spot_img
27.2 C
Rafina
Κυριακή, 21 Ιουνίου, 2026
spot_img

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο – RPN

 

 

 

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, παραμένει υπό ρωσικό έλεγχο και δεν πρόκειται να παραδοθεί στην Ουκρανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η Ρωσία κατέλαβε τον σταθμό τον Μάρτιο του 2022, κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία, και από τότε τον διαχειρίζεται μέσω της κρατικής εταιρείας Rosenergoatom. Η Ουκρανία και η διεθνής κοινότητα, μέσω του ΟΗΕ και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), έχουν επανειλημμένα ζητήσει την επιστροφή του σταθμού υπό ουκρανικό έλεγχο για λόγους ασφάλειας και σταθερότητας.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η διαχείριση του σταθμού από τη Rosenergoatom είναι απαραίτητη για την προστασία του από επιθέσεις που αποδίδει στην Ουκρανία. Από την άλλη πλευρά, η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για παραβιάσεις της πυρηνικής ασφάλειας και για στρατιωτικοποίηση της εγκατάστασης. Εν τω μεταξύ, η IAEA έχει εκφράσει ανησυχίες για τις συνεχείς διακοπές ρεύματος στον σταθμό, οι οποίες απειλούν την ασφάλεια των αντιδραστήρων.

Η πρόσφατη απόφαση του ΟΗΕ να ζητήσει την άμεση επιστροφή του σταθμού στην Ουκρανία έλαβε υποστήριξη από 99 χώρες, ενώ 9 ψήφισαν κατά. Ωστόσο, η Μόσχα απορρίπτει κάθε τέτοιο αίτημα, θεωρώντας το πολιτικά υποκινούμενο. Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με τον πυρηνικό σταθμό να βρίσκεται στο επίκεντρο γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων και ανησυχιών για πιθανή πυρηνική κρίση.

 

Αυτή την εβδομάδα

Ραφήνα: Πέντε εβδομάδες πριν τη συναυλία του Χαρούλη, τα μισά εισιτήρια έχουν γίνει ανάρπαστα

Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη συναυλία του Γιάννη...

Με μουσική, χορό και ρακές αποχαιρέτησαν τη σεζόν οι Κρήτες Ραφήνας– Πικερμίου (φωτο – βίντεο)

Μια όμορφη κρητική βραδιά, γεμάτη μουσική, χορό, γεύσεις και...

Ντράφι: Εκπαίδευση κατοίκων στην πυροπροστασία με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων

Μια σημαντική δράση ενημέρωσης και πρακτικής εκπαίδευσης για την...

ΝΕΑ

Ντράφι: Εκπαίδευση κατοίκων στην πυροπροστασία με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων

Μια σημαντική δράση ενημέρωσης και πρακτικής εκπαίδευσης για την...

Ραφήνα: Σκληρή επίθεση Μπατάλη στη διοίκηση Τσεβά- ”Τα αεροπλάνα λαλούν και η Δήμαρχος χορεύει…”

  «Πανηγυρίζει για μια δυσμενή απόφαση» Με ιδιαίτερα αιχμηρή γλώσσα τοποθετήθηκε...

Ραφήνα: Σφοδρή κριτική Τσεμπέρη στη διοίκηση Τσεβά για τις υπερπτήσεις- ”με την πραγματικότητα σαν νερό με λάδι”

«Η πραγματικότητα δεν κρύβεται με ανακοινώσεις» Νέα πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί...

RPN.GR