Μπείτε εδώ για να δείτε LIVE πού εκδηλώνονται ηλεκτρονικές εκκενώσεις   Η «Byron» δεν...

Η γιορτινή POLIS έρχεται και δεν θα είναι τόσο αθώα όσο νομίζουν

Η εφημερίδα POLIS ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει με το φύλλο 118,...

RPN.GR