spot_img
20.4 C
Rafina
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2026
spot_img

Οι στρατηγοί του Αιγαίου: Ποιοι είναι οι επικεφαλής στις Ενοπλες Δυνάμεις

 

 

 

Εμειναν ημέρες και νύχτες στον θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρακολουθώντας τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, σχεδιάζοντας τις κινήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, καταστρώνοντας σενάρια αποτροπής απειλής, ξετρυπώνοντας τουρκικά υποβρύχια, διοργανώνοντας ασκήσεις με πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και ελικοπτεροφόρα, δίνοντας διαταγές για πολεμικά πλοία «φορτωμένα» πυραύλους και τορπίλες και μαχητικά αεροσκάφη να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Είναι η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, οι στρατηγοί του Αιγαίου, ψύχραιμοι, αλλά και με αποφασιστικότητα στην απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας.

Το κλειδί είναι η διακλαδικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, δηλαδή η άψογη συνεργασία ανάμεσα στον Στρατό Ξηράς, στην Πολεμική Αεροπορία και στο Πολεμικό Ναυτικό. Συντονιστής ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο αξιωματικός που σε πλήρη συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, βρίσκεται πίσω από κάθε σχεδιασμό στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Στην κορυφή της πυραμίδας

Δεν θα ήταν καθόλου υπερβολή εάν λέγαμε ότι ο στρατηγός Φλώρος τον τελευταίο μήνα πέρασε περισσότερες ημέρες (και νύχτες) στον θάλαμο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, παρά στο σπίτι του. Είναι ο στρατηγός που μεσούσης της κρίσης με το «Oruc Reis» εμφανίστηκε με στολή παραλλαγής στο Μαξίμου για να δείξει προφανώς ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις εάν προκληθούν είναι ετοιμοπόλεμες. Μια εικόνα που έκανε εκείνη την ημέρα τον γύρο των τουρκικών τηλεοπτικών καναλιών.

Είναι αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστής, «βατράχι», λοκατζής, πεζοναύτης, εκπαιδευτής, ενώ διετέλεσε και διοικητής της Z-MAK, των ειδικών δυνάμεων που οργώνουν όλες αυτές τις ημέρες το Αιγαίο με τα φουσκωτά τους. Διετέλεσε διοικητής των δυνάμεων των ΛΟΚ στο Σταυροβούνι της Κύπρου, έλαβε εκπαίδευση στις ΗΠΑ, την ίδια που λαμβάνουν οι περιβόητοι SEALS.

Είναι ο επιτελής, που συντόνιζε την πτήση έπειτα από 20 χρόνια ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο και την επιστροφή τους μαζί με άλλα έξι F-16, χωρίς να τους αντιληφθούν οι Τούρκοι.

Υπεροχή στη θάλασσα

Ο αξιωματικός που είχε την ευθύνη της διαφύλαξης των θαλάσσιων συνόρων, τη διάταξη των ελληνικών φρεγατών απέναντι στις τουρκικές και στο «Oruc Reis», στον 28ο Μεσημβρινό στη ΝΑ Μεσόγειο, είναι ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος (Μ) Στυλιανός Πετράκης. Μαζί με τον αρχηγό Στόλου αντιναύαρχο Π. Λυμπέρη, ξετρύπωναν με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού τα τουρκικά υποβρύχια, κέρδισαν την υπεροχή στον «πόλεμο» των υποβρυχίων. Και οι κυβερνήτες των φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού έδειξαν ψυχραιμία, επαγγελματισμό, αλλά και αποφασιστικότητα. Δεν είναι μόνον ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» αντιπλοίαρχος Σαλιάρης στην «επακούμβηση» με την «Κεμάλ Ρέις», είναι και οι κυβερνήτες των υποβρυχίων που είχαν πάρει καίριες θέσεις απέναντι στον τουρκικό στόλο. Ηταν οι χειριστές των ελικοπτέρων Σικόρσκι του ΠΝ που εντόπιζαν με τα σόναρ  ό,τι περνούσε (στην επιφάνεια και υποβρυχίως) από τη ΝΑ Μεσόγειο, ήταν επίσης οι χειριστές του αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας Papa 3 που περιπολούσε συνεχώς. Ηταν, τέλος, ο κυβερνήτης της φρεγάτας που όταν τον «λόκαραν» οι Τούρκοι ανοικτά του Καστελλόριζου έδειξε ατσάλινη ψυχραιμία και δεν έπεσε στην παγίδα τους.

Οι μαχητές των αιθέρων

Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Πλιούμης με 3.200 πτήσεις στο ενεργητικό του, χειριστής μαχητικών αεροσκαφών F-16 και F-4E, μαζί με τον στρατηγό Φλώρο συντόνιζε την πτήση ελληνικών F-16 στην Κύπρο. Είχε μαζί με τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ)  αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά την ευθύνη της αεράμυνας στο Αιγαίο, όταν τα τουρκικά μαχητικά εισέρχονταν μαζικά στο FIR Αθηνών πραγματοποιώντας παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Πολλές φορές μεταβαίνει στις Πτέρυγες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας και πετά με τα F-16 στο Αιγαίο.

O αρχηγός του ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης προέρχεται από τα Τεθωρακισμένα. Υπηρέτησε σε νευραλγικές θέσεις, όπως στο Κέντρο Χειρισμού Κρίσεων, σε νησιά, ως διοικητής Μεραρχίας Πεζικού και διοικητής της Σχολής Ευελπίδων, και εν συνεχεία του Δ’ Σώματος Στρατού. Κάτοχος μεταπτυχιακού Ιστορίας, Αρχαιολογίας, Φιλοσοφικής με ειδίκευση στην Ιστορία Χωρών Χερσονήσου και Τουρκολογίας. Οι εμπειρίες του πολλές, με τελευταία αυτή της πρόσφατης κρίσης του Εβρου.

ΠΗΓΗ:in.gr

Αυτή την εβδομάδα

Μάτι: Κατέρρευσε τμήμα σκάλας προς την παραλία – Επείγον αίτημα για μέτρα ασφαλείας

Σοβαρές ζημιές έχει υποστεί η σκάλα που οδηγεί στην...

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

ΝΕΑ

Νέα δικαστική εξέλιξη για τον αεροπορικό θόρυβο από το αεροδρόμιο στα Σπάτα

Νέα εξέλιξη στη δικαστική διεκδίκηση για την αντιμετώπιση του...

Παιανιακός – Θύελλα Ραφήνας 0-14: Εμφατική πρόκριση στο Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ

Ευρεία νίκη με 14-0 επί του Παιανιακού πέτυχε εκτός...

Pizza Fan: Πληροφορίες για πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε κρυφό δωμάτιο στην κατοικία του ιδιοκτήτη

Περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευρώ και κοσμήματα φέρονται να...

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω

Την Κυριακή 25 Οκτωβρίου επιστρέφει η χειμερινή ώρα —...

Ισχυρός σεισμός στο Θιβέτ: Οι πρώτες αναφορές κάνουν λόγο για μέγεθος 7

Διαφορετικές εκτιμήσεις για το εστιακό βάθος μεταδίδουν τα μέσα...

Γιώργος Κώτσηρας: Ποιος είναι ο αναπληρωτής υπουργός που κατέρρευσε στη Βουλή

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο μεταφέρθηκε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ο...

RPN.GR