Πολύς λόγος και ανυπόστατα δημοσιεύματα είδαν το φως τις τελευταίες ημέρες για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE/DIANA που εφαρμόζει ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου από το Καλοκαίρι του 2017.
Το έργο LIFE DIANA αντιμετωπίζει ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα της ελληνικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας διύλισης πετρελαίου, το οποίο είναι η επεξεργασία και διάθεση των πετρελαϊκών ιλύων (Petroleum Refinery Sludges – PRS), τα τελικά παραπροϊόντα των διυλιστικών διεργασιών παραγωγής καυσίμων και λοιπών πετρελαϊκών προϊόντων.
Συντονιστής του πρωτοποριακού αυτού προγράμματος είναι η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ και εταίροι εκτός από τον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου είναι το Ε.Μ.Π.(Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) – Εργαστήριο Μεταλλουργία και η εταιρεία δημοσίων σχέσεων POWER MEDIA PRODUCTIONS.
Και για να τα πούμε πιο απλά τα πράγματα, η Μότορ Όιλ πρότεινε στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου το πρόγραμμα αυτό και υπεγράφη σύμβαση στις 1 Ιουλίου του 2017.
Στόχος του προγράμματος είναι τα απόβλητα από την επεξεργασία των καυσίμων (Petroleum Refinery Sludges – PRS), πηγαίνουν στο Πολυτεχνείο, όπου με διάφορες διεργασίες,αυτό το υλικό αντί να είναι τοξικό,γίνεται χρήσιμο ούτως ώστε να μην πετιούνται πλέον κάποια από τα υλικά αυτά αλλά μετά από ειδική κατεργασία μετατρέπονται σε χρήσιμο υλικό, χώμα για να φυτευτούν φυτά.
Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου λοιπόν μπαίνει σε αυτή την διαδικασία, σε ειδικό χώρο που υπάρχει στο ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ, έχει διαμορφωθεί ένα πεδίο, όπου εκεί μπαίνει το υλικό αυτό σαν τεχνητό χώμα(Engineered Soil) φυτεύονται φυτά, ποτίζονται και παρατηρούν κατά πόσο γίνεται χρήσιμο ως υλικό εδαφοκάλυψης σε χώρους υγειονομικής ταφής.
Το πρόγραμμα αυτό είχε ισχύ έως τις 30/06/2020.Λόγω όμως της πυρκαγιάς του 2018 και λόγω covid είχε δοθεί παράταση μέχρι 31/12/2020.Τώρα ζητείται νέα παράταση λόγων μέτρων και covid για τις 30/06/2021 προκειμένου να έρθουν οι εταίροι και να δουν τα αποτελέσματα του προγράμματος.Στην Οικονομική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει και για το συγκεκριμένο θέμα στις 22 Δεκεμβρίου, έχουν δοθεί εισηγήσεις για να παραταθούν οι συμβάσεις έργου των ανεξάρτητων συνεργατών επειδή επίκειται η επιμήκυνση του προγράμματος.
Εμείς, ως οφείλαμε επικοινωνήσαμε με την κ.Γεωργία Λεγάκη,Προϊσταμένη Πρασίνου του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, προκειμένου να διασταυρώσουμε το ρεπορτάζ.
Η κ.Λεγάκη μάς ανέφερε ότι ο χώρος που έχει δοθεί στον δήμο μας στον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ είναι περίπου 5 στρέμματα, εκεί γίνονται οι μετρήσεις από τους μεταλλουργούς του ΕΜΠ,π.χ πως συμπεριφέρεται το εδαφικό υλικό αυτό σαν αδιάβροχο,ή η υδατοικανότητά του για φυτεύσεις.
Μάλιστα μας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό και πρωτοποριακό πρόγραμμα, καθοριστικό για το περιβάλλον και σημείο αναφοράς για το μέλλον.
Όλα τα υπόλοιπα που λέγονται και δημοσιεύονται περί αποβλήτων που θάβονται στον Πευκώνα Ραφήνας κλπ είναι παντελώς ψευδή.
Ρεπορτάζ Κατερίνα Τράση
Κάντε like στην σελίδα μας στο facebook ΕΔΩ